Gezond eten zal je helpen om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen!

/, Algemeen, blog/Gezond eten zal je helpen om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen!

Dit kan door voeding te eten dat ons lichaam van nature nodig heeft. Dat lijkt misschien simpel maar dit is het niet in de tijd waar we nu in leven. Bekijk maar wat er nu te koop is in de supermarkt.  80 %  zijn we niet van nature gewend om te eten. Simpel gezegd er is van alles mee gebeurd dat gewoonweg niet natuurlijk is.

Als je ongeveer eet zoals een gemiddelde Nederlander dan krijg je heel veel onnodige en onnatuurlijke producten binnen. Hierdoor zal ons lijf lichamelijke kwalen ontwikkelen. Dit kan van alles zijn: hoofdpijn, huiduitslag, futloos voelen, veel vet opslaan, zuurbranden, slapeloosheid, chagrijnig zijn, depressief zijn en zo zijn er nog een aantal.  Dit kan je verhelpen door gezond eten.

 

Wat kan je doen om gezonder te worden en te blijven?

Natuurlijker gaan eten, dat is zoals gezegd waar het op neerkomt. Hoe je dit precies doet zal ik later  in dit artikel uitleggen. In de oertijd kon en deed men niet anders dan natuurlijke voeding eten. Deze mensen waren zeer gezond en sterk. Het waren in vergelijking van nu, topsporters maar die niet zo veel bewogen (trainen) dat ze op hun limiet van hun kunnen zaten.

Deze manier van eten wordt ook wel het paleo dieet  genoemd. Als je op deze manier gaat eten kun je hele lekkere paleo recepten maken. In het begin zal het even wennen zijn, en moet je wilskracht en een goed plan hebben om dit vol te houden. Als je de paleo levenswijze gewend bent dan wil je niet meer anders. Je zal je gezonder en fitter voelen. Wie wil dit niet?

Wat is gezond eten ?

  1. Als het niet natuurlijk is, is het niet gezond. Ja er zijn geneesmiddelen die je helpen beter te maken maar ze zijn nog steeds niet gezond. Veel geneesmiddelen hebben niet voor niets veel  In de westerse samenleving worden vaak ziekten verholpen maar niet gekeken waarom je ziek bent geworden. Dit heeft meestal met voeding en of stress  te maken.
  2. Alles wat natuurlijk is en wat je rauw kan eten is gezond. Er zijn een paar uitzonderingen maar over algemeen kun je dit wel stellen. Dit zijn de natuurlijke voedingsmiddelen groenten, fruit, vlees, vis, schaaldieren, noten, zaden, pitten en niet te vergeten kruiden.

Met deze voedingsmiddelen kun je heerlijke paleo recepten maken die erg lekker en voedzaam zijn.

eating healthy fruit

Wat is niet gezond?

  1. De meeste bewerkte voedingsmiddelen. Er worden de laatste tijd veel onnatuurlijke producten door het eten gedaan. Dit zijn bijvoorbeeld: chemische E-nummers,  geraffineerde suiker en grote hoeveelheden zout. Dit voegen voedingsmiddelen fabrikanten toe aan het product  om het lekkerder te maken , het product sterker te laten smaken en het langer houdbaar te maken. Je zal niet ziek worden als je dit bewerkte voedsel af en toe eet. Maar als je ongeveer  zo eet als de gemiddelde Nederlander, dan krijg je elke dag een cocktail  van deze  niet natuurlijke voeding binnen. Jaar in, jaar uit. Wat dat doet met een mens is nog niet goed onderzocht en is ook heel moeilijk te onderzoeken. Je lichaam kan een deel van deze voedingsmiddelen afvoeren, maar na vele jaren kan je hier heel erg ziek van worden. Er wordt beweert dat je hier ook kanker van kan krijgen.

 

  1. Genetisch gemodificeerde voeding. Het natuurproduct is zo aangepast dat het snel en zonder veel moeite groeit. Ook wordt het zo genetisch gemodificeerd dat insecten en andere natuurlijke vijanden het natuurproduct met rust laten. Als een mens het dan gaat eten weet het lichaam niet precies wat het voor voedingstoffen zijn. Dan verwerkt het lichaam het meestal op een verkeerde manier. De meest voorkomende genetisch gemodificeerde voeding zijn granen en soja .

 fresh croissants

  1. Dit is de nummer 1 boosdoener voor overgewicht en andere lichamelijke klachten. De suiker die ik bedoel is de tafelsuiker. Het zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, daardoor ga je insuline aan maken en dit hormoon zorgt ervoor dat je vet gaat opslaan. Dit is niet het enigste probleem met suiker, er zijn er meerdere maar dit is de belangrijkste .

Wat is minder gezond?


Niet genetisch gemodificeerde granen.
Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om geen, of heel af en toe, granen te gaan eten. In granen zitten verschillende stofjes die een mens niet goed kan verteren;  lectines en fytaten, en  gluten waar de  meeste mensen intolerant voor zijn. Als je geen suiker en granen eet zal je meer energie krijgen  en een sterker en slanker lichaam krijgen. Zoals ik al in het artikel had verteld, kan je graan niet rauw eten en is het dus niet heel gezond.

Zuivel.  Veel mensen zijn intolerant voor lactose. Er zitten vrij veel stofjes in die een volwassen mens niet goed kan verwerken. Geiten zuivel is door de meeste mensen beter te verteren dan die van de koe. Hoe weet je of lactose intolerant bent? Dat  kun je testen als je 6 weken geen zuivel eet en daarna voorzichtig wel, je kan dan verschil merken.

kuh kalb portrait

Peulvruchten.  Hierover gaat een tweestrijd, er zitten hele goede gezonde voedingsmiddelen in maar ook slechte. Peulvruchten dien je vaak eerst goed te weken, meestal een nacht lang. Als je ze dan opwarmt zijn de meeste slechte voedingsmiddelen er uit. Het is niet verstandig om ze elke dag te eten, maar 2 a 3 keer per week is meestal geen probleem. Het is een goede vervanger van vlees en of vis. Voor vegetariërs een goed alternatief.

Hoe kun je dit in de praktijk toepassen?

Goed gezond eten kun je doen door 80 % paleo recepten te eten. Deze zijn lekker en makkelijk te bereiden. Ja ik geef toe, je bent wat meer tijd kwijt aan het bereiden van je eten. Maar je krijgt er zeker heel veel voor terug. Gezond eten in een notendop is:

Natuurlijk voedsel wat je rauw kan eten:  groenten, fruit, vlees, vis, schaaldieren, noten, zaden, pitten en kruiden. Je kunt je lievelingsgerechten  meestal zo aanpassen dat het paleo proef is.Kiwi and Strawberries

 

De andere  20% mag je eten wat je wilt, maar neem geen voedingsmiddelen waar je intolerant voor bent , voor de rest eet lekker wat je wil!

Heel veel succes met deze manier van gezond eten!

Door: Peter Mulder
www.alminde.nl

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-03-25T10:37:53+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie