Gezond sporten

/, blog, Sport/Gezond sporten

Veel mensen beginnen met sporten omdat ze willen afvallen. Een van de meest gekozen sporten om af te vallen is hardlopen. Hardlopen is een extreem efficiënte manier om calorieën te verbranden en kilo’s kwijt te raken. Een persoon van 75 kilo zal ongeveer 100 calorieën per 1.5 kilometer verbranden.hardlopen

Gezond eten is de eerste stap

Als je wilt gaan hardlopen om af te vallen,  zal je moeten onthouden dat je alleen afvalt als je meer calorieënverbrandt dan dat je binnen krijgt.

Om 500 gram af te vallen, dien je naast je dagelijkse leefpatroon ongeveer 3500 calorieën te verbranden. Het is dus van belang dat je het hardlopen combineert met gezonde voeding.

Een groot probleem dat bij veel mensen speelt is dat men de calorieën die verbrandt worden bij het lopen er direct weer bij eten. Sommige hardlopers komen zelfs aan nadat ze zijn begonnen met sporten. Om dit te voorkomen kan je een voedingsdagboek bijhouden, waarin je vermeldt wat je allemaal eet. Dit maakt je meer bewust van wat je allemaal eet en dan kan je na een tijdje zien waar verbeteringen mogelijk zijn.

1. Regelmatig hardlopen
Wanneer je via het hardlopen daadwerkelijk wilt afvallen, is het niet genoeg om 1x per week te gaan lopen. Het is het beste om elke dag voldoende beweegt. Wanneer dit niet mogelijk is, ga dan op zijn minst 3-4 x per week sporten. Wanneer je worstelt met je motivatie, lees dan hieronder de volgende tips:

2. Houd een logboek bij
Nadat je hebt gelopen schrijf je in je logboek hoeveel km je hebt gelopen en hoelang je hierover gedaan hebt. Hierachter noteer je een opmerking over die dag. Denk hierbij  bijvoorbeeld aan “De start ging stroef, maar het ging steeds beter”.Wanneer je dit consequent bijhoudt, zul je progressie zien en dit motiveert jezelf om nog meer te verbeteren.

3. Kies een motto
Kies voor jezelf 1 motto die je constant in je hoofd houdt tijdens het lopen. Een goed motto motiveert je en zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Een voorbeeld is: “Ik geef nooit op!”.

4. Beloon jezelf
Wanneer je langere tijd goed bezig bent geweest met het lopen, mag je jezelf best belonen. Denk hierbij aan nieuwe sportschoenen of een massage (dit werkt ook als blessure preventie). Na een beloning voel je jezelf trots en zal je geïnspireerd zijn om  in de toekomst nog meer te gaan lopen.

5. Zoek motivatie op internet
Wanneer je moeite hebt om jezelf te motiveren, bezoek eens een website of forum waar hardlopers elkaar virtueel ontmoeten. Deel hier je ervaringen en vind tal van tips over hardlopen en manieren om jezelf te motiveren.

6. Denk niet “alles of niets”
Wanneer je niet genoeg tijd hebt om een hele rond te lopen, leg jezelf hier dan niet bij neer, maar ga een kleinere ronde lopen  of andere oefeningen doen. Op deze manier doe je er toch je voordeel mee, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je gevoel is het vele malen beter om toch wat aan beweging te doen.

7.Onthoud de voordelen
Wanneer je bezig bent met sporten of op zoek bent naar verdere motivatie. Onthoud dan altijd  waarvoor je het doet. Ga eens op de weegschaal staan en zie hoeveel kilo’s je al kwijt bent.
Denk aan het feit dat je nu veel meer energie hebt dan voorheen. Wanneer je je bewust bent van deze positieve dingen, zul je eerder de motivatie vinden om door te blijven gaan.

8. Ren met een partner
In je eentje lopen kan heel fijn en rustgevend zijn. Echter, het is voor de motivatie goed om een partner te vinden om samen mee te lopen. Voor veel mensen geldt dat als ze zelf geen zin hebben, ze overwegen om niet te gaan. Wanneer je hebt afgesproken met iemand om samen te lopen, zal men eerder geneigd zijn om toch te gaan.
Daarnaast kan je  elkaar scherp houden, motiveren en samen werken aan je gewicht.

9.Wees niet té streng voor jezelf
Het is van belang om realistische doelen te stellen. Wanneer je normaal gesproken nooit loopt, is het niet realistisch om van jezelf te verwachten elke dag 15 km te lopen.
Daarnaast zijn er altijd dagen waarop het echt even niet uitkomt, voel jezelf niet schuldig of ga jezelf niet in allerlei bochten wringen om toch te gaan(“het stond in mijn schema, dus ik moest”). Een dag niet sporten mag best, maar zorg wel dat je aan het eind van de week een voldaan gevoel hebt over de geleverde inspanningen.

 

10. Train uw buik op een veilige manier.

Wilt u uw buik trainen op een veilige manier, dan is dit het juiste boek.
Dit boek behandelt nieuwe buikspieroefeningen die rekening houden met de anatomische bouw van het lichaam. Een echte aanrader !

[iframe width=”100%” height=”410″ src=”http://www.stershop.com/facebook/slimafvallen/veiligebuikoefeningen.html”]

2013-11-18T13:30:56+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie