Gezond maar vooral gelukkig zijn

/, blog, slide/Gezond maar vooral gelukkig zijn

We hebben het vooral over gezond leven en eten gehad tot nu toe. Wanneer je veel van de artikelen op slimafvallen achter elkaar leest kom je waarschijnlijk in een ‘ik moet zoveel mogelijk gezond leven’ stand. Natuurlijk is er niets mis met gezond willen leven. Wanneer je gezond leeft voel je je nu eenmaal vaak veel beter dan wanneer je dat niet doet. Het is alleen niet te hopen dat mensen tot het uiterste gaan in deze denkwijze.

Orthorexia bijvoorbeeld, een psychische aandoening waarbij mensen extreme voedingsgewoonten erop na houden, is niet iets om te promoten. Waar het voornamelijk om gaat is dat je gelukkig bent of wordt. Geluk kun je bevorderen door een gezonde leefwijze maar het is niet zalig makend. Wat telt is of je gelukkig bent met wie je zelf bent en met de dingen die je doet. Als je ontevreden bent met allerlei dingen in je leven zal een gezonde levensstijl niet het wondermiddel zijn dat alles voor je repareert. Een gezonde leefwijze draagt het meest bij aan je leven wanneer je niet te veel met andere dingen (carrière, partner, gezin, eenzaamheid etc.) worstelt. Als er meer problemen zijn waar je mee zit is het aan te raden om die de prioriteit te geven.

Bovendien; ben je echt gelukkiger als je echt nooit meer een lekker stuk chocoladetaart op een verjaardag eet? Als je nooit meer een wijntje of biertje drinkt op een terrasje en nooit meer een ijscoupe deelt met je beste vriendin?  Wat een geluk is het juist als je daar op zijn tijd van kunt genieten en je er juist niet schuldig over hoeft te voelen! Een aspect van gezond leven is ook dat je op zijn tijd kunt genieten van iets lekkers en weet dat je dat kunt. Genieten moet je altijd met mate doen en daar is een reden voor; teveel van iets vermindert juist het plezier ervan. Van teveel alcohol krijg je een kater en van teveel chocola krijg je overgewicht. Het zit hem dus vooral in het teveel en niet per definitie in het ongezond. Gezonde en gelukkige mensen genieten met mate. Want als je gelukkig bent heb je niet perse bepaald voedsel nodig om gelukkig te zijn maar is het juist een extraatje waar je van kunt genieten; een toevoeging aan je geluk.

2015-05-18T15:47:18+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie