Geen energie meer?

/, Vermoeidheid, Voeding nieuws/Geen energie meer?

vermoeid in bed liggenVeel mensen klagen over vermoeidheid. In onze drukke maatschappij kan je nog wel eens het gevoel om van alles te moeten. Fysieke en mentale inspanningen kunnen voor vermoeidheid zorgen, maar ook de voeding die je eet kan vermoeidheid in de hand spelen. Daarom is het verstandig om goed naar je eetpatroon te kijken en daar eventuele aanpassingen in aan te brengen.

 

Ontdek waar je je energie laat

Als je je al een tijd sneller vermoeid voelt dan anders, kan je proberen om minder koolhydraten te eten. Laat koolhydraatrijk voedsel zoals brood, macaroni en suikers zoveel mogelijk staan. Het kan helemaal geen kwaad om je dagelijkse portie brood een paar weken te laten staan en te kijken of je dan meer energie overhoudt. Eet in plaats hiervan in de ochtend eiwitrijke voeding, zoals biogarde of een omelet. Daarnaast is het belangrijk om niet te vaak op een dag te eten. Beperk het tot maximaal zes keer. Anders wordt je alvleesklier keer op keer geprikkeld om insuline af te geven, wat hem oververmoeid maakt, en jou dus ook. Daarbij komt dat het ook slecht voor je tanden is om te vaak te eten.

 

Wat kan ik beter doen?

Sowieso is het beter om ’s avonds fruit te eten in plaats van in de ochtend. Dit komt omdat het eten van fruit bloedsuikerschommelingen kan veroorzaken en van een lage bloedsuiker kan je vervolgens moe worden. Daarbij is het verstandig om vers geperste groentesappen te drinken en meer rauwe groenten te eten.

Qua drinken kan je sappen uit pak en frisdrank beter vermijden, ook al zijn ze ‘light’. En met koffie, zwarte en groene thee is het goed om te minderen.

Verhoog je algehele weerstand met kruiden als cat’s claw, astragalus en Echinacea. Het is goed om je te verdiepen in het ontgiftten van je darmen en lever. Bij vermoeidheid kun je je laten testen op darmparasieten in je ontlastig en je bloed controleren op het gehalte aan vitamine B12, vitamine D en de andere B-vitamines. Misschien krijg je er wel te weinig van binnen!

 

Elektro sensibel?

Wellicht zal je er niet direct aan denken, maar het is tevens goed om uit te sluiten of je elektro sensibel bent, want ook dat kan voor vermoeidheid zorgen. Elektro-sensibel houdt in dat je last hebt van onnatuurlijke stralingsbronnen zoals UMTS, DECT [dekt], hoogspanningsmasten en Wi-Fi. Dit uit zich in vermoeidheid, concentratie problemen en gedragsstoornissen en depressieve of geïrriteerde gevoelens. UMTS zijn zendmasten die worden gebruikt voor het mobiele data verkeer, DECT straling komt uit je draadloze thuistoestel en WiFi is het draadloze internet dat in vrijwel ieder Nederlands huishouden voorkomt.

Onze huizen bevatten doorgaans veel elektrische signalen, dus mocht je hier gevoelig voor zijn is dat nuttig om te weten. Daarbij is het altijd goed om te checken of je misschien te weinig beweegt. Mocht dat het geval zijn, kan het lymfevocht in je lichaam stagneren, waardoor je moe wordt omdat je lichaam zich niet van de opgehoopte afvalstoffen kan ontdoen.

 

Dagboek

Tenslotte is het nuttig om een eet- en drinkdagboek bij te houden om de schommelingen in je energieniveau in kaart te brengen. Zo kan je zien of er een samenhang is tussen je energieniveau en bepaald voedsel en drinken.

 

Wat kan ik eten om vermoeidheid tegen te gaan?

Bovendien is er voedsel dat heel geschikt is om je energie op te hogen. Denk bijvoorbeeld aan:

-asperges en ei, die bevatten heel veel glutathion, wat een stof is die je lever ontgift.

-artisjok beschermt de lever en bevat voedingsstoffen voor DNA-reparatie, het is normaal dat je DNA iedere dag beschadigingen oploopt. Je lichaam kan tot op bepaalde hoogte reparaties uitvoeren aan je DNA (of herstellen). Artisjok draagt hier dus een steentje aan bij.

-avocado bevat glutathion, zink en koper, wat wederom goed voor je lever is. Ook bevat het omega 9, glutamine, een reparatiestof voor de slijmvliezen, vitamine C, E en K en bestanddelen Q10, wat  brandstof voor je hartspier is. Avocado’s zijn echt krachtvoedsel dus!

-ui, knoflook, broccoli, sesamzaadjes en paranoten bevatten selenium, een stof die ontgift.

-broccoli sprouts zijn drie tot vier dagen oude broccoli-plantjes, die sulorafaan bevatten. Dit is een ook weer een stof die ontgift. Daarnaast zijn ze rijk aan groeihormonen, die functioneren als reparatiestoffen in je lichaam en ze bevatten ook nog eens enzymen.  Het is goed om te weten dat ook andere kiemsoorten vol met levenskracht zitten.

-hazelnoten en hazelnootpasta bevat chroom, voor een stabiele bloedsuiker en het is rijk aan vitamine E.

-gierst bevat silicea, een bouwstof voor je zenuwstelsel.

Tenslotte bevat brandnetelthee chlorofyl, een stof die ontgift. En dit drankje is daarnaast zeer mineraalrijk.

 

Eetpatroon

We kunnen dus concluderen dat vermoeidheid niet alleen aan werkdruk te wijden hoeft te zijn. Juist je voeding kan er een enorm belangrijk rol in spelen. Het is goed om bewuste veranderingen in je eetpatroon door te voeren en uit te zoeken of dit bijdraagt aan een verhoging van je energieniveau.

Koolhydraatrijke voeding verminderen is een van de dingen die je kan doen, evenals bijvoorbeeld het eten van veel rauwe groenten, jezelf verdiepen in ontgiften, genoeg bewegen en bloedonderzoek doen.

Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die bijdragen aan een hoger energieniveau.

Hopelijk weet je je energie met de besproken tips weer helemaal terug te krijgen!

energieke man springt gat in de lucht

Deze informatie komt uit de dvd voeding. In deze dvd wordt nog meer verteld over de rol van voeding in ons leven en hoe je meer uit jezelf kunt halen d.m.v. een gezond voedingspartoon. Heb jij interesse in dvd? Bekijk dan eerst de trailer op deze pagina!

2015-04-10T09:40:50+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie