Er zijn hoop dieten die je zeggen HET wondermiddel te zijn om af te vallen. Vaak zijn dit ook dieten die proberen aan te sluiten op de  wensen die afvallers hebben; 1. Het moet snel werken en 2 (het belangrijkste) het moet makkelijk te volgen zijn. Vaak zijn dieten die hieraan voldoen echt niet gezond. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

Alcorexia

Klinkt al niet gezond toch? Bij dit dieet eet je eigenlijk heel weinig maar drink je wel veel alcohol. Ideaal voor mensen die houden van diehard feesten. Gezond? Mwoah. Laten we wel wezen; we weten allemaal dat alcohol, zeker in grote hoeveelheden, geen gezond middel is. Daarnaast bevatten alcoholische dranken zeer veel kilocalorieën omdat alcohol qua hoeveelheden kilocalorieën per gram (7 kcal) dicht in de buurt komt van het aantal kilocalorieën per gram vet (9 kcal).

Het bloedgroepdieet

Dit dieet is gebaseerd op de theorie dat je bloedgroep bepaalt hoe je lichaam omgaat met voeding. Aan de hand van jouw bloedgroep moet je bepaalde eetvoorschriften gaan volgen. De theorie achter dit dieet is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Daarnaast loop je het risico om bepaalde tekorten op te lopen zoals aan calcium.

Raw Food diet

De naam van dit dieet zegt het al; er wordt alleen maar rauw voedsel gegeten. Ook gaat het hier om voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is. Dus verse groente en fruit zijn prima. Echter voedingsmiddelen als brood, pasta, gebakken vlees en andere bewerkte voeding zijn taboe. Het is met dit dieet erg moeilijk om aan je benodigde dagelijkse hoeveelheid kilocalorieën en voedingsstoffen te komen omdat je dus erg beperkt wordt in wat je mag eten.

Babyvoeding dieet

Vanwege de naam zou je denken dat je alleen maar uit olvaritpotjes gaat eten. Dat zou je inderdaad kunnen doen bij dit dieet. Je eet iedere dag circa 14 porties gepureerd voedsel. Zo krijg je, als je de juiste ingrediënten kiest, genoeg voedingsstoffen en kilocalorieën binnen. En je eet niet zo snel te veel aangezien je heel vaak een klein beetje eet. Echter is deze manier van eten geen aanrader voor je spijsverteringsstelsel; door het vloeibare voedsel krijg je veel te weinig vezels binnen. Daarnaast geven het eten van vezels je een verzadigd gevoel. Ook al eet je bij dieet heel vaak op een dag; toch kun je honger ervaren omdat de pureeporties je geen vol gevoel geven.

Dukandieet

Dit eiwitdieet wordt door de Britse gezondheidsgroep gezien als een van de slechtste dieten ooit. De theorie achter dit dieet is dat door je voeding voornamelijk uit eiwitten en vitaminen en mineralen te laten bestaan je lichaam snel vet gaat verbranden. Om dit te bewerkstelligen volg je een ingewikkeld programma waarin je allerlei maaltijden en voedingsmiddelen eet met zo veel mogelijk eiwit en zo min mogelijk koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk dikmakers volgens de theorie achter dit dieet. De resultaten van dit dieet zijn meestal bewonderenswaardig. Echter is het moeilijk om het behaalde resultaat te behouden omdat je de afbouwperiode van het dieet te snel gaat. In maar een paar dagen tijd ga je weer over op normale voeding en dit zorgt ervoor dat de meeste mensen weer snel aankomen.

Daarnaast kleven er ook een aantal gezondheidsrisico’s aan dit dieet aangezien het eten van veel eiwitten voor mensen met slechte nieren gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. Ook het tekort aan vezels in dit dieet is een nadeel; daar kunnen mensen obstipatie doorkrijgen.

Al deze dieten beloven wonderen maar zijn helemaal niet gezond voor je. Een beperkt voedingsschema is eigenlijk nooit aan te raden. Het enige dat werkelijk kan helpen volgen de Britse gezondheidsgroep is meer gaan bewegen, gezonder te gaan eten en je portiegrote te verkleinen. Het aloude recept dus.

Bron: Deze ongezonde, populaire dieten werken niet (2011, 17 november), gelezen op http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1349369/2011/11/17/Deze-ongezonde-populaire-dieten-werken-niet.dhtml