Het belang van antioxidanten en flavonoïden

/, Voedingssupplementen/Het belang van antioxidanten en flavonoïden

Antioxidanten en Flavonoïden

Antioxidanten en Flavonoïden

Antioxidanten en Flavonoïden

Naast de voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten),mineralen en vitaminen zijn er ook nog andere stoffen die je gezondheid kunnen bevorderen. Deze stoffen worden meestal niet als noodzakelijk gezien maar zijn toch van groot belang voor je gezondheid. Voorbeelden van zulke stoffen zijn antioxidanten en flavonoïden. Om beter te begrijpen wat deze stoffen precies zijn en wat ze doen zal ik eerst iets uitleggen over een proces genaamd oxidatie.

Oxidatie

Oxidatie is een chemisch proces waarbij een bepaald materiaal beschadigd wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de reactie van ijzer met zuurstof. Het zuurstof ‘steelt’ elektronen van de ijzermoleculen, hierdoor veranderen deze van eigenschap. De ijzermoleculen die een elektron missen willen deze graag terug hebben en gaan van andere vlakbij gelegen ijzermoleculen stelen. Door dit proces gaat het ijzer kapot en krijgt het een bruinige kleur. Dit wordt ook wel roesten genoemd. Vandaar dat er ook vaak roestvrij staal wordt gebruikt. Oxidatie kan bij verschillende materialen plaatsvinden.

Helaas vindt oxidatie ook in je eigen lichaam plaats. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Net zoals in de buitenwereld, kan ook in je lichaam ijzer reageren met zuurstof. Bij elke ademhaling treedt er als het ware oxidatie op in je lichaam. Ook kunnen er bij de stofwisseling stoffen gemaakt worden die een elektron missen en voor oxidatie zorgen. Daarnaast zorgt straling (waaronder zonlicht), stress en blootstelling aan schadelijke stoffen ervoor dat er meer oxidatie plaatsvindt in je lichaam. Bij schadelijke stoffen kan je denken aan sigarettenrook, bepaalde medicijnen, schadelijke stoffen in je voeding en luchtverontreiniging.

Een stof die een elektron mist en oxidatie veroorzaakt in je lichaam wordt ook wel een vrije radicaal genoemd. Een vrije radicaal kan als het ware door de cel heen stuiteren en andere structuren en moleculen beschadigen. Door deze beschadigingen ontstaan er weer nieuwe vrije radicalen, een soort domino effect dus. Hierdoor kunnen belangrijke structuren beschadigd worden zoals je DNA. Door oxidatie veroudert je lichaam en ontstaan ook rimpels in je huid. Een overmaat aan vrije radicalen is echter in verband gebracht met een aantal ziektes waaronder hart- en vaatziekten en tumoren.

 

Antioxidanten

Oxidatie is een onvermijdbaar proces. Om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt maakt je lichaam gebruik van antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan (Anti betekent tegen) door de vrije radicalen onschadelijk te maken. Je lichaam is in staat om zelf een aantal enzymen aan te maken die werken als antioxidant.  Daarnaast heeft je lichaam echter ook antixodianten nodig uit je voeding. Dit kunnen voorschillende stoffen zijn waaronder een aantal vitaminen en mineralen zoals vitamine C en zink. Antioxidanten zijn vooral te vinden in groenten, fruit en noten. Om ervoor te zorgen dat oxidatie zo min mogelijk schade aanricht doe je er dus goed aan om gezond te eten. Het vermijden van suiker en voldoende beweging zorgt er ook voor dat je lichaam beter om kan gaan met de vrije radicalen.

Voordat je allerlei pillen aanschaft en je suf gaat slikken met antioxidanten is het belangrijk om het volgende te lezen. Te veel antioxidanten in je lichaam is namelijk ook niet gezond! Een overvloed zorgt er namelijk voor dat ze naast het onschadelijk maken van de vrije radicalen ook vasodilatoren verwijderen. Vasodilatoren zijn stoffen die de bloedvaten verwijden voor een betere zuurstof toevoer indien dat nodig is. Door een overmaat aan antioxidanten kunnen spieren niet meer voldoende zuurstof opnoemen. Hierdoor kan je verhindert worden bij beweging en raak je sneller buiten adem. Niet zo fijn dus

Wie dagelijks voldoende groenten en fruit eet en een gezonde leefstijl heeft hoeft waarschijnlijk geen antioxidanten bij te slikken.

 

Flavonoïden

In planten zitten nog vele duizenden verschillende soorten stoffen die een werking hebben op het menselijk lichaam. Deze stoffen worden flavonoiden genoemd en hebben over het algemeen een positieve werking op je gezondheid. Flavonoiden kunnen werken als antioxidant. Ze kunnen echter ook andere dingen doen, zoals de bloeddruk verlagen, cholesterolniveau verlagen en stofwisselingsreacties stimuleren. Deze stoffen zijn daarom terug te vinden in verschillende natuurproducten. Maar ze kunnen ook in medicijnen worden verwerkt.

 

Zowel flavonoïden als  antioxidanten zijn terug te vinden in plantaardig voedsel: groenten, fruit, zaden en noten. Ook zit het in bijvoorbeeld thee zitten of wordt het verwerkt in natuurproducten.

Meer weten over voeding? Wordt voedingexpert en volg de cursus
http://interplein.nl/course/voeding/ of

10 trainingen over voeding: https://stichtinggezondheid.nl/cursus-voeding-expert-met-certificaat/ 

 

2015-12-14T11:30:52+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie