Het Nordic dieet in opkomst?

/, blog, Dieet, News/Het Nordic dieet in opkomst?

Het mediterrane dieet heeft concurrentie gekregen. Dit stelt de European Food Information Council (EUFIC). Deze organisatie baseert zich op wetenschappelijk onderzoek onder ruim 57.000 Denen, dat laat zien dat ook een Noord-Europees dieet gezond is. Vooral roggebrood, kool en wortelgroenten zijn gezonde bestanddelen.

Sinds het Deense onderzoek is gepubliceerd in Journal of Nutrition, staat het Noord-Europese dieet volop in de belangstelling. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben het de hippe naam ‘New Nordic Diet’ gegeven. Onlangs hebben zij richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: meer plantaardig voedsel en minder vlees, meer voedsel uit zee en meren en meer voedsel uit de wilde natuur.

In het onderzoek naar de gezonde aspecten van het Noord-Europese dieet zijn de deelnemers – 50-64 jarigen – gedurende 12 jaar gevolgd. Met een vragenlijst is bij de nulmeting geïnventariseerd in hoeverre hun voeding gezonde Noord-Europese voedingsmiddelen bevat, zoals vis, kool, roggebrood, havermout, appels, peren en wortelgroenten. Tijdens de duur van de studie overleden ruim 4.000 deelnemers ofwel circa 7%. Het sterfterisico bleek 4% lager onder deelnemers die veel gezonde Noord-Europese voedingsmiddelen consumeerden.

Bron: EUFIC

2013-11-18T13:27:39+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie