Wat is een ‘frozen shoulder’?
Frozen shoulder betekent letterlijk ‘bevroren schouder’. Bij een frozen shoulder zit er een ontsteking in het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel bevindt zich rondom de kop en kom van het schoudergewricht, dat een kogelgewricht is, deze zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft om goed te kunnen bewegen en zodat de schouder niet uit de kom gaat. Bij de frozen shoulder is het gewrichtskapsel verdikt en verkort. Dit zorgt voor een pijnlijke en stijve schouder, waarbij de bewegingsruimte in alle richtingen wordt beperkt. Dagelijkse dingen zoals het aantrekken van een jas kan hierdoor al onmogelijk worden.
Een actieve frozen shoulder wil zeggen dat het schouderkapsel geïrriteerd is en daardoor veel pijn kan doen. Dan is er ook nog een gedoofde frozen shoulder, hierbij is de irritatie weg. Hierdoor doet de schouder minder pijn, maar het kapsel is nog wel verkort en de schouder kan hier minder goed door bewegen.
Oorzaak
Een frozen shoulder kan bij iedereen ontstaan. 2 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn leven last van een frozen shoulder. De aandoening komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar, ook komt deze aandoening meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Er zijn 2 soorten van de frozen shoulder. De meest voorkomende frozen shoulder is een primaire frozen shoulder, hierbij is er geen duidelijke oorzaak en de klachten zijn ineens ontstaan. De andere variant van de frozen shoulder is de secundaire frozen shoulder. Hierbij is de oorzaak bekend. Dit kan een trauma of operatie aan de schouder zijn.
Risicofactoren
Ondanks dat een frozen shoulder bij iedereen kan optreden, is uit studies gebleken dat er ook een aantal groepen zijn die een verhoogde kans hebben op een frozen shoulder.
Zo komt een frozen shoulder het meest voor bij vrouwen van 50 jaar en ouder.
Zo’n 20% van mensen die last heeft diabetes krijgt last van een frozen shoulder. Bij mensen die last hebben van suikerziekte duurt het proces van de frozen shoulder vaak langer dan bij mensen die geen diabetes hebben. Ook hebben een aantal behandelingen bij mensen met diabetes geen of minder effect.
Ook kunnen mensen die last hebben van hart- en vaatziekten of schildklier problemen sneller last hebben van een frozen shoulder. Ook het hebben van de ziekte van Parkinson verhoogd de kans op een frozen shoulder.
De klachten bij een frozen shoulder
Bij een frozen shoulder heeft u last van een pijnlijke en moeilijk te bewegen schouder. De arm is moeilijk op te tillen en ook het draaien gaat moeizaam of niet, ook niet wanneer een ander dit probeert. De pijn van de stijve schouder kan stekend of zeurend zijn. De pijn kan continu of in aanvallen komen, deze aanvallen kunnen ook ‘s nachts optreden en deze kunnen u zo uit uw slaap houden. De pijn is vaak te voelen aan de buitenkant van de schouder en/of bovenarm.
De schouder wordt pijnlijker en het bewegen gaat steeds moeizamer.
De pijn bij een frozen shoulder uit zich vaak in 3 fases die elkaar opvolgen.
Fase 1 is de ‘vriezende fase’. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 9 maanden. De pijn is hier het hevigst en de beperkingen met bewegen nemen toe.
In de 2e fase, ook wel ‘bevroren fase’ genoemd, is de pijn verminderd. Stijfheid en bewegingsverlies zijn groot. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren.
De 3e fase is de ‘ontdooi fase’. Het bewegen gaat weer wat makkelijker. De pijn en stijfheid nemen geleidelijk af en uiteindelijk kan de schouderfunctie volledig herstellen. Dit kan tot 3 jaar duren.
Diagnose
Door middel van lichamelijk onderzoek is de diagnose eenvoudig te stellen. De arts merkt snel dat er een beperking zit bij het bewegen van het schoudergewricht, de beperking zit hem grotendeels in het draaien van de schouder. Er bestaat een kans dat de arts röntgenfoto’s wil laten maken om andere afwijkingen uit te sluiten. Het kan zijn dat er voordat de röntgenfoto gemaakt wordt, wat contrastvloeistof in de schouder wordt gespoten.
Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen om de pijn te verzachten en ontsteking tegen te gaan. Een daarvan is ibuprofen. Ook is het belangrijk de schouder te blijven bewegen, maar overtreed niet je eigen pijngrens. Fysiotherapie kan hierbij helpen.
Wanneer de fysiotherapie niet het gewenste resultaat biedt, wordt een chirurgische ingreep voorgesteld. De ingreep behoort niet tot de standaard behandeling van een frozen shoulder.
Met een kijkoperatie wordt het kapsel losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte komt. Dit is alleen mogelijk wanneer de schouder geen pijn meer doet, wanneer het kapsel ontstoken is heeft de operatie geen effect.
Geef een reactie