Het mineraal fosfor is belangrijk voor de stevigheid van het skelet. Het zit in elke lichaamscel en regelt daar allerlei processen. De koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling zijn voor een groot deel afhankelijk van fosfor.
Bijna alle voedingsmiddelen bevatten fosfor. Melk, vlees, vis en aardappelen zijn grootleverancier. Het mineraal wordt ook wel aan voedsel toegevoegd als bindmiddel. Mensen die veel frisdrank drinken en vaak voorverpakte maaltijden eten, krijgen mogelijk te veel fosfor binnen. In extreme gevallen kan dit leiden tot een verhoogde botstofwisseling en daardoor tot botontkalking. In de nieren of urinewegen zou het zelfs voor verkalking kunnen zorgen.
Een tekort aan fosfor komt ook zelden voor. Vooral mensen die veel maagzuurremmers slikken lopen dit risico. Symptomen zijn spier- en botpijn en nierstenen.
Er bestaat geen duidelijke richtlijn voor de hoeveelheid fosfor dit je nodig hebt. Die wordt geschat op ongeveer 500 mg per dag, voor volwassenen mannen en vrouwen. Maar zelfs een inname van 3000 mg kan je lichaam nog prima verwerken.
Geef een reactie