Eiwitten

Hoewel het op het eerste gezicht alles te maken lijkt te hebben met eieren, zijn eiwitten, of proteïnen de derde van de voor de mens onontbeerlijke voedingstoffen naast koolhydraten en vetten.  Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren die in ketens met elkaar verbonden zijn, en juist die aminozuren maken de diverse taken die eiwitten uitvoeren in het lichaam, mogelijk. We onderscheiden:

  • Dierlijke eiwitten vooral te vinden in vlees, vis, melk, kaas en eieren ( dus toch!)
  • Plantaardige eiwitten, die we halen uit brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Een ander onderscheid dat gemaakt wordt is:

  • Essentieel, die je via voeding binnen moet krijgen
  • Niet essentieel: het lichaam kan deze zelf aanmaken
  • Semi-essentieel: het lichaam kan het aanmaken, maar niet genoeg

Een menselijk lichaam heeft per dag ongeveer 0,8 g eiwit per dag nodig.

Waarvoor worden eiwitten gebruikt?

  • Als katalysator, hetgeen betekent dat het helpt bepaalde processen in het lichaam op te starten of beter te doe verlopen. Dergelijke eiwitten worden enzymen genoemd
  • Als bouwstenen, waarbij eiwitten bepaalde cellen van structuur en vorm voorzien, en in sommige gevallen helpt bij de celdeling
  • Als transporteur, waarbij eiwitten behulpzaam zijn bij het vervoer van stoffen in, uit en buiten de cel
  • Als communicatiemiddel, waarbij ze zich gedragen als hormonen en zorgen voor communicatie tussen cellen op afstand
  • Als regulator, waarbij ze een rol spelen in de structuur van andere eiwitten

Al met al zijn eiwitten dus bijzonder belangrijk voor het lichaam, hoewel in tegenstelling tot vetten en koolhydraten hun belangrijkste taak niet op energielevering ligt, maar ze zijn daarvoor wel te gebruiken, indien de noodzaak zich daarvoor aandient.

Author: Ruud

Related Post

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, blog, Dieet, Voeding nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *