Fietsen: een gezonde bezigheid

/, blog, Sport/Fietsen: een gezonde bezigheid

Je hoort mensen op het nieuws wel eens spreken over dat zitten het nieuwe roken is. Iedereen is zich ervan bewust dat roken niet goed is voor de gezondheid. Je krijgt allerlei schadelijke stoffen binnen en daarnaast zorgt de rook voor blijvende schadelijke effecten op de longen. Vervolgens komen er ook stoffen het lichaam binnen die kunnen leiden tot het krijgen van nare ziektes en zelfs tot onvruchtbaarheid.

Mensen zijn zich er minder van bewust dat stil zitten net zo schadelijk kan zijn. Je krijgt er dan geen schadelijke stoffen van binnen,  maar door weinig te bewegen krijgt het lichaam ook niet echt de ruimte om goede stoffen aan te maken en wordt de bloedsomloop belemmerd. De kans op het krijgen van hart- en vaatziekten wordt groter naarmate je lang zit. Helaas is het soms niet anders en heb je geen keuze om wat langer te zitten. Voornamelijk wanneer je aan het werk bent is de kans groot dat je voor een langere tijd achter elkaar zit. Een goed alternatief voor het stilzitten is natuurlijk bewegen. Fietsen is iets dat geschikt is voor zowel jong als oud. Daarbij is je lichaam goed in beweging zonder dat je je spieren al te veel belast.

De voordelen van fietsen

Fietsen kent een groot aantal voordelen, namelijk:

  • Weinig belasting voor de spieren
  • Goed voor de bloedcirculatie
  • Je wordt er vrolijk en energiek van

Hardlopen is niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen is het te belastend voor de gewrichten. Dit probleem heb je bij het fietsen niet. De belasting op de spieren is veel minder. Dat maakt het een bezigheid die geschikt is voor iedereen die graag in beweging wil komen. Daarnaast zorgt het fietsen voor een goede bloedcirculatie. Het hart is constant aan het kloppen en zorgt ervoor dat de bloedcellen door ons lichaam gaan. Om ervoor te zorgen dat het lichaam gezond blijft, is het dus noodzakelijk dat het lichaam goed in beweging wordt gehouden.

Fietsen zorgt ervoor dat het lichaam op een gelijkmatige manier in beweging is en het hart flink door kan pompen. Op deze manier behoud je een goede gezondheid. Tijdens het fietsen komen er allerlei stoffen vrij die ervoor zorgen dat je vrolijk en energiek wordt. Deze stoffen en hormonen zorgen voor een goede bui en bovenal zijn deze gezond voor het lichaam. Als jij namelijk straalt, zul je deze goede bui snel op anderen laten overslaan. Denk bijvoorbeeld aan een werkvloer. Vele mensen komen met de auto. Sommigen van hem hebben een niet al te goede bui of zelfs een ochtendhumeur. Door te fietsen maak jij de juiste hormonen aan om vrolijk mee de dag door te komen.

Fietsen voor jong en oud

Fietsen is een bezigheid die al vanaf jongs af aan wordt gedaan. Hele kleine kinderen stappen al weg op een loopfiets en op latere leeftijd leren zij echt fietsen. Met de loopfiets leren ze al snel fietsen en voor je weet koop je een 14 inch meisjesfiets voor je dochter en ga je gezellig samen een fietsroute fietsen om lekker gezond bezig te zijn. Het is een leuke bezigheid om met zijn allen te doen en daarbij te genieten van de natuur om je heen. Voor jong en oud is het dus aan te raden eens lekker te gaan fietsen!

2019-08-29T11:18:03+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie