Gewoontes en omgeving hebben veel invloed op je eetgedrag

/, blog, News, Voeding nieuws/Gewoontes en omgeving hebben veel invloed op je eetgedrag

Onderzoekers van de Amerikaanse University of South California hebben een onderzoek uitgevoerd naar eetgedrag van mensen in de bioscoop. De onderzoekers gaven de proefpersonen of een bak met verse popcorn of een bak met oude taaie popcorn. Na de film bleken de mensen die nooit popcorn aten en een bak met oude popcorn hadden gekregen niet zoveel te hebben gegeten als mensen die ook nooit popcorn aten maar die een bak met verse popcorn hadden gekregen. De smaak was bij hen dus van invloed op de hoeveelheden die ze aten.

Bij de deelnemers die wel altijd popcorn bij een film aten maakte het niet uit of ze een bak met verse of oude popcorn hadden gekregen. Door de macht van de gewoonte aten ze dezelfde hoeveelheid die ze normaal ook aten.

Hoofdonderzoeker David Neal verklaart; ‘Je brein slaat de momenten op dat je een bepaald voedingsmiddel op een bepaalde plaats nuttigt. Wanneer je je weer op die specifieke plaats bent denken je hersenen ook weer aan dat bepaalde voedingsmiddel. Je eetgedrag stem je daar dus op af’

Het maakt dus op zo’n moment niet uit of het voedsel smaakt, als het lichaam het maar binnenkrijgt. Zo redeneert het brein.

De onderzoekers hebben naast een test in de bioscoop ook een test in een vergaderruimte gedaan. Wederom werd er een film getoond. Echter aten de proefpersonen ditmaal alleen verse popcorn. Dit omdat in deze situatie het brein wel meer lette op de smaak van het voedsel. De vergaderruimte was niet een ‘normale’ plek om popcorn te nuttigen.

Uit dit onderzoek blijkt wederom hoe hardnekkig gewoontes zijn en hoe het komt dat we in sommige gevallen zo onbewust lijken te eten. Je hersenen spelen daar een grote rol in. Het is voor mensen die hun voedingsgewoonten aan willen passen dus raadzaam om ook naar dit soort situaties te kijken en te bedenken dat het op bepaalde momenten ook voor hen zo werkt. Je kunt proberen om in deze specifieke situaties alert te zijn op wat je doet (wat je eet).

Bron: Hoogland A., (2011, 5 september), Gedachteloos snacken uit gewoonte [Web log post] Verkregen via http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/nieuws/6110/gedachteloos-snacken-uit-gewoonte

2013-11-18T13:30:51+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie