Eet je wel genoeg? 5 signalen dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt

In deze tijd, waarin bijna iedereen wel bezig is met een gezond gewicht, lijkt het raar om te vragen of je wel genoeg eet. Toch krijgen we niet altijd voldoende voedingsstoffen binnen. Zeker als we op een streng dieet zijn of geen eetlust hebben. Je lichaam geeft dan signalen af die erop wijzen dat je niet genoeg eet. Dit zijn er vijf:

  1. Je hebt het altijd koud

Als je het altijd koud hebt, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg eet. Om steeds te zorgen voor een aangename lichaamstemperatuur, heeft je lichaam energie nodig. Je lichaamstemperatuur daalt al als je maar en beetje minder calorieën binnenkrijgt. Hoe minder calorieën, hoe kouder je het hebt.

  1. Je bent geïrriteerd

Als dingen je beginnen te irriteren, kan dat ook een teken zijn dat je niet genoeg eet. Wil je in een goed humeur blijven, probeer dan genoeg voedingstoffen binnen te krijgen.

  1. Je wordt moeilijker zwanger

De hormonen die je vruchtbaarheid regelen, zijn ontzettend gevoelig voor een verandering in calorie-inname. Daardoor kan het zijn dat je als vrouw moeilijker zwanger wordt als je op een streng dieet bent.

Het eerste teken van een verminderde vruchtbaarheid is dat je menstruaties langer dan drie maanden uitblijft. Wil je graag zwanger worden, zorg dan dat je voldoende calorieën binnenkrijgt en gezond eet. Dan gaan je hormonen weer naar behoren werken en heb je meer kans op een gezonde zwangerschap.

  1. Je hebt last van verstopping

Als je last hebt van verstopping, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg eet. Je darmbewegingen kunnen dan minder worden en je stofwisseling kan trager gaan, waardoor je ontlasting hard wordt. Dat kan zelfs gebeuren als je wel veel vezels eet. Normaal genomen zorgen die voor een betere stofwisseling en actievere darmen.

  1. Je bent angstig

Van een streng dieet word je meestal niet vrolijk. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, kan dat zelfs leiden tot angst. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen met ernstig overgewicht. Zo’n 20 procent van de mensen die één tot drie maanden lang 400 of 800 calorieën per dag aten, voelden zich angstiger.

Om dit te voorkomen, kun je het beste zorgen voor een dieet met voldoende calorieën en gezonde voedingsmiddelen. Eet vooral ook vette vis, want die bevat gezonde omega 3-vetzuren die angst tegengaan. Bovendien helpen deze vetten je afvallen.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om te ontdekken of je wel genoeg eet. Ken je nog meer signalen dat je te weinig brandstof en voedingstoffen binnenkrijgt? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Bronnen:

2018-07-04T15:08:48+01:00

Over de auteur:

Annemiek houdt van gezond én lekker eten. Zelf eet ze het liefst zoveel mogelijk vers en biologisch. Als health blogger voor Floraa.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezond eten inzetten om mensen te informeren over natuurlijke voeding en afvallen.

Geef een reactie