De discussie welke maaltijd de belangrijkste op een dag is, zal waarschijnlijk nooit ophouden. Er zijn echter wel veel onderzoeken gedaan naar het effect van het overslaan van een maaltijd. Als je een gezondere leefstijl wil bereiken, kan je overwegen om het aantal koolhydraten te beperken en deze vervangen door eiwitrijk eten.
In ons land wordt door 6% van de inwoners het ontbijt iedere dag weer genegeerd. Dat zorgt voor mindere prestaties op school en tijdens het werk. Ook is gebleken dat het humeur duidelijk lijdt onder het nuchter aan de dag beginnen. Ons spijsverteringssysteem wordt tijdens de nacht op een laag pitje gezet. Het opstarten wordt dan sneller gerealiseerd door iets te eten.
Het is niet toevallig dat vrijwel in ieder ontbijt, waar dat mogelijk is, veel koolhydraten zitten. Hierbij kan je in ons land denken aan brood (niet volkoren) met zoet beleg daarop. Deze snelle koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel waardoor onder andere het brein sneller actief wordt. De lunch is in veel gevallen een kopie van het ontbijt, omdat het broodtrommeltje vaak tijdens het ontbijt wordt gevuld met dezelfde producten. Overigens is het overslaan van de lunch geen goed idee. Tijdens de werkdag neemt de productiviteit met 20% af indien er niet wordt geluncht. Maar welke soort lunch is nu gezond? Daar heb je gezonde lunch recepten voor nodig.
Een warme of koude lunch?
Net als geldt dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag welke de belangrijkste maaltijd op een dag is , geldt dat tevens bij de keuze tussen een koude of warme lunch. Toch gaat de voorkeur op sites waar gezondheid voorop staat in het algemeen uit naar een warme lunch. Daarbij is het echter vaak niet de temperatuur waarom het draait maar de ingrediënten waarvan gebruik wordt gemaakt. Koolhydraten behoren tot de voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Het zijn in principe allemaal suikers die worden verbrand voor de energievoorziening.
In veel opzichten zijn mensen immers ook een soort (ingewikkelde) biologische machines. Als de lunch vergelijkbaar is met het ontbijt valt het aantal calorieën dat wordt opgenomen wellicht nog mee, maar het zijn vaak weer dezelfde koolhydraten. Als dan de avondmaaltijd ook nog veel koolhydraten bevat (denk aan rijst en aardappelen) is dat wellicht al te veel op een dag, zeker als je een dieet volgt dat koolhydraatarm is. Om die reden hebben experts een voorkeur voor een lunch die vers wordt gemaakt en minder koolhydraten bevat . Daarbij is het niet echt belangrijk of de lunch warm of koud wordt geserveerd. Het draait erom wat er inzit.
Voorbeelden van gezond lunchen
Een gezonde lunch bevat niet veel koolhydraten en is eiwitrijk. Om die reden kom je al snel bij groente terecht en volkoren producten. Een salade van (onbewerkte) groenten is een mooi lunchgerecht en je kan er enorm mee variëren. Wil je toch wat extra pit uit de lunch halen met eiwitten die geleidelijk energie afgeven en goede bouwstoffen bevatten, zijn vette vis (zoals zalm) of gegrilde kip lekkere opties. Combineer die dan wel met groente. Een warm soepje gebaseerd op groente is een lekkere traktatie als de temperatuur omlaag is gegaan. Wil je het makkelijk houden, kan je ook voor volkorenproducten kiezen (bij voorkeur zonder zoet beleg).
Geef een reactie