Gevoelig voor Nachtschade? Eet deze fruit- en groentesoorten dan niet!

Nachtschade groeten

Nachtschade groeten

Misschien denk je nu: Nachtschade? Nooit van gehoord. Met nachtschade wordt een brede groep van planten bedoeld uit de Solanum en Capsicum families. Nachtschadeplanten bevatten een gif, genaamd solanine. Dit gif kan in veel gevallen fataal zijn en heel wat mensen zijn er gevoelig voor zonder dat ze het weten.

De vruchten en groenten van deze planten – waarvan je er veel vindt in de supermarkt bij jou om de hoek – kunnen echter ook door veel mensen zonder problemen worden gegeten. Dit komt doordat de hoeveelheid van dit gif door het rijpen van de vruchten en groenten is verlaagd, waardoor het niet meer giftig is. Welke fruit – en groentesoorten in deze categorie vallen? Dat lees je hier.

#1 Tomaten

Jawel, deze ronde, rode nachtschadevruchten zijn niet voor niets een hoofdingrediënt van veel diëten. Ze zitten vol voedingsstoffen zoals vitamine A en C, kalium, vitamine B6 en vezels. Bovendien zijn tomaten totaal niet vet en groeien ze makkelijk (dus: een goeie tip voor in je eigen moestuintje!).

#2 Bosbessen

Yes, wie is er nog meer fan van deze blauwe vruchtjes? Wij in ieder geval wel. Bosbessen zijn lekker én voedzaam. Ongeveer 150 gram bosbessen bevat al een kwart van je dagelijkse dosis vitamine C. Daarnaast zitten bosbessen boordevol vezels. Gecombineerd met wat Griekse yoghurt kun je hiermee maagdarmkanaal perfect onderhouden. Maak bijvoorbeeld een heerlijke smoothie op basis van yoghurt en bosbessen, of voeg ze toe aan je bananenbrood – of pannenkoekjes met een schepje yoghurt.

#3 Paprika

Wist je dat een paprika twee keer (!) zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel? That’s right. Wie het jaar ziek of verkouden begon, doet er goed aan om de vitamine C-inname een boost te geven. En hoe kun je dat beter doen dan met paprika? Je kunt het rauw eten (met hummusdip of in je salade), maar je kunt de groente ook roerbakken. Aan jou de keus!

#4 Aubergine

Aubergines vormen een geweldige bron van mangaan (belangrijk voor de ontwikkeling van je metabolisme). Aubergine krijgt een ietwat vlezige textuur als je het verwarmt. Daarom is deze groente enorm populair bij vegetariërs en veganisten. En het is weer eens wat anders dan de oude vertrouwde paprika of courgette! Je kunt aubergine roerbakken, stoven of in de oven doen. Of maak er een smeuïge, gezonde dip van.

#5 Rode peper

Rode peper valt ook in de nachtschadefamilie. Als je graag spicy eet, kunnen rode pepers je voorzien van een flinke dosis goede voedingsstoffen. De meest bekende pepers zoals jalapeños, rode of groene pepers zijn een bron van vitamine C, vitamine A en kalium. Meer een zoetekauw? Geef je chocoladetoetje of tussendoortje een spicy én gezonde boost door er wat ringetjes rode peper of chilivlokken aan toe te voegen.