Hardlopen: 5 tips voor een goede voorbereiding!

/, blog/Hardlopen: 5 tips voor een goede voorbereiding!

Veel Nederlanders zijn alweer bezig met goede voornemens, en een daarvan is sporten (om bv. die paar extra kilo’s van de feestdagen te elimineren).

Je kan natuurlijk altijd aan hardlopen doen, maar toch een hoop mensen onderschatten hierbij een goede voorbereiding. Het is een belangrijk onderdeel van je hardloopavonturen en we gaan je hier dan ook een handje bij helpen. Zo voorkom je blessures, haal je alles uit je hardlooptraining en ga  je flitsend van start.

We laten je aan de hand van 5 tips zien, waarmee je rekening moet houden!

5 tips om goed van start te gaan

In onderstaande tips laten we je een 5 –tal dingen zien die voor elke hardloper belangrijk zijn tijdens het rennen …lees je mee?

1. Je persoonlijk doel

Je zal op de eerste plaats moeten bepalen, waarom je met hardlopen begint. Het zal voor een hoop mensen gaan om afvallen en de link naar cardio (waarbij hardlopen een goede optie kan zijn en makkelijk overal kan worden gedaan). Maar er zijn ook andere (wellicht) nog effectievere manieren om je vetverbranding te verhogen.

Start dus ook met hardlopen vanwege het plezier dat je eraan beleeft. En het is natuurlijk ook heerlijk om in de buitenlucht te rennen. Je kan er ook voor kiezen om in de sportschool de loopband eens uit te proberen.

Ze hebben allebei zo hun voordelen, maar buiten hardlopen heeft toch wel vaak de voorkeur. Maar er zijn ook zat mensen die het combineren en zelfs een loopband voor erbij aanschaffen. Je hebt tegenwoordig veel keuze in loopbanden, en natuurlijk de betere (professionele) modellen voor de echte fanatiekelingen.

2. Het FIT principe

Wanneer je nog helemaal niet aan sport doet (of net begint met hardlopen), is het verstandig niet gelijk te hard van stapel te lopen …letterlijk en figuurlijk. Denk eraan dat je een artikel leest over goede voorbereidingstips voor hardlopen. Je kan dus gerust fanatiek zijn, maar bouw het geleidelijk op.

Je kan hiervoor het FIT principe aanhouden, wat staat voor:

Frequent: ga regelmatig hardlopen (begin met bv. 1 of 2 keer per week …en bouw het dan langzaam op naar 3 of meer).

Intensief: begin met een comfortabel tempo en bouw dit verder uit.

Tijd: ren in het begin niet meer dan 30 minuten (incl. warming-up en cooling down en ga uiteindelijke steeds langere afstanden rennen).

Het goed opbouwen van je hardloopsessies zijn een essentieel onderdeel voor je succes ermee …en voorkomen blessures.

3. Outfit, wearables en andere dingen

Om te beginnen is goede hardloopkleding geen overbodige luxe …en daarbij wil je er natuurlijk ook mooi uitzien. Een paar dingen waar je op kunt letten is dat de kleding (shirts, leggings, jasjes) lekker luchtig zijn en mee ademen …zweten doe je toch, maar dan zit veel lekkerder dan andere kledingstukken.

Verder zijn goede hardloopschoenen essentieel. Je hoeft niet de duurste schoenen te kopen, maar neem wel hardloopschoenen die bij jouw passen en een goede vering hebben. Tijdens je hardloopsessie ga je hier zeker profijt van hebben.

Je kan ook nog de nodige wearables meenemen te denken aan fitbits (voor het bijhouden van dingen), muziekdragers of natuurlijk je telefoon. Zorg ervoor dat je ze makkelijk kun meenemen.

4. Eten en drinken

Wat eten en drinken meenemen voor onderweg is ook heel belangrijk. Neem water in een fles mee op voldoende gehydrateerd te blijven (drink wat voor, tijdens …maar vooral ook na je training voldoende water). Verder kan je ook kiezen voor een energydrankje (met wat extra suikers en specifiek voor sporten bedoeld). Ze kunnen je namelijk ook snel van wat extra energie voorzien.

Een krentenbol of banaantje na het hardlopen is ook goed. Zo worden je energievoorraden weer snel aangevuld. En zeker na een intensieve hardloopsessie, zal dit zeer wenselijk zijn.

Neem dus altijd iets mee voor onderweg en ga nooit zonder op pad!

5. Volhouden is de grootste succesfactor!

En wil je echt succes behalen, zal je natuurlijk altijd door moeten gaan. In sommige gevallen starten mensen met hardlopen, om vervolgens na een paar keer weer af te haken. Je zal nooit echt iets neerzetten, wanneer je op die manier te werk gaat en dus ook trainingen doet.

Het begint allemaal bij een doel (afvallen, conditie, kracht, techniek en je algehele gezondheid verbeteren). En hoewel een paar keer hardlopen natuurlijk ook goed is zal je er geen echte significante resultaten mee neerzetten. Je zal er echt een leefstijl van moeten maken.

Je kan hierbij ook eens kijken naar voeding of andere gezonde activiteiten. Verdiep je ook echt in hardlopen, zodat je ook echt de vruchten ervan zal plukken. Het is ook een mentale kwestie, wanneer je iets echt wilt …moet je er wel iets voor doen en actie ondernemen. En ook op de momenten dat je wat minder gemotiveerd bent om te gaan hardlopen, wel gewoon gaan. Je zal zien dat jouw motivatie nog een stuk hoger gaat zijn, omdat je toch gaat hardlopen.

Goed op weg…

Je bent nu goed op de hoogte, van wat er allemaal bij hardlopen komt kijken en kan goed van start gaan. Het zijn eigenlijk de basisdingen voor iedereen die wil beginnen met hardlopen. Voor meer tips kan je ook dit artikel over hardlopen nog even raadplegen.

Verder zal je hier ook veel andere informatie vinden over sport, voeding en gezondheid die je kunnen helpen bepaalde doelen te bereiken.

Veel succes met je hardloopavonturen!

2020-01-02T12:59:21+01:00

Over de auteur: