De laatste 60 jaar is er iets aan de hand in onze westerse wereld. Ons gewicht neemt steeds sneller toe. Zo’n honderd jaar geleden was er nog nauwelijks overgewicht in Nederland, nu is bijna de helft te dik. En die trend lijkt zich door te gaan zetten als we naar de landen kijken die een jaar of 10 op ons vooruitlopen, zoals de VS en Groot-Brittannië.

Volgens de gevestigde wetenschap komt dat door te vet en veel eten en door te weinig bewegen.
Eigenlijk is de mens de laatste 10.000 jaar nauwelijks veranderd. Genetisch gezien verschillen we helemaal niet zo veel van onze verre voorouders . Onderzoek wijst uit dat we nu zelfs mínder eten dan die oermens of 60 jaar geleden. Waarom worden we dan steeds dikker?
We zijn er in de loop van onze evolutie op gebouwd om tijden van voedselschaarste te overleven. Die periodes werden afgewisseld door tijden van overvloed. In onze streken bijvoorbeeld zorgen zomer en herfst voor veel eten tegelijk. Om te overleven moet je lichaam goed zijn in het opslaan van die overvloed om de magere tijd van winter en lente te overleven. Goed dik kunnen worden was van levensbelang. Alle trucjes die ons lichaam daarvoor leerde zitten nog steeds in onze genen opgeslagen. Ons lijf weet feilloos waarvan het goed dik kan worden en heeft dan ook instinctmatig een voorkeur voor dat voedsel. En je weet vast wel wat dat is; zoet en vet eten!

Zijn wij in de loop van de tijden niet zoveel veranderd, ons voedsel is dat de laatste 60 jaar wel! De welvaart is toegenomen, onze keuzemogelijkheden zelfs explosief. Tussen ons en de boeren is de voedselindustrie komen staan. Die bedienen ons graag op onze wenken want dan maken ze het meeste winst. Als wij het liefst veel zoet en vet eten zorgen zij er wel voor dat dat in overvloed aanwezig is, in varianten waar onze grootouders van met de oren zouden flapperen. Ze wakkeren onze behoefte ook graag nog wat aan, ze moeten tenslotte zoveel mogelijk verkopen om te overleven. Kosten moeten zo laag mogelijk zijn en dat alles gaat ten koste van de kwaliteit van ons eten. Al ons eten wordt in onderdelen uit elkaar gehaald, bewerkt en weer in elkaar geknutseld. Hoofddoel is kostenbesparing door lange houdbaarheid, bereidingsgemak en goede vervoerbaarheid. Onze gezondheid is daarbij lang geen issue geweest. Door de aandacht de laatste jaren voor juist die gezondheid worden er nu producten op de markt gebracht met steeds meer gezondheidsclaims. Helaas zij die meestal maar half waar of zelfs ronduit misleidend!

Ons lichaam heeft nog steeds een voorkeur voor vet en zoet eten. Het is echt heel moeilijk om de drang daarnaar te weerstaan: je vecht tegen een natuurlijke neiging. Door onze welvaart is dat voedsel steeds aanwezig en de magere tijden, waarin de aangelegde voorraad vet in je lijf wordt opgebruikt, breken maar niet aan. Ja, je kunt ‘m wel opwekken door stevig te gaan lijnen met allerlei diëten of producten! Dan wordt je voorraad wel aangesproken, maar leer je je lichaam dat er nog steeds magere tijden zijn en dat opslaan goed is.  Door recent onderzoek is duidelijk geworden dat na zo’n “crash-dieet” (heel weinig eten om snel af te vallen, al dan niet gesteund door allerlei producten om het makkelijk te maken) de hormoonspiegels van díe hormonen die vetopslag en honger stimuleren, in het lichaam een stuk hoger liggen. Ga je daarna weer eten zoals je eerst deed dan zal je lichaam allereerst weer snel een voorraad aanleggen. Het beruchte jojo-effect.
Daarom moeten we verschil leren maken tussen voeding en vulling. Voeding is wat je lichaam voedt, wat het nodig heeft om goed te werken: veel (bij voorkeur biologische) groente, fruit, volkoren granen, noten en vlees/vis. Die leveren de broodnodige vitamines, mineralen, anti-oxidanten en nog veel meer om je lijf goed te laten functioneren. Vulling is, ja inderdaad, koek, chips, frisdrank, snoep, fastfood. Oergenetisch erg aantrekkelijk eten dat echter alleen maar lege calorieën levert en in de fabriek gemaakte stoffen als bv transvetten, die het evenwicht in ons lichaam verstoren.

Er is naar mijn mening maar één oplossing: weer ECHT gaan eten. Zélf zoveel mogelijk maken. Er moeite voor willen doen en gemaksvoer laten liggen in de winkel. Maar omdat wij nu eenmaal in deze maatschappij leven is dat best moeilijk. Je valt al snel buiten de groep als je anders dan de meesten gaat eten. Terwijl het ongezond eten ook nog eens razend aantrekkelijk is en bovendien nog goedkoper dan gezond eten ook! Dit is en blijft een moeilijk punt waar we met vallen en opstaan in moeten leren. Hou daarom het volgende in je hoofd:

 

  • TÉ IS NOOIT GOED, OOK NIET TÉ GEZOND
  • EET NIETS WAT JE OVERGROOTMOEDER NIET ALS ETEN ZOU HERKENNEN
  • HOU JE VAN TUINIEREN ? MAAK EEN MOESTUIN
  • EET VAN HET SEIZOEN EN UIT JE STREEK