Heeft u een lichamelijke of mentale klacht waar u maar niet van af lijkt te kunnen komen? Heeft u alle doktoren gezien en heeft niemand u kunnen helpen? Overweegt u daarom (misschien wel uit lichte wanhoop) het alternatieve circuit? Dan loopt u waarschijnlijk tegen de vraag op: waar moet ik heen?
Iedereen met een gezondheidsprobleem kent dat wel. De zus van de zus van de buurvrouw zweert bij therapie A, terwijl neef B juist adviseert om naar C te gaan omdat hij “precies hetzelfde had”. Zodra je te maken hebt met alternatieve therapieën wordt de wereld een stuk minder overzichtelijk. Zolang je nog in het reguliere circuit zit, is het netjes gestructureerd. U gaat eerst naar de huisarts en die verwijst u door naar de orthopeet voor de botten, de neuroloog voor de zenuwen en de internist voor uw darmen. U bent over het algemeen ook prima op uw plek bij de arts in uw eigen ziekenhuis, en mocht uw probleem te ingewikkeld zijn komt u redelijk vanzelf bij een professor in een academisch ziekenhuis terecht. De infrastructuur is zogezegd duidelijk en werkt prima.
Maar wat als dat traject voor u geen oplossing biedt. Moet u er dan maar “mee leren leven”? Wat als dat voor u geen optie is?
Een alternatieve therapie kan wel degelijk helpen om uw probleem op te lossen. Het lastige is alleen dat er zoveel therapieën zijn dat u snel door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat het alternatieve circuit, door het reguliere circuit, snel wordt gezien als kwakzalverij zal de (huis)arts u niet snel (kunnen) helpen met het maken van een goede keus.
Misschien dat onderstaande checklist u helpt om te komen tot een beargumenteerde keus. Ik som een aantal punten op waar u op kunt letten. Zo kiest u hopelijk makkelijker de therapie die bij u past, maar blijft u ook tijdens het therapietraject de zelf de regisseur.
Beroepsorganisatie
Het eerste wat u kunt checken van een potentiële therapie is de organisatie op landelijk of internationaal niveau. Een goede beroepsorganisatie is een kenmerk van een serieuze therapie. Kijk maar naar uw huisarts, die zal lid zijn van het NHG, het Nederlands Huisartsen Genootschap. Een beroepsorganisatie bewaakt de ontwikkeling van een vak en zet beleid uit ter kwaliteitsbevordering van het vak in algemene zin. Heeft de therapie van uw keuze geen beroepsvereniging, wees dan alert.
Register
Bestaat er een register van therapeuten binnen de beroepsgroep? Zoja, mooi, weer een puntje aan kwaliteit gescoord. Check wel even of het register exclusief is. Dat wil zeggen dat er alleen therapeuten in mogen staan die aan bepaalde eisen voldoen. Houdt het register toezicht op b.v. nascholing, eisen aan de beroepsbeoefening of stelt het eisen aan de praktijksetting?
De therapie zelf
Als u dan uiteindelijk een keuze heeft gemaakt, en u zit tegenover een therapeut, wat dan?
Houdt in ieder geval in gedachte dat u daar zit met een heel concreet doel. En u bent de baas! Laat u uitvoerig informeren over de diagnose, aantal behandelingen en de kosten. De diagnose is bij een alternatieve therapie zelden één woord eindigend op itis, zoals de diagnose van de dokter (en ik overdrijf hier uiteraard licht). Een uitgebreider verhaal hoeft dus niet per definitie slecht te zijn, maar beoordeel wel of u het kunt begrijpen en of u uzelf er enigszins in herkent. Als u twijfels heeft is dat vaak niet voor niets.
Is de therapeut via een logische weg tot zijn conclusie gekomen? Heeft hij een onderzoek verricht en bevindingen gedaan die logisch aansluiten bij de uiteindelijke diagnose? Zo niet, wees alert en vraag uit. Heeft de therapeut één middeltje voor alle kwalen? Mijn advies? pak zo snel mogelijk uw spullen en zeg vriendelijk gedag. Worden en ingewikkelde leefregels van u geëist? Wees alert! soms wordt het niet navolgen van deze regels aangegrepen als excuus waarom de therapie niet werkt. Een integer therapeut zal met u zoeken naar een oplossing maar uiteindelijk concluderen dat de therapie niet bij u past en u adviseren niet door te gaan. Een kwakzalver echter, zal u zolang mogelijk aan het lijntje proberen te houden.
Maar het aller belangrijkste is natuurlijk: werkt de therapie voor u? Elke therapeut kan aangeven hoe snel u kunt merken dat de therapie werkt. Deze inschatting heeft natuurlijk een bepaalde bandbreedte, maar vraag op voorhand hoelang de therapeut denk nodig te hebben en spreek hem er gerust op aan als die verwachting niet uit lijkt te komen. Heeft de therapeut hier geen bevredigende verklaring voor, wees dan wederom alert. Wordt uzelf verantwoordelijk gehouden voor het uitblijven van een effect? Dit is altijd een zwakte bod en mogelijk een teken dat u niet op uw plaats bent. Lange therapietrajecten zijn altijd een beetje verdacht. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals bepaalde psychische klachten, maar het lichaam is van nature instaat om snel te herstellen, mits de juiste hulp wordt geboden. Als een therapie veel tijd (en behandelingen) nodig heeft, werkt het dan wel of is het het natuurlijk herstel dat uiteindelijk het effect sorteert.
Kosten
De kosten van de reguliere zorg (huisarts, fysiotherapeut) worden vaak rechtstreeks verhaald op de zorgverzekering. U merkt er alleen iets van als de afrekening van uw eigen risico op de mat valt.
Alternatieve therapieën wordt niet, of slechts deels vergoed en altijd vanuit een aanvullend pakket. Een eventuele vergoeding zegt op zich niets over de kwaliteit van de therapie omdat zorgverzekeringen zelf bepalen wat ze wel en niet vergoeden en in welke mate. U moet over het algemeen dus zelf een deel betalen van een alternatieve therapie. De kosten van een behandeling zijn wel een indicatie of u te maken heeft met een integere therapeut, of met een kwakzalver. Maak, voor u aan een therapie begint, een inschatting of de kosten redelijk en logisch in verhouding staan tot het gebodene. Elke therapeut heeft kosten die u, collectief als zijn patiënten, moet dragen. Dus wat zijn de kosten voor de therapie, ten opzichte van bijvoorbeeld de tijd dat de therapeut met u bezig is? Heeft hij een groot pand en dus een hoge huur? Krijgt u middelen voorgeschreven? Vraag gerust naar de inkoopsprijs. Een integer therapeut heeft hier misschien een kleine marge op en zal u dat ook gewoon vertellen. Iemand die minder integer is zal alle vragen op dit vlak ontwijken.
Door op deze punten te letten kunt u, als patiënt, zelf al een belangrijke schifting maken in de hele therapiebrij. U bent waarschijnlijk sneller daar waar u ook echt geholpen kunt worden en sneller weg daar waar u aan het lijntje wordt gehouden.
Rest mij nog u een spoedig herstel en veel gezondheid toe te wensen
Geef een reactie