Het syndroom van Tietze is een reumatische aandoening in het kraakbeen van de borstkas. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de borstkas tijdens het in- en uitademen meebeweegt. Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen één of meerdere ribben ontstoken en zwelt het kraakbeen op. Hoesten en zuchten kan erg pijnlijk zijn en de huid kan op de pijnlijke plek rood van kleur zijn. De symptomen van het syndroom van Tietze komen erg overeen met dat van een hartaanval. Deze zeldzame aandoening kan op iedere leeftijd ontstaan en komt even veel voor bij mannen als bij vrouwen.
Symptomen
Verschijnselen bij het syndroom van Tietze zijn stekende, felle pijn aan de (meestal) linkerkant van de borstkas. Hierdoor wordt er vaak gedacht aan hartklachten. De pijn ontstaat vaak plotseling en wordt erger bij hoesten of zuchten. De pijn komt in aanvalsgolven en kan uitstralen naar de armen, nek, schouders, rug en buik. De aandoening syndroom van Tietze wordt soms verwart met costochondritis. Bij het syndroom van Tietze treedt er echter een zwelling op, bij costochondritis is dit juist niet het geval.
Oorzaak
De oorzaak van het syndroom van Tietze is nog niet bekend. Wel zijn er een aantal mogelijke factoren die in verband gebracht kunnen worden met Tietze:
- (langdurige) fysieke inspanning
- Een verkeerde houding
- Een klap of stoot tegen de borst
- Overbelasting
- Zwangerschap
- Luchtweginfectie
- Stress en emotionele (in)spanningen
Diagnose bij Tietze
Het is niet makkelijk om het syndroom van Tietze te diagnostiseren. In het bloed is vooralsnog namelijk niets afwijkends te zien. De diagnose wordt daarom vaak gesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. Bij sommige patiënten met het syndroom van Tietze is op röntgenfoto’s een zwelling aan de onderzijde van het borstbeen zichtbaar, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.
Behandeling
Een echt geschikte behandeling voor Tietze is er nog niet. De behandelingen zijn daarom vaak gericht op het verlagen van de pijn. Vaak worden ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven, maar het kan ook zijn dat er een injectie op de plaats van de ontsteking wordt toegediend. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om klachten te verminderen.
Bij sommige patiënten verdwijnen de klachten, echter kunnen deze ook weer terugkomen. Hiernaast bestaat er een chronische vorm van Tietze waarbij de klachten nooit over gaan.
Bij het syndroom van Tietze wordt er doorgaans een fysiotherapeut ingeschakeld. Deze helpt bij het aannemen van een betere houding zodat er minder druk op de pijnlijke kraakbeenverbinding komt te staan. Ook zijn er verschillende specialisten voor reumatische aandoeningen, zoals een reumatoloog en reumaverpleegkundige, te raadplegen. De reumatoloog is meestal de hoofdbehandelaar en schakelt indien nodig andere artsen of specialisten in.
Er zijn ook alternatieve behandelingen voor het syndroom van Tietze
Voordat er wordt gestart met een alternatieve behandeling is het belangrijk dit eerst met de hoofdbehandelaar te overleggen. De alternatieve behandeling(en) zijn namelijk vaak een aanvulling op de reguliere behandeling. Bekende alternatieve behandelingen zijn acupunctuur en homeopathie. Er zijn ook mensen die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen door middel van kruiden of massage. Van alternatieve behandelingen is niet bewezen dat deze ook daadwerkelijk resultaat bieden. Bij sommige Tietze patiënten kan het zorgen voor pijnvermindering terwijl het bij andere juist niets tegen de klachten doet.
Door: Eline Vliegenberg
Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie
Geef een reactie