Eiwitten, wat moet ik me hierbij voorstellen? Misschien dat je het je wel van een (vroegere) biologieles kunt herinneren. Eiwitten zijn, net als koolhydraten en vet, een voedingsstof.
Deze belangrijke groep zorgt binnen ons lichaam voor de groei en vernieuwing van onze lichaamscellen. We hebben ze nodig voor de aanmaak van huid, haar, botten, spieren, hart en hersenen. Niet geheel onbelangrijk dus! Hiernaast zijn eiwitten ook belangrijk voor onze spijsvertering, stofwisseling, en bescherming tegen ziekten. Omdat ons lichaam voortdurend eiwitten verbruikt is het belangrijk dat we deze steeds blijven aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan het continue vernieuwen van je huid. Deze schilfert af, en wordt weer vervangen door nieuwe huid. Dit gebeurd niet enkel na een nare oppervlakkige verbranding tijdens een vakantie in Ibiza, maar ook gewoon op dagelijkse basis.
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren worden op hun beurt weer gecategoriseerd onder essentiële aminozuren, en niet-essentiële aminozuren. Het begrip ‘essentieel’ wil zeggen dat ons lichaam ze wèl nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Hierdoor zijn we dus genoodzaakt om deze aminozuren op te nemen uit onze voeding. De producten die hierbij van positieve invloed kunnen zijn worden veelal onderscheiden door hun hoge ‘biologische waarde’ (BW). Dit houdt in dat producten met een hoog BW qua onderlinge verhouding essentiële aminozuren veel overeenkomen met die van het menselijk lichaam. Dit heeft weer tot gevolg dat deze aminozuren goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Zo heeft een kippenei bijvoorbeeld een biologische waarde van 96 procent, en komt hierbij dus heel dichtbij ons lichaamseigen eiwit. Peulvruchten hebben weer een lager BW van 35.
Ons lichaam heeft in totaal 24 verschillende aminozuren nodig om te kunnen functioneren. Van deze grote hoeveelheid kunnen we echter maar 16 soorten zelf aanmaken. De overige 8 zijn essentieel en moeten dus uit onze voeding worden gehaald. Alleen wanneer alle 8 essentiële aminozuren elke dag in juiste verhouding in ons voedsel aanwezig zijn, kan de opbouw van lichaamseiwitten plaatsvinden. Vlees, gevogelte, vis, schelp- en schaaldieren, zuivel, eieren, sojaproducten zoals tahoe en tempé, en peulvruchten zijn allemaal een uitstekende bron van eiwitten. Het is daarom belangrijk deze regelmatig op je menu te hebben staan.
Geschreven door Jonne Beeks
Geef een reactie