Als je vooruitgang wil boeken met fitness is het belangrijk om iets hebben om je op te kunnen richten. Ervaring leert namelijk dat het lastig is om ‘zomaar’ ergens mee te beginnen (en het vol te houden!) zonder hier een duidelijk plan van aanpak bij te hebben. Door het stellen van een duidelijk doel kan je je weg hier naartoe uitstippelen.

Het belang van meetmomenten

Naast het stellen van een doel kan je tussendoor meetmomenten  inplannen om je voortgang bij te houden. Dit zorgt ook voor een groot gevoel van voldoening als je je doel gehaald hebt.  Door het uitstippelen van je weg kun je efficiënter te werk kan gaan omdat je van tevoren al weet wat je moet doen.  Tussentijdse meetmomenten geven je moed en voldoening omdat  je kunt  zien dat je resultaat boekt. Hiernaast  kunnen meetmomenten je laten zien dat je juist niet goed bezig bent als je te weinig resultaten ziet.  Hoewel dit ontmoedigend kan zijn kan je hierdoor wel je plannen aanpassen in een eerder stadium. Zo kun je je kansen om je doel alsnog te bereiken vergroten.

Fitness body

Wat voor doel?

Nu vraag je je misschien af of een doel stellen wel op jou van toepassing is. Niet iedereen wil namelijk 20 kilo afvallen of 100 push-ups kunnen doen . Er zijn echter nog veel meer doelen die je jezelf kunt  stellen. Denk bijvoorbeeld aan het meedoen aan een marathon, het meedoen aan een handbalwedstrijd (en winnen!) of je persoonlijk record op de 100 meter zwemmen verbeteren. Hiernaast  kan je je richten op een bepaald vetpercentage behalen of de omtrek van je arm vergroten. Zorg er in ieder geval voor dat je een meetbaar doel stelt;  maak het SMART!

SMART

Misschien heb je wel eens van SMART gehoord. Bij het maken van een doelstelling geeft dit een goede richtlijn voor hoe deze doelstelling eruit  zou moeten zien. SMART staat namelijk voor:

–              Specifiekweight

–              Meetbaar

–              Acceptabel

–              Realistisch

–              Tijdsgebonden

Specifiek en acceptabel zijn misschien niet heel erg duidelijke begrippen en overlappen de andere criteria. Zo maakt meetbaarheid een doel specifiek en moet een acceptabel doel realistisch zijn. De belangrijkste criteria zijn: meetbaar, realistisch en tijdsgebonden. Als je je doel niet meetbaar maakt weet je ook niet of je je doel hebt behaald en haal je er niet het maximale uit. Als je een doel stelt dat niet te behalen is zal dit vaak eindigen in teleurstelling. Ga dus ook tijdens het proces na of je goed onderweg bent naar je doel. Als het onderweg nog onrealistisch blijkt, kan je het altijd nog een beetje aanpassen.  Let wel op dat je je doel niet te makkelijk maakt. Wanneer je dat doet krijg je namelijk niet het resultaat dat je graag zou willen. Daarnaast heb je minder voldoening omdat je weet dat je niet het onderste uit de kan hebt gehaald.

En nu?

Misschien weet je al heel goed wat je doel is. Ga dan nog eens na of je doel ook SMART is. fitness timeWellicht is er ruimte voor verbetering? Heb je nog geen doel of heb je hier het nut nog nooit van ingezien? Hopelijk heeft deze tekst dan geholpen om het belang van een goed doel te benadrukken. Denk eens na over welk meetbaar doel je voor jezelf zou kunnen stellen, maar wees niet bang als je het nog niet meteen helemaal weet.

 

Door: Jeske Dolmans

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie