Hoe boost ik mijn immuunsysteem?

/, coronavirus/Hoe boost ik mijn immuunsysteem?

Hoe boost ik mijn immuunsysteem?

Tip: Test eerst je kennis op

https://stichtinggezondheid.nl/coronavirus/

https://stichtinggezondheid.nl/coronavirus/

Maar wat is het immuunsysteem precies?

Bron: optimalegezondheid.com

Nu word ik nog steeds wel eens ziek, maar lang niet zo extreem als eerder. Wanneer ik een griep voel opkomen neem ik wat extra immuunsysteem boosters (waar we het straks over gaan hebben).

Het immuunsysteem is gemaakt van cellen die het lichaam beschermen tegen virussen en slechte micro-organismen de hele dag door. Het doel van je immuunsysteem is dan ook om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Een groot aantal ziekten wordt veroorzaakt door problemen die verband houden met het falen van het immuunsysteem. Laten we echter eerst de rol van het immuunsysteem eens bekijken . Elk organisme dat ons lichaam aanvalt zal leiden tot infecties en ziekten en het is de plicht van je immuunsysteem om achter deze organismen aan te gaan en om ze te vernietigen voordat ze verdere schade kunnen aanrichten.

Daarom zal een persoon van wie de immuniteit sterk is niet snel ziek worden. Het klopt dat sommige mensen geboren zijn met een sterker immuunsysteem dan anderen. Maar gelukkig kun je heel veel doen om je immuniteit te verhogen.

Werking (t-cellen)

T-cellen zijn een bepaald type witte bloedcellen die van essentieel belang zijn voor het immuunsysteem en zijn de kern van adaptieve immuniteit, het systeem dat het lichaam immuunrespons op specifieke ziekteverwekkers laat reageren. De T-cellen zijn als soldaten die gericht indringers zoeken en vernietigen. Ze dragen bij aan de afweer op twee belangrijke manieren. Ze bieden hulp aan de complexe werking van het immuunsysteem, vergelijkbaar met de raad van bestuur die het bestuur helpt. Regulatoire T-cellen zijn verder essentieel voor het behoud van perifere tolerantie, het voorkomen van auto-immuunziekten en het beperken van chronische inflammatoire ziekten.

Immature T-cellen (T- stamcellen) migreren naar de thymus in de hals, waar ze volgroeien en splitsen in verschillende rijpe T-cellen en zo actief worden in het immuunsysteem in reactie op een hormoon thymosin genaamd en andere factoren. T-cellen die mogelijk worden geactiveerd tegen de lichaamseigen weefsels worden meestal gedood of gewijzigd tijdens dit maturatieproces.

Er zijn verschillende soorten rijpe T-cellen. Niet al hun functies zijn bekend. T-cellen kunnen stoffen, cytokines genaamd, zoals interleukines, verder de immuunrespons helpen stimuleren.

Waarom zo belangrijk?

Zoals ons afweermechanisme ons tegen ziekten en kwalen beschermt, is ons immuunsysteem de hoeksteen om ons lichaam fit en gezond te houden. Sommige bacteriën of virussen vallen aan en ons immuunsysteem stuurt de troepen naar de poorten der gezondheid ter verdediging om ziekte buiten te houden. Globulinen of B-cellen zijn de cellen belast met het circuleren van het bloed en het beheer van aanvallen van indringers, terwijl de lymfocyten of T-cellen patrouilleren in het lichaam om alle vreemde materialen te beheersen en er zich van te ontdoen.

Voor sommige ongelukkige mensen is er een aantal erfelijke ziekten die ertoe leiden dat hun immuunsysteem niet goed functioneert. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door afwijkingen in de chromosomen, wat een tekort betekent in de productie van antilichamen globuline, T lymfocyten of beide. In dergelijke gevallen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het is mogelijk om te overleven met weinig immunoglobulinen zoals globuline. Deze kunnen aan een patiënt worden toegediend.

Maar een tekort aan witte bloedcellen is veel ernstiger en iedereen geboren met een dergelijke conditie sterft meestal jong aan een virale infectie. Zoals je ziet kan de eigen immuniteit van het lichaam een zeer belangrijke bescherming zijn tegen bepaalde vormen van infecties en ziekte. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Het is dus belangrijk om ons immuunsysteem te stimuleren.

Ziekte afweren

Het lichaam heeft een aantal componenten die allemaal samenwerken om te vechten tegen ziekte. Als een component niet werkt, kan het systeem volledig falen. Als alternatief kan het beschadigd raken, gekaapt, en gemanipuleerd worden door ziekteverwekkers. Soms kan het lichaam “vrienden” en “vijanden” verwarren en andere cellen in het lichaam aanvallen van.

Er zijn 3 factoren waardoor een immuunsysteem verzwakt wordt

  1. De eerste grote groep wordt immunodeficiëntie genoemd, waarbij het lichamelijke afweer mechanisme  inactief wordt als gevolg van leeftijd, voeding, of overname zoals invoering van buitenlichamelijke ziekteverwekkers zoals HIV.
  2. Een andere categorie is auto-immuniteit, waarbij het lichaam geen onderscheid tussen zichzelf en vreemde pathogenen maakt. Als gevolg hiervan valt het vaak zichzelf aan, waardoor een soort zelfvernietiging ontstaat.
  3. Ten slotte is er overgevoeligheid, het lichaam gaat overreageren met een enorme respons, wat ervoor zorgt dat het eigen weefsel beschadigd raakt. Deze toestand wordt gekenmerkt door reacties op allergieën. Dit is een mechanisme waardoor anafylactische reacties ontstaan. Immuunsysteem ziekten komen dus met een set van complicaties die gevarieerd zijn en tegelijkertijd beperkt zijn.

 

De beste manier om de valkuilen van een slechte gezondheid in het immuunsysteem en dus ziekte te voorkomen is door middel van goede preventie van ziekten, versterking van je immuunsysteem, maar ook vroege opsporing. Vroege opsporing stelt ons in staat om te profiteren van de hedendaagse ontwikkelingen in de biologische wetenschappen.

Anti lichamen

Een antilichaam is een immunoglobuline geproduceerd door een soort witte bloedcel, een plasma cel. Het is een groot Y-vormig eiwit in het immuunsysteem dat reageert op de aanwezigheid van antigenen zoals bacteriën of virussen. Elk antilichaam bevat een specifieke “paratoop” die de specifieke “epitoop” van het antigeen kan markeren. Onder dit bindingsmechanisme kan een antilichaam zijn doel neutraliseren met andere delen van het immuunsysteem.

Zij hebben bijgedragen aan het feit dat wetenschappers specifieke antilichamen kunnen produceren en hier specifieke voorwaarden aan kunnen stellen, en de mate van de reactie geeft de mate van de evolutionaire relatie weer. Deze methode kan de snelheid versnellen van het evolutionaire zoeken om ziekte te bestrijden. Als bijvoorbeeld een patiënt geïnfecteerd is met een virus, kan zijn lichaam automatisch een antilichaam aanmaken.

Als het antilichaam op tijd gedetecteerd is  kunnen de artsen de patiënt behandelen en hem uitharden tegen het virus alvorens het zich verspreidt.

Voorkomen is beter dan genezen

We worden elke dag aangevallen door de geaccumuleerde effecten van niet aflatende aanvallen die we oplopen door vervuiling, stress, slechte voeding, gebrek aan slaap, virussen, bacteriën, schimmels en andere indringers.

De sleutel om gezond en sterk te blijven is wanneer ons immuunsysteem in staat is effectief antilichamen (soort leger) te produceren die de gevolgen van virussen, bacteriën, schimmels en andere ongewenste indringers in ons lichaam bestrijden. Het immuunsysteem moet in balans zijn. 

Dat wil zeggen niet over  of onder actief. Dus het stimuleren van het systeem is normaal of over het algemeen ook niet nodig. Overactiviteit kan leiden tot allergieën en auto-immuunziektes.

Zwak Immuunsysteem 

Wanneer het immuunsysteem is verzwakt door giftige stoffen, werken de hersenfuncties niet zoals ze dit zouden moeten doen en andere lichamelijke systemen raken ontstoken. Een manier om je natuurlijke vermogen om te vechten tegen de ziektekiemen die ervoor zorgen dat ziekte ontstaat te verbeteren is het verwijderen van giftige stoffen te stimuleren. Gifstoffen verzwakken het immuunsysteem en het lichaam, waardoor het kwetsbaarder wordt voor ziekten.

De aanwezigheid van te veel verwerkt voedsel en verzadigde vetten verzwakt ook de productie van het hormoon leptine. Leptine is een integraal onderdeel voor de productie van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van de functies van het immuunsysteem.Bepaalde voedingsmiddelen zijn ook slechter dan anderen, zoals frietjes, BBQ-kip en het meeste fastfood die een hoge hoeveelheid aan transvetten bevatten waarvan is aangetoond dat het kankerverwekkende stoffen bevat. Maar ook groenten en fruit die groeien op verontreinigde grond of herbiciden die worden gebruikt en pesticiden die ze absorberen zitten vol verontreinigde stoffen en zijn ronduit slechte voeding.

Ten slotte kan een zwak immuunsysteem ook worden veroorzaakt door voortdurende blootstelling aan toxinen zoals kwik en lood terug te vinden in vaccinaties. En door de voortdurende aanwezigheid van chronische virale infecties of inflammatoire en auto-immuun aandoeningen en jawel, hun behandeling!

Immuunsysteem en Leefstijl

Terwijl sommige factoren niet zijn te beheersen, zoals leeftijd of soms chronische ziekte, kunnen andere factoren die leiden tot een zwak immuunsysteem beheersbaar zijn. Goede voeding is erg belangrijk voor de ondersteuning van het immuunsysteem. Terwijl degenen die wonen in verarmde gebieden mogelijk niet in staat zijn om goede voeding te krijgen, hebben de meeste mensen in Europa geen echte reden voor slechte voeding.

Maar, een snelle levensstijl en fast food leiden vaak tot ontoereikende voeding en onvoldoende ondersteuning van het immuunsysteem.

Een storing in het immuunsysteem kan worden veroorzaakt door leefstijl, omgeving en voeding maar ook roken, luchtkwaliteit, zonlicht en extreme temperaturen kunnen het immuunsysteem verzwakken. Voeg daar slechte voeding, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik of het roken van sigaretten aan toe en je hebt een totaal verzwakt immuunsysteem. Deze slechte gewoonten kunnen vrije radicalen in het lichaam maken, die cellen afbreken waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen van virussen en bacteriën.

Tip #1 Super gezonde voeding

Een dieet rijk aan fruit en groenten voorziet het lichaam van vitaminen, mineralen en antioxidanten om het immuunsysteem te stimuleren en te vechten tegen de invasie van ziektes. Antioxidanten zijn vitaminen, mineralen en voedingsstoffen gevonden in planten die het immuunsysteem versterken.

Hoe het lichaam deze voedingsstoffen ontvangt is net zo belangrijk als de voedingsstoffen zelf.

De beste manier om deze waardevolle voedingsstoffen te consumeren is door middel van die voeding. Hoewel in sommige gevallen supplementen nodig kunnen  zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te  bereiken,  echter studies tonen aan dat het voordeel voor het lichaam groter is wanneer voedingsstoffen worden ontvangen via de voeding.

Wanneer je meerdere antioxidant rijke voedingsmiddelen eet, hebben ze een synergetisch effect op het lichaam, waardoor ze een nog groter voordeel hebben.

Immuunsysteem stimulerende voedingsmiddelen versterken niet zomaar het immuunsysteem, ze werken ook om vreemde ziekteverwekkers te vernietigen en volledig uit het lichaam te elimineren. Wanneer ze worden verbruikt, verhogen zij het aantal witte bloedcellen in het lichaam, de cellen die vechten tegen infecties en versterken hun vermogen om te vechten tegen aanvallen van  virussen, bacteriën en ziekteverwekkers. Immuun boosters verhogen ook de productie van antilichamen die bacteriën vernietigen.

Tip #2 Water drinken!

Het immuunsysteem heeft een werkend lymfestelsel nodig. Zonder voldoende water gedurende de dag, is je lymfestelsel traag en ook je darmen worden traag. Dus water drinken verhoogt het immuunsysteem door te helpen met het wegspoelen van de gifstoffen.

Drink gewoon meer water! Ons lichaam bestaat voor 80 tot 90% uit water. Sorry, niet uit koffie of frisdrank! Geef je lichaam en je bloed de aandacht die ze verdienen. Vergeet niet om doelgericht meer water drinken. Als je wacht tot je dorst hebt ervaar je al een verstoring in de immuunrespons. Je moet er dus echt een gewoonte van maken om meer water te drinken en de beste manier is om hier vanaf ’s morgens mee te beginnen, als eerste taak voor wat dan ook drink je een glas water!

Om je routine op te bouwen, drink je daarna een glas nadat je uit de douche komt. Drink een glas om 10 uur en vervolgens een glas voor je lunch en ook weer één erna, eentje op vier uur en weer voor en na je avondeten. En eindig je dag met een goede kruidenthee. Als je dit schema volgt heb je meer dan 1,5 L water gedronken die dag. Iets waar sommige mensen maar niet in lijken te slagen en als je het zo bekijkt is het toch helemaal niet moeilijk.

Let wel dat kraanwater misschien ecologisch lijkt maar zelden gezond is daar het ondanks dat het ‘drinkbaar is’ ook stoffen bevat die opbouwen als toxines. Drink

Tip #3 Lichamelijke beweging

Beweging is belangrijk voor ons immuunsysteem en zijn vermogen om effectief te kunnen functioneren op verschillende manieren. Zo wordt het cardiovasculaire systeem versterkt. Bovendien is het lymfatisch systeem sterk afhankelijk van reguliere lichaamsbeweging. Studies tonen aan dat matige regelmatige lichaamsbeweging de immuunsysteem cellen beïnvloedt op een manier dat hun circulatie in de bloedbaan vlotter verloopt en hun vermogen om bacteriën te doden beter wordt.

Maar niet alle oefening zal zich inspannen om je immuunsysteem te versterken.

Bijvoorbeeld, als je sport met gewichten, kan dat nuttig zijn, tenzij je gaat overdrijven. Als je te hard sport, kan je zelfs meer giftige stoffen creëren , zoals te veel van de hormonen cortisol en adrenaline. Dit draagt bij aan de last die al op je immuunsysteem ligt en heeft een effect van het tijdelijk verlagen van de immuniteit.Sommige oefeningen zijn uitstekend om je immuunsysteem te versterken. Deze omvatten meer gematigde en consistente oefening. Dit type van de oefening zullen je immuunsysteem stimuleren door het creëren van een tijdelijke boost in het vermogen van uw lichaam om macrofagen te creëren dat zijn cellen die bacteriën doden.

Wandelen is een uitstekende oefening voor je immuunsysteem. Het helpt om je spieren te rekken en het bloed te bewegen. Bij het wandelen, neem je best grote stappen en zorg ervoor dat je kuitspieren pompen. Het is het beste om je tempo matig tot stevig te houden, afhankelijk van je  conditie. Wandelen zorgt ook voor meer zuurstofopname en dit voor langere tijd, wat ook helpt aan de bloedsomloop, die zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam voert en het in staat stelt om afvalstoffen af te voeren.

Tip #4 Stress verminderen

Kan stress het immuunsysteem beschadigen op de lange termijn? Het kan, indien stressvolle situaties aanhouden zoals een drukke baan of een ongelukkige relatie, is het lichaam niet in staat om terug te keren naar een normale ontspannen toestand. In plaats van het immuunsysteem te stimuleren (wat stress op korte termijn kan bevorderen) , blijkt chronische stress de immuunrespons te blokkeren, het risico op infecties te verhogen en een persoon zijn reactie immunisaties te beïnvloeden.

Lachen. Zo gek als het klinkt, lachen is de natuurlijke manier om ons te helpen ontspannen en te ontdoen van spanning. Lachen werkt op een aantal manieren om stress te verlichten. In de eerste plaats helpt het de lichamelijke tekenen van stress en angst te verminderen. Lachen kan daadwerkelijk helpen om de hoeveelheid stresshormonen in ons bloed, zoals cortisol te verminderen. Het geeft ons ook een soort van “mini” work-out, door het vrijgeven van hormonen die ons gelukkiger maken.

Tenslotte, helpt het bij het stimuleren ons immuunsysteem en helpt ons beter voorbereid te zijn om stress te bestrijden dan wanneer we een lelijke gezicht trekken. Dus wat doe je als je gewoon geen zin hebt om te lachen? Doe het toch. Dat klopt, zelfs als je geen zin hebt om te lachen, kan gedwongen lachen een aantal van dezelfde effecten hebben, zelfs als je niet echt denkt dat er iets grappigs is om over te lachen.

Naast het verlichten van stress, is van lachen ook aangetoond dat het je immuunsysteem versterkt, je minder laat eten, je sneller geneest en het helpt je pijngrens te verhogen.

Tip #5 Genoeg Slaap

De noodzaak van de batterijen opladen is niet alleen de belangrijkste reden achter het belang van slaap. Als je niet slaapt of van je herhaaldelijk van je slaap wordt berooft, zal je niet over een sterk immuunsysteem beschikken, en dus niet over het vermogen om ziektes beter te bestrijden. (denk maar aan koortsblaasjes die je niet noodzakelijk na koorts krijgt maar ook kan krijgen bij vermoeidheid)Slaap helpt ons immuunsysteem te groeperen en de versterking van het vermogen om te vechten tegen antilichamen te vrijwaren.

Veel onderzoeken zijn uitgevoerd, waarin werd geconstateerd dat degenen die niet over voldoende slaap beschikten de neiging hebben om meer vatbaar voor ziektes te zijn en langzamer  te herstellen van blessures en ziekte in vergelijking met degenen die wel een voldoende hoeveelheid slaap kregen.Houd dus een regelmatig slaappatroon aan, een regelmatig slaappatroon houdt in dat je cyclus gesynchroniseerd wordt door specifieke slaap en wakker wordt  tijden. Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel slaap je nodig hebt, moet je een slaapschema opzetten en je daar zo veel mogelijk aan houden. 

Tip #6 Probiotica

Probiotische bacteriën hebben bewezen een geweldige bron te zijn om de functionaliteit van het immuunsysteem te verhogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste van het immuunsysteem is aangesloten op de darmen. Zoals eerder vermeld, beschermen gezonde bacteriën je lichaam tegen schadelijke bacteriën. Maar probiotica wordt ook gebruikt door je lichaam als een “trainingskamp” om de efficiëntie van je immuunsysteem te verhogen. Daarom, lage niveaus van gezonde bacteriën verlagen je lichaams verdediging, maar het toevoegen van probiotica zal kracht geven aan het vermogen van je lichaam om schadelijke bacteriën, gisten en andere micro organismen te weerstaan.

Probiotica zijn niet precies voedingsstoffen, noch zijn ze precies eten. Het zijn levende bacteriën die voorkomen in een symbiotische relatie met het menselijk lichaam. Ze scheiden verbindingen af die de cel functie regelen en er zijn vele stammen van bacteriën die goed zijn voor je gezondheid die bijdragen om  de groei van ziekteverwekkers en infectieuze stoffen te weerstaan.Het innemen van voldoende probiotica is nu een belangrijk onderdeel van een gezond immuunsysteem. De keuzes van probiotica in voedingsmiddelen kan beperkt lijken. En één van de opties die je kan gebruiken is om probiotica te nemen in capsule supplementen of het poeder toe te voegen aan je favoriete yoghurt. Je kunt de probiotica natuurlijk ook verkrijgen uit natuurlijk geteeld voedsel, zoals:

Cottage cheese

Kefir

Kimchi

Miso

Gember

Tempeh

Yoghurt

Tamari

Tip #7 Oppassen met medicijnen

De behandeling van sommige ziekten leidt tot een verzwakt immuunsysteem. Reumatoïde artritis, lupus, ziekte van Crohn en een aantal andere ziekten worden theoretisch veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem, waarbij witte bloedcellen de gezonde ziektevrije cellen van het lichaam en zo ontstaan er ontstekingen. De behandeling van deze ziekten met immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen is de oorzaak van gezondheidsproblemen aan het immuunsysteem in sommige gevallen. Deze geneesmiddelen beperken het lichaam van het natuurlijke vermogen om infecties te bestrijden.

Ook Anti-kanker medicijnen, corticosteroïden en antibiotica kunnen allemaal leiden tot

een algemene verzwakking van het immuunsysteem en onze afweermechanismen. Belangrijk om dan contact op te nemen met je huisarts!

Tip #8 Niet te schone omgeving

Sommige allergie specialisten zijn van mening dat de stijging van de allergieën ten dele zou kunnen toe te schrijven zijn aan mensen die wonen in huizen die te schoon zijn. Overmatig gebruik van antibacteriële sprays en schoonmaakmiddelen betekent niet worden blootgesteld aan een groot aantal bugs en ziektekiemen waardoor je lichaam geen antistoffen kan aanmaken met dus een verzwakking van het immuunsysteem als gevolg. Dus , je hoeft echt niet te overdrijven  met agressieve reinigingsmiddelen. De beste verdediging tegen ziektekiemen is om ervoor te zorgen dat je regelmatig je handen wast met zeep en warm water.

Veel mensen gaan vaak schoonmaken als een gek. Helaas hebben de meeste mensen geen idee over de hoeveelheid schadelijke stoffen die in veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen zitten. Ik bedoel dat de flessen niet zeggen hoe giftig ze zijn!

Een persoon die denkt dat het product geweldig is om ziektekiemen te doden, koopt het en zo verkoopt het natuurlijk.. De meeste mensen maken de baby wieg, speelgoed, vloeren en alles  schoon met schoonmaakproducten, die meer gifstoffen achterlaat dan gifstoffen verwijderen die ze schoonmaken, omdat de bedrijven niet wettelijk verplicht zijn om de consument hiervoor te waarschuwen!

Zelfs als je had geen idee over deze stoffen, totdat je dit onderwerp las, nu is het tijd om actie te ondernemen! Je kan beginnen door uitsluitend gebruik te maken van toxine vrije schoonmaakmiddelen! Weg met alle producten die niet milieu-, persoons-, baby- of diervriendelijk zijn. 

Als een product milieuvriendelijk is, dan betekent dat dat het ook veilig is in je huis en voor je huisgenoten! En dan hoef je je geen zorgen te maken over de schadelijke effecten!

Tip #9 Immuunsysteem verhogende supplementen

Nog een super tip is om supplementen te nemen om je immuunsysteem te versterken. Met name belangrijk wanneer je weerstand wat verminderd is en je een extra steuntje in de rug nodig hebt. Basis vitamines en supplementen helpen om het immuunsysteem te laten vechten tegen ziektes en kou en griep in de winter. Hier zijn er enkele die nuttig kunnen zijn:

Ten eerste, het nemen van de antioxidant vitamines  C is  goed om mee te beginnen. Maar ook vitamine D wanneer je een tekort hebt. 

Donkergroene bladgroenten zijn ook een goede bron voor deze vitaminen. Maar als je niet genoeg tijd hebt om genoeg van deze groenten in je dieet op te nemen zoals broccoli, kool en wortelen zijn supplementen een redelijk goede keuze. Deze antioxidanten helpen je T-cellen, de basiscomponenten van het immuunsysteem vechten tegen bacteriën en virussen. Een ander nuttig supplement is het mineraal zink, wat noodzakelijk is om je immuunsysteem goed functionerend te houden. 

Als je een multivitamine neemt die zink bevat om aan je dagelijkse behoefte te voldoen is dit voldoende. En bij het begin van een verkoudheid of griep kan je extra zink innemen om je immuunsysteem te versterken.

Ook het  innemen van Echinacea kan zeer nuttig zijn. Inname van dit supplement aan het begin van een ziekte helpt om de symptomen te verminderen, en de lengte van de tijd dat je ziek bent in te korten. Hoewel dit supplement niet preventief is, het is nog steeds iets wat ik neem  als ik een verkoudheid of griep voel opkomen!

Een andere aanvulling het vermelden waard is probiotica. Dit supplement kan worden gevonden in yoghurt of je kan het nemen in capsules. De probiotica zijn een bron van goede bacteriën voor je spijsvertering en helpen de goede werking en het hebben ook aangetoond dat ze je immuunsysteem stimuleren.

Immuunsysteem versterken crashcourse:

Biologische & Verse Voeding (rijk aan antioxidanten)

Veel water drinken

Voldoende slaap, tenminste 6 uur – nodig voor herstel

Lichamelijk beweging

Probiotica (70% van je immuunsysteem zit in de spijsvertering) Goede multivitamine wanneer je voedingspatroon niet optimaal is Eventueel een extra vitamine C en D.

Tip #10 Ban suiker uit je leven

Eén van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen is het vermijden van geraffineerde suiker. Suiker heeft namelijk een directe impact op je immuunsysteem en zeker niet in positieve zin. Sterker nog, in grote hoeveelheden kan suiker je immuunsysteem echt lamleggen.

Suiker heeft ook de neiging om een kruisverbinding te maken met eiwitten en vetten.

Deze verbindingen worden na verloop van tijd permanent. Het resultaat hiervan wordt AGE genoemd. Deze stoffen kunnen een behoorlijke schade aanrichten in je lijf. Niet alleen beïnvloeden ze je weerstand, maar ze beperken ook het vermogen van je lijf om infecties aan je luchtwegen tegen te gaan.

Je bent niet de enige die suiker lekker vindt. De slechte bacteriën in je darmen voeden zich daar namelijk ook mee.

Dat we suiker lekker vinden is overigens heel natuurlijk. Onze voornaamste bron van energie is glucose en je topje van je tong zit vol met smaakpapillen die zoet kunnen proeven. In de natuur zorgt dit vermogen juist ervoor dat je een hogere kans op overleven hebt, omdat je beter uitgerust bent voeding te vinden. Microben hebben ook suikermoleculen nodig om te kunnen overleven en gedijen er juist mee. 

Zo voedt suiker bijvoorbeeld Candida en andere slechte organismen die je liever kwijt dan rijk bent. Probeer alle geraffineerde suikers te vermijden en gebruik in plaats daarvan stevia of fruit om mee te zoeten. Stevia is wel maar liefst 300 maal zoeter dan witte suiker en voldoet daardoor aan je behoefte voor zoet zonder je immuunsysteem te comprimeren.

Tip #11 Consumeer gezonde vetten

De gezondste vetten zijn die, die je ook zo in de natuur tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan noten en zaden, avocado, olijven, enz. Juist deze voedingsmiddelen worden geleverd in een compleet pakket van gezonde vetten en vetoplosbare vitamines. De vitamines K2, A en D hebben een sterk effect op het immuunsysteem.

Dierlijke bronnen van gezonde vetten zijn onder andere zalm en sardientjes. Deze zijn bijzonder rijk aan vitamine D, wat ook weer een versterkend effect heeft op je immuunsysteem. Vitamine D maak je normaal aan met behulp van zonneschijn, maar omdat dit in Nederland vaak te wensen overlaat is het beter om dit aan te vullen met vette vis eens per week.

Om deze positieve eigenschappen te versterken kun je vitamine D-rijke voedingsmiddelen het beste combineren met vitamine A. Vitamine K2 is een natuurlijk antibioticum en gaat de groei van ongewenste microben en de verspreiding van infectieziekten tegen. 

Vitamine K2 is in grote hoeveelheden te vinden in gefermenteerde producten zoals zuurkool, maar ook in grasboter en eigeel.


 

Superfoods voor een sterke weerstand

Sommige voedingsmiddelen bevatten enorme hoeveelheden voedingsstoffen  in verhouding tot de hoeveelheid energie.

Ze kunnen ook enkele unieke biologisch actieve verbindingen met krachtige gezondheidsvoordelen bevatten.

Deze 11 superfoods behoren tot de gezondste voedingsmiddelen ter wereld en je hoeft ze niet speciaal online te bestellen of naar een exotisch eiland te reizen om ze te vinden.

Sterker nog, de meeste voedingsmiddelen die hieronder beschreven staan vind je simpelweg in de Appie of een andere supermarkt bij jou in de buurt. Nu moet ik wel zeggen dat ik persoonlijk altijd mijn boodschappen doe bij de betere natuurwinkel omdat ik zeker wil zijn dat er alleen gebruik wordt gemaakt van verantwoorde voedingsstoffen.

Maar eerst even het volgende!

Superfoods onzin?

Tegenwoordig zijn er honderden webshops online met Superfoods en kunnen we

ze ook halen in de supermarkt. Mijn visie is dat Superfoods waardevol zijn als AANVULLING op een gezond voedingspatroon.

De basis moet goed zijn en het is geen wondermiddel. Daarbij hoef je ook niet direct te starten met groene poeders of een exotische bes – door een paar kleine aanpassingen in je leefstijl je eigen te maken ga je al mega goede resultaten behalen.

Laten we dus gauw een kijkje nemen!


1. Eidooiers

Sommige mensen raden aan de dooiers weg te gooien en alleen het eiwit te gebruiken als je een eitje bakt om het cholesterol in de dooiers te vermijden, maar dat is absolute onzin.

De dooier is waar alle voedingsstoffen zich bevinden. Het witte gedeelte van het ei bevat hoofdzakelijk eiwitten, maar niet veel meer dan dat.

De dooier weggooien is daarom zo ongeveer het domste wat je kunt doen.

Cholesterol in het dieet heeft geen invloed op cholesterol in het bloed en studies tonen aan dat de consumptie van eieren absoluut geen verband heeft met deze ziekte. Het is een oude mythe die weigert te sterven (1, 2, 3). Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo voedzaam zijn als eieren. Een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om een heel kuikentje te laten groeien.

Eieren zijn rijk aan:

Eiwit – een groot ei bevat 6 gram hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren. Luteïne en Zeaxanthine – deze antioxidanten zijn krachtige beschermers tegen oogziekten (4,

5).

Vitaminen A, B2, B5, B12 en ijzer, fosfor, selenium en meer (6).

Choline – Eieren zijn de beste voedingsbronnen van choline, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen (7).

Eieren verzadigen veel meer dan andere voedingsmiddelen en zijn dus ideaal tijdens een dieet.

Studies tonen aan dat het eten van eieren voor het ontbijt kan helpen een aanzienlijke hoeveelheid gewicht te verliezen in vergelijking met een ontbijt bestaande uit boterhammen (8).Eieren van vrije kippen of omega-3 eieren zijn de beste keuzes. Kortom, eieren zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. De dooier bevat bijna alle voedingsstoffen, het wit voornamelijk eiwitten.

1. Knoflook

Knoflook smaakt niet alleen heerlijk, maar geeft je ook een aantrekkelijke adem voor een spannende date! Maar even serieus, op het gebied van gezondheid is knoflook een absolute superster. Knoflook bevat tevens verschillende bioactieve stoffen.

Vele studies in mensen hebben de effecten van knoflook op de cardiovasculaire gezondheid onderzocht:

Knoflook verlaagt de triglyceriden in het bloed evenals cholesterol (9, 10). Ook kan het bloedplaatjesaggregatieverminderen, wat theoretisch het risico op een beroerte zou kunnen verlagen (11, 12).

Een studie toont ook aan dat het nemen van knoflookextract in een significant lagere bloeddruk resulteert (13).

Knoflook kan ook microben zoals bacteriën en schimmels doden (14, 15).

Eén van de actieve verbindingen, allicine, kan de bacterie MRSA doden, die een steeds grotere bedreiging voor de mensheid is geworden als gevolg van een resistentie tegen antibiotica (16).Je kunt knoflookextract krijgen in de vorm van supplementen, of voeg knoflook aan je voeding toe. Verse knoflook is het beste, vermijd knoflookpoeder.

Kortom, knoflook is een zeer smakelijk kruid dat grondig werd bestudeerd wegens zijn voordelen voor de gezondheid. Verschillende studies tonen aan dat knoflook de

Lever

Mensen eten al vlees van dieren sinds honderdduizenden (zo niet miljoenen) jaren. Dankzij de evolutie hebben onze genen zich dus ook op dit soort voedsel aangepast.

Echter, onze voorouders die toentertijd nog leefden als jagers en verzamelaars aten niet alleen de spieren van de dieren, zoals de meesten van ons tegenwoordig doen.

Ze aten ook de organen – hersenen, nieren, hart, beenmerg, lever en zelfs testikels.

Organen zijn zelfs de meest voedzame delen van het dier en het meest voedzame deel van allemaal is de lever.

De lever is een opmerkelijk orgaan dat honderden functies heeft. Lever bevat ook vele belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, B12 en enkele anderen. Lever is zo voedzaam dat sommige mensen het de multivitamine van de natuur noemen.

100 gram runderlever bevat (16):

6,3 maal de ADH voor vitamine A.

2 maal de ADH voor Riboflavine (B2).

12 maal de ADH voor vitamine B12. 7 maal de ADH voor koper.

Het bevat ook grote hoeveelheden van andere voedingsstoffen zoals foliumzuur, B3, B5, B6 en meer.

Als je wilt eten als een echte jager-verzamelaar (oftewel volgens het Paleo dieet), dan moet je ook orgaanvlees eten. Slechts één maaltijd van lever zal je gemiddelde inname van veel belangrijke voedingsstoffen drastisch verhogen.

Kortom, mensen eten al duizenden jaren orgaanvlees zoals lever. Een keer per week lever eten is al voldoende om te genieten van alle gezondheidsvoordelen.

Boerenkool

Wie had dat gedacht, dat onze nederige Nederlandse groente tussen de lijst van superfoods staat?

Maar boerenkool is misschien wel een van de meest voedzame groente die je kunt eten.

Een portie van 100 gram boerenkool bevat slechts 50 calorieën en 10 gram koolhydraten (waarvan 2 vezels).

Het bevat 10 keer de ADH van vitamine K1, 2 keer de ADH van vitamine C en 3 maal de ADH voor vitamine A (bèta-caroteen).

Boerenkool is ook rijk aan calcium en kalium (17).

De groente bevat de bioactieve stoffen sulforaphane en indool-3-carbinol (net zoals broccoli en sommige andere groenten), waarvan is aangetoond dat ze kanker helpen bestrijden in proefdieren (18, 19).

Boerenkool is zelfs beter voor je dan spinazie, want spinazie bevat oxalaat, wat sommige mineralen zoals calcium kan binden in de darm en kan voorkomen dat ze worden geabsorbeerd (20).

Oxalaat wordt overigens wel grotendeel geneutraliseerd tijdens het koken – dus er is geen reden om geen spinazie meer te eten!

Kortom, boerenkool is een van de meest voedzame groenten die je kunt eten, met een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen in vergelijking met de calorische waarde.

Kokosolie

Kokosolie is bij verre de beste olie die je kunt gebruiken.

Deze olie bestaat bijna volledig uit verzadigde vetten, waardoor kokosolie zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen.

De meeste vetzuren zijn middellang, de zogenaamde MCT-vetzuren, de meest voorkomende is laurinezuur.

Laurinezuur komt ook van nature voor in borstvoeding en beschermt de baby vanaf de geboorte.

Deze triglyceriden zijn de perfecte vetten voor gewichtsverlies, omdat ze de verzadiging bevorderen en het metabolisme stimuleren in vergelijking met andere vetten (21, 22, 23).

Daarnaast heeft laurinezuur bewezen antimicrobiële eigenschappen en bevecht doeltreffend pathogenen zoals bacteriën, virussen en schimmels (24).

Kokosolie leidt ook tot verbetering van de cardiale risicofactoren zoals cholesterol en triglyceriden (25, 26).

Dus: kokosolie is de beste keuze om te koken op hoge hitte (bijv. wokken of frituren). Hij heeft ook krachtige voordelen voor de gezondheid en kan helpen gewicht te verliezen in vergelijking met andere vetten.

Zoete aardappel

Volg je een koolhydraatarm dieet, kijk dan even de andere kant op…geniet je echter met plezier (en gezondheid!) van gezonde en natuurlijke koolhydraten, dan is de zoete aardappel de perfecte keuze!

Zoete aardappelen zijn zeer voedzaam en rijk aan een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C en kalium.

Ze zijn ook relatief rijk aan vezels, een portie van 100 gram levert ongeveer 3 gram vezels.

Eet je koolhydraten, kies dan vooral de gezondere soorten, zoals zoete aardappelen.

Zoete aardappelen zijn zonder twijfel een van de gezondste zetmeelrijke voedingsmiddelen die je in de supermarkt kunt vinden.

Bosbessen

Bosbessen zijn ongelooflijk lekker en behoorlijk rijk aan voedingsstoffen in vergelijking met hun calorische waarde.

Bosbessen blinken echt uit door hun gehalte aan antioxidanten. Sterker nog, ze zijn een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan antioxidanten in vergelijking met andere voedingsmiddelen – niet alleen bessen.

Een studie die werd uitgevoerd met mannen en vrouwen met overgewicht en die lijdden aan het metabool syndroom toonde aan dat bosbessen een significante verlaging van de bloeddruk kon bewerkstelligen (27).

Een andere studie bij oudere volwassenen liet zien dat bosbessen het geheugen kunnen verbeteren (28).

#slaatgelijkeenpaarkilobosbessenin

Daarnaast zijn er tal van studies bij proefdieren waaruit blijkt dat bepaalde verbindingen in bosbessen kanker kunnen helpen voorkomen. (29, 30)

De zoete besjes zijn ook relatief laag in koolhydraten, waardoor ze het perfecte fruit zijn voor op een koolhydraatarm dieet (TIP: bosbessen plus slagroom = JUMMIE).

Kortom, bosbessen zijn zeer rijk aan antioxidanten en bevatten relatief weinig suiker zodat ze een ideale aanvulling zijn op een koolhydraatarm dieet.

Zeewier

Toegegeven, tenzij je vaak Sushi eet, zul je zeewier niet vaak binnen krijgen. Toch is dit voedingsmiddel meer dan de moeite waard!

Jodium is een voedingsstof die vaak ontbreekt in moderne voeding (31).

Deze voedingsstof is essentieel voor de gezondheid van de schildklier en de schildklier is zeer belangrijk voor de gezondheid van de rest van het lichaam.

Een tekort aan jodium kan leiden tot hypothyreoïdie, vermoeidheid en vele andere ziekten.

Helaas bevat de meeste voeding die we te heden dage eten relatief weinig jodium. Veel jodium zit echter in geconcentreerde vorm in de zee en zeevruchten zijn uitstekende bronnen van deze voedingsstof.

Een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt, is door een tot twee keer per week zeewier te eten.

Het is eigenlijk heel lekker.

Als alternatief, kun je je dieet aanvullen met kelptabletten, die relatief goedkoop zijn en ook voldoende jodium leveren.

Kortom, zeewier is een uitstekende bron van jodium, een voedingsstof die ontbreekt in de moderne voeding en is ongelooflijk belangrijk voor de gezondheid van de schildklier.

Zalm

Zalm is een zogenaamde “vette” vis – wat betekent dat een groot deel van de calorieën van vet komen.

Deze vetten bestaan met name uit omega-3 vetzuren, waar de meeste mensen niet genoeg van binnen krijgen.

Het eten van vette vis zoals zalm 1 tot 2 keer per week voldoet aan de behoefte van je lichaam voor Omega-3 vetten.

Daarnaast is zalm zeer rijk aan hoogwaardige eiwitten en veel voedingsstoffen. Deze omvatten kalium, selenium, vitamine B1, B3, B6 en B12.

Regelmatig vette vis eten wordt geassocieerd met een lager risico op dementie en hart- en vaatziekten (32, 33).

Persoonlijk vind ik zalm (en andere vis) ontzettend lekker. Ik voel me vol ook al heb ik maar een stuk zalm met groenten gegeten.

Indien mogelijk is wilde zalm het beste. Gekweekte zalm is een goedkoper alternatief, maar nog steeds heel gezond.

Dus: Zalm is zeer rijk aan omega-3 vetzuren en voedingsstoffen. Het is een goed idee om vette vis tenminste een of twee keer per week te eten.

Levertraan

De eenvoudigste manier om omega-3 vetzuren toe te voegen aan je dieet is door middel van visolie.

De beste visolie is levertraan.

Een eetlepel bevat een totaal van 2,6 gr. omega-3 vetzuren – meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (34).

Het is ook de enige goede bron van vitamine D3 in de voeding.

Een eetlepel levert meer dan de dubbele ADH. Dit kan de deficiëntie symptomen van de meeste mensen voorkomen.

Veel mensen in Nederland (kouder klimaat met weinig zon) hebben een tekort aan deze vitamine. Een tekort aan D3 kan verschillende gevolgen hebben, zoals een verhoogd risico op kanker en diabetes (35, 36).

Levertraan is ook zeer rijk aan vitamine A, een eetlepel levert maar liefst 3 maal de aanbevolen hoeveelheid.

Als je niet eet veel omega-3 vetten uit dierlijk voedsel haalt, overweeg dan om een eetlepel levertraan per dag te nemen.

Kortom, levertraan is een van de beste bronnen van omega-3 vetzuren, vitamine D3 en vitamine A. 

Groene smoothies!

Wil je op een gezonde manier je dag beginnen? Ben je  op zoek naar een gezond tussendoortje waarmee je direct je gezondheid een zetje in de rug geeft?

Start dan vandaag nog met het drinken van groene smoothies! Het maakt niet uit of je nog nooit eerder een groene smoothie hebt gedronken, ze zijn gezond en je zou ze eigenlijk dagelijks moeten nemen.

 

2020-06-27T14:46:28+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie