Eén van de redenen dat we in dit leven veel stress kunnen ervaren is omdat we last hebben van perfectionisme. De vraag is alleen vaak: in hoeverre helpt dit ons nu eigenlijk echt en wat levert het ons op? Want vaak komt dit gedrag toch doordat het ons iets in ons verleden opleverde. Waarbij we onszelf dit hebben aangeleerd zodat ons leven makkelijker werd.
De grap is vaak dat het echter meer tegen ons werkt dan dat het echt helpt, doordat we juist in bepaalde projecten veel meer energie gaan stoppen dan nodig is. En we zelfs daarna nog steeds ontevreden zijn over het resultaat. Met als gevolg dat we steeds opnieuw proberen om er nog iets beters van te maken dan het al is.
Terwijl het eigenlijk al goed is en het verder echt niet meer aandacht nodig heeft dan dat je er al aan hebt gegeven. Vaak realiseren we dit niet. Doordat we het gevoel hebben dat we iets missen waardoor het nog net iets beter had kunnen zijn.
Waarom als je iets bereikt je daar lang niet altijd gelukkig mee voelt.
Het bijzonder is dat je dan vaak op het begin nog naar iets kijkt met veel trots dat jij hebt gemaakt, maar hoe langer je daarnaar kijkt hoe meer je opeens bewust wordt van de mindere kanten. Waardoor je het weer probeert te veranderen. Met de kans dat het gek genoeg alleen maar slechter wordt.
De kracht van perfectionisme is natuurlijk dat je iets heel moois kan neerzetten. Omdat je jezelf echt uitdaagt om iets goed te doen. De reden dat we er zoveel stress aan ervaren is omdat we het niet meer kunnen loslaten. En we dus ook niet meer weten wanneer we moeten stoppen.
Wat nu juist zo belangrijk is, is dat je alles in het leven ook de tijd geeft om het te laten groeien. Het is juist als we alles gaan forceren dat het vaak alleen maar meer tegenvalt. Je kan bijvoorbeeld nog zo hard aan een grasspriet trekken, maar daardoor gaat hij niet harder groeien. Sterker nog, je loopt juist het risico om hem kapot te trekken.
Hoe beter je het wil doen, hoe moeilijker het wordt om dit te bereiken.
Wat je dus ziet bij perfectionisme is dat we dus vaak zoveel aandacht en moeite in het project stoppen dat we het daardoor juist kapot maken. De kunst is dus ook voor jezelf te leren wanneer iets klaar is en er dan ook echt mee te stoppen. Wat hierbij vaak helpt is om voor jezelf dus ook van tevoren hierbij de grens te bedenken in hoeverre je wilt gaan. En je daar vervolgens ook aan te houden.
Ook juist als je het gevoel hebt dat het zoveel beter had kunnen zijn, helpt dit gevoel vaak niet om dit te bereiken. Bepaal dus voor jezelf wat nu echt belangrijk is. En stel daarvoor bij jezelf de grens. Om vervolgens daar de discipline bij te hebben om jezelf daar ook echt aan te houden.
Je zal echt merken dat je er zoveel meer plezier aan beleeft als je het op deze manier doet. Door op het moment dat je er mee stopt te bedenken dat dit ook gewoon voldoende is. In plaats van er iets van te maken wat altijd beter kan. Waarbij als je dit loslaat je dus zoveel meer rust zal ervaren.
Schrijver: Mischa Ten Velden (www.stressgenezing.nl)
Mocht je deze blog interessant vinden en meer willen lezen over wat je kunt bereiken met de juiste mindset, zie dan onderstaande link voor meer informatie over onze cursus Geestkrachtbeheersing:
Geef een reactie