Hoe beweeg ik gezond?

/, blog, Fitness, Sport/Hoe beweeg ik gezond?

Gezond bewegen

De Nederlandse norm voor gezond bewegen ligt voor volwassenen tot 55 jaar op een half uur matige tot intensieve beweging. Bij matig tot intensief bewegen kan je denken aan bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook een middagje het huis op orde brengen. Leuk wordt het niet, maar zo zijn die huishoudelijke klusjes toch nog nuttig.

Wanneer je  op minimaal vijf, maar liever op alle dagen van de week een half uur beweegt, zit je aan de minimaal aanbevolen hoeveelheid lichamelijke activiteit.

Ben je ouder dan 55 jaar, beweeg dan het liefst ook alsnog 30 minuten per dag. Maar je kan het dan wel wat rustiger aan doen. Een half uur rustig wandelen is dan bijvoorbeeld al voldoende.

Een half uur matig tot intensief bewegen is de norm die past bij een gezonde levenstijl. Maar intensiever bewegen kan je ook helpen om gewicht te verliezen. Wanneer je echt wilt afvallen is de norm van een half uur alleen niet meer voldoende. Je moet in dit geval meer gaan bewegen dan de aanbevolen 30 minuten per dag.

 

Als je eenmaal over de drempel heen bent en ervoor kiest meer te gaan bewegen dan kan dat op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig kleine aanpassingen maken in je dagelijks leven:

  • Pak bijvoorbeeld vaker de fiets in plaats van de auto.
  • Of ga lopen om je boodschappen te doen.
  • Hou je van de buitenlucht, ga dan eens lekker de natuur in om te wandelen.
  • Doe dat bijvoorbeeld na de lunch of het avondeten, zodat je gelijk weer in beweging bent.

Is het weer buiten even wat minder, dan kan je met klussen in en rondom het huis ook behoorlijk wat calorieën verbranden.  Stofzuigen, het gras maaien, snoeien of je auto boenen zijn stuk voor stuk nuttige én actieve calorie verbranders.

 

appAls je bij wilt houden of je dagelijks wel actief genoeg bent, dan kan je tegenwoordig heel gemakkelijk een stappenteller aanschaffen. Hiermee kan je heel nauwkeurig bijhouden hoeveel je op een dag beweegt.

Bij zo’n 10 000 stappen per dag, voldoe je volgens gezondheidsdeskundigen aan de norm van gezond bewegen. Hier kun je zelf uitrekenen wat een paar kleine veranderingen in je dagelijkse patroon al oplevert qua verbranding van calorieën.

Conclusie

Gezond bewegen betekent niet dat je gelijk heel fanatiek moet sporten. Veel belangrijker dan de intensiteit, is namelijkde frequentie waarmee je beweegt. Elke dag een stukje wandelen is uiteindelijk dus veel beter voor je dan wanneer je bijvoorbeeld een keer per week opziet tegen een verplicht uurtje zweten in de sportschool. Probeer daarom te bewegen op een manier die voor jou het comfortabelst is. Maar doe het wel met enige regelmaat.

 

Veel success!

2014-04-09T13:24:12+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie