Franse stoofpot: Boeuf Bourguignon

Ingrediënten

  • 500 gram magere runderlappen
  • 100 gram mager spek
  • 12 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram wortel
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes selderij
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • peper
  • 2 glazen rode wijn

Bereiding

  • snijd de uitjes in vieren
  • snijd de knoflook in stukjes
  • snijd het spek in blokjes
  • snijd de runderlappen in stukken
  • verhit de olie in een braadpan en bak de uien en het spek
  • voeg de stukjes vlees toe en bak het aan alle kanten bruin
  • snijd de wortel in stukjes
  • bind de peterselie, selderij, bleekselderij, tijm en laurier samen
  • voeg de kruiden en de wortel toe aan het vlees en bak dit op een zacht vuur 30 minuten
  • haal het vlees en de kruiden eruit
  • roer de bloem met wat peper door het ui-spek-wortel mengsel
  • bak dit toe het iets begint te kleuren
  • voeg de tomatenpuree toe
  • voeg scheutje voor scheutje de rode wijn zodat er een gladde saus ontstaat
  • voeg het vlees weer toe samen met de gesneden ui
  • stoof dit geheel nog 2 ½ uur

Tip!
Serveer de stoofschotel met gekookte aardappelen

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon

  • 497 kilocalorieën
  • verzadigd vet: 9 gram
  • natrium: 0,4 gram

 

Bron: Hartstichting.nl, 2012

 

 

Zie tip over kilojoule: