Het nut van gebaren

//Het nut van gebaren

Gebarentaal. Je denkt eerst aan dat ‘handige’ communicatiemiddel voor doven en slechthorenden. Maar dat gebaren ook goed zijn voor de algehele ontwikkeling van kinderen en zelfs volwassenen is minder bekend. 

Babygebaren 

babygebaren

Met zes maanden kan een baby al een verband leggen tussen woord, voorwerp en gebaar. Goed twee maanden verder en hij is  in staat om zelf gebaren te  vormen. Ouders zijn soms bang dat hun kind daardoor het praten pas later aanleert. Maar taalontwikkeling wordt juist sterk gestimuleerd door gebaren.

Wanneer u op een goede manier gebaren toevoegt aan wat u zegt, kan een baby eerder de link leggen tussen het woord en het voorwerp of de handeling. Daardoor gaat het de klanken eerder herkennen en nabootsen. Zodra het kind de woorden kan uitspreken, verdwijnen de gebaren vanzelf naar de achtergrond.

Gebaren in de Franse les

Ook peuters en kleuters hebben baat bij gebaren in hun ‘communicatie-repertoire’. Het is bijvoorbeeld handig als praten even minder effectief is, zoals in een lawaaiige omgeving, of onder de zwemles. Ook is het praktisch bij het leren van  een tweede taal – de meeste gebaren zijn immers universeel. Het Carolus Clusius College in Zwolle weet er alles van. De school is met succes een nieuwe leermethode begonnen. Drie klassen krijgen gebarentaal aangeboden tijdens de Franse les. De resultaten zijn tot nu toe erg positief.

Opnieuw leren spreken 

Pedagoog en baby- en kindergebarenspecialist Ilse Kuijpers zegt dat het gebruik van gebaren kinderen én ouderen helpt om de hersenen te stimuleren en alert te blijven. Doordat ze gebaren gebruiken leggen hun hersenen verbindingen tussen het taal-spraakgebied, het visuele gebied èn het motorische gebied. Het zou daardoor zelfs kunnen helpen bij het opnieuw verwerven van taal, bijvoorbeeld na een herseninfarct. Ook dementerende ouderen kunnen er baat bij hebben. Ilse Kuijpers heeft Letstalksigns opgericht, dat cursussen en workshops geeft rondom het gebruik van gebaren in de opvoeding.

Voor meer informatie: www.letstalksigns.nl of www.facebook.nl/letstalksigns

 

2015-11-11T13:05:22+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie