Fluoride

/, blog/Fluoride

Fluoride, je hebt er vast wel eens over gehoord. Dit stofje is vooral bekend door de toepassing in tandpasta en andere mondverzorgingsproducten. Het is een mineraal dat van nature overal in het milieu voorkomt, onder andere in grondwater, vis en schelpdieren. Fluoride is nodig voor de opbouw van tanden en het beschermt tegen tandbederf door het tandglazuur te verharden. Het draagt ook bij aan het behoud van sterke botten, omdat het de opname van calcium in het lichaam bevordert. Het kan hartklachten helpen voorkomen en het beschermt tegen osteoporose. Verder kan het de verkalking van organen en het spierskelet voorkomen.

Hoe merk je dat je lichaam een tekort aan fluoride heeft?

Een tekort aan fluoride zal zich meestal manifesteren rondom de tanden. Te weinig fluoride vergroot de kans op tandbederf en gaatjes. Een tekort heeft daarnaast ook invloed op de botten. De kans op breuken en fracturen neemt toe bij een tekort aan fluoride.

Wat kan je doen aan een tekort aan fluoride?

Als je een tekort hebt aan fluoride, hoef je echt geen tandpasta te gaan eten. Fluoride komt namelijk in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar vooral in groene en zwarte thee en in zeevis. Groene en zwarte thee zijn dranken die in de Schijf van Vijf staan. Volwassenen krijgen het advies drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Het drinken van deze thee verkleint namelijk ook de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk.

2019-02-21T01:28:48+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie