HOE BLIJF JE GEZOND? AYURVEDISCHE TIPS

De eeuwenoude leer van Ayurveda legt de nadruk op het voorkomen van ziekten. Het gaat ervan uit dat je wat tijd en energie moet investeren om gezond te blijven.

En gezond betekent hier niet dat je geen ziekten hebt, maar dat je lichaam en geest in balans zijn. De meeste tips lijken voor de hand liggend en eenvoudig, maar zijn daarom nog wel waardevol.

Voeding

Eet verse producten en bereid je eigen maaltijden. De oude wetten van Ayurveda gaan ervan uit dat als je de juiste voeding gebruikt, je nooit medicijnen nodig zult hebben. Aan de andere kant als je voeding niet gezond en uitgebalanceerd is zal geen enkel medicijn je helpen je goed te voelen. Hoewel deze teksten van eeuwen geleden zijn, is het wel iets om in gedachten te houden in deze tijd van fast food, bereide en kant- en klaar maaltijden.

Maak het je makkelijk

Zorg voor goede keukenapparatuur. Een voorbeeld is een snelkookpan om de kooktijd te verkorten.

Laat personen die meeëten meehelpen bij de voorbereiding. Scheelt tijd en is gezellig.

Zoek in tijdschriften of op het internet naar gezonde recepten met een bereidingstijd van minder dan 30 minuten.

Hou eens bij hoe vaak je buiten de deur of kant-en-klaar maaltijden eet. Probeer dit te langzaam aan te verminderen en te vervangen door meer maaltijden met verse producten.

Optimale spijvertering

Train jezelf om te eten met je aandacht erbij. Eet zeker niet staand of lopend. Eet niet voor de TV of terwijl je werkt of leest.

Eet je belangrijkste maaltijd rond het middaguur. Op dat moment werkt je spijsvertering optimaal. Gebruik kleinere maaltijden als ontbijt en avondeten.

Eet niet als je boos, gestrest of op een andere manier emotioneel onrustig bent.

Drink niet te veel bij de maaltijd. Vermijd koude drankjes of drank geserveerde met ijsblokjes. Deze ‘doven het vuur van de spijsvertering’.

Voeg kruiden en smaakmakers toe die de spijsvertering bevorderen.

Probeer iedere ochtend wat lichte lichaamsoefeningen te doen.

Drink veel water de hele dag door.

Slaap voldoende

Tijdens de slaap laadt het lichaam zich weer op voor de volgende dag. Zowel kwaliteit als kwantiteit van de slaap zijn belangrijk. Ayurveda raadt aan vroeg te gaan slapen en vroeg op te staan, omdat de tijd tussen 10 en 2 uur ’s nacht het belangrijkste is voor het herstel van het lichaam.

Meer slaaptips

Ban TV, computer en alles wat met werk te maken heeft van je slaapkamer. Als je de slaapkamer binnengaat moet je automatisch rustig worden en niet gestimuleerd tot gedachten of acties.

Verspreid voor het slapen een ontspannend aroma in je kamer. Lavendel heeft bewezen lichaam en geest tot rust te brengen.

Zorg dat je slaapkamer niet te warm of te koud is. Zorg voor rust, stilte en kalmerende kleuren.

Draag makkelijke loszittende kleding.

Probeer overdag niet te slapen

Neem niet te laat zware maaltijden.

Als je net in bed ligt, lig dan op je rug met je benen gestrekt en je armen gestrekt naast je en doe een paar minuten ademhalingsoefeningen.

Ga goed met stress om

Het is helaas niet mogelijk om stress helemaal te vermijden. Maar teveel stress of te lang aanhoudende stress ontregelt het lichaam. Het maakt vrije radicalen aan die voor ziekte en vroege veroudering kunnen zorgen. Bij stress moet je niet meteen aan grote traumatische gebeurtenissen denken. Het zijn meer de kleine dingen in het dagelijks leven, zoals een ruzie met een collega, te veel klusjes die zich opstapelen, zorgen over je financiële situatie, dingen die je het gevoel geven dat het allemaal net te veel is.

Eerste hulp bij stress

Een dagelijkse massage is verfrissend en rustgevend. Kies een massage olie die past bij je type. Kokosnootolie, jojobaolie of amandelolie zijn prima geschikt. Het beste resultaat geeft de massage als je deze ’s ochtends toepast voordat je onder de douche gaat.

Een mediatie van 30 minuten per dag zou je grote voordelen kunnen opleveren. Als 30 minuten te lang is begin dan met minder en bouw het langzaam op.

Probeer iedere dag wat tijd in te plannen voor een ontspannende activiteit. Dit kan zijn het luisteren naar muziek, een wandeling maken, schilderen of lezen of noem maar op. Een kwartiertje kan je al heel wat goed doen.

Zorg voor het plezierig gezelschap. Positieve mensen kunnen je emoties en geest opbeuren.

Verspreid ontspannende geuren rond je werkplek en thuis. Roos, jasmijn, lavendel, citrus of ylang ylang brengen balans in geest gevoel en emotie.

Probeer iedere dag wat aan niet te inspannende lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur ’s ochtends.