U kent het vast wel. U krijgt een griepje en weken erna heeft u nog steeds zo’n irritant hoestje. Of met de wisselende seizoenen heeft u altijd een periode waarin u blaft als een waakse hond.
Hoesten wordt door heel veel verschillende zaken veroorzaakt en los van bij verkoudheid en griep is hoesten nooit normaal en moet altijd serieus genomen worden. Hoesten is namelijk altijd een symptoom bij longaandoeningen. Langdurige of onverklaarbare hoest is dus altijd een goede reden om langs uw huisarts te gaan.
Maar stel dat u dan al hebt gedaan en de huisarts komt tot de conclusie dat de longen schoon zijn, u heeft geen koorts of andere ziekteverschijnselen en u bent geen (zware) roker, denk dan eens aan uw oren. Of liever gezegd aan uw gehoorgangen. Daar zit namelijk oorsmeer, en dat kan in sommige gevallen tot een irritante hoest leiden.
Oorsmeer is een natuurlijk product van de kliertjes in de gehoorgang. Er zijn twee varianten, nat en droog, en het heeft een hele belangrijke functie in het gezond houden van de gehoorgang maar als het te hard wordt kan het de gevoelige huid van de gehoorgang prikkelen en omdat die huid door dezelfde zenuw wordt verzorgt als het strottenhoofd, leidt dat tot een hoestprikkel.
U kunt vervolgens weer terug naar de huisarts om uw oren uit te laten spuiten, of naar de KNO arts voor een oortoilet, maar er is een simpeler huis-tuin-en-keukenmiddeltje.
Laat een paar druppeltjes glycerine in het oor stomen, gevolgd door een paar druppels water. Masseer de gehoorgang daarna even lekker met een vinger en maak het eerste deel van de gehoorgang eventueel schoon met een wattenstaafje. Zorg er hierbij voor dat u het wattenstaafje niet te diep in het oor steekt, vuistregel is dat u heet wattige gedeelte nog moet kunnen zien. Het glycerine/watermengel maakt het oorsmeer zachter en minder prikkelend. Let op dat u het oorsmeer niet te vaak verwijderd. Het probleem is niet dat er oorsmeer in de gehoorgang zit, maar de hardheid ervan. Te vaak de oren wassen leidt juist tot een verhoogde aanmaak van oorsmeer en dat wil je ook niet.
Zo ziet u een simpele, doeltreffende oplossing voor uw hoestje en de huisarts kan nuttiger dingen doen.
Axel Staps D.O., osteopaat, Haarlem
Meer blogjes van mij lezen? probeer deze over de gezondheid in het algemeen of deze over kinderosteopathie
Geef een reactie