Hoe je ontstekingen tegengaat met voedsel

/, blog/Hoe je ontstekingen tegengaat met voedsel

gezondheid-s

Ontstekingen zijn tegenwoordig een hot topic, want ze liggen aan de basis van veel kwalen en ook aan overgewicht. Door de onderliggende onbalans in je lichaam aan te pakken in plaats van de symptomen te behandelen, komt je lichaam weer in balans en voel je je gezonder en energieker.

Hoe ontstaan ontstekingen?

Ontstekingen kunnen het gevolg zijn van stress, schimmels, pesticiden, kwik, verborgen parasieten en bacteriën en virussen in ons lichaam. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon. Voedingsmiddelen als tafelzout, suiker, witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en bewerkt voedsel missen allemaal voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft om optimaal te functioneren. Met ontstekingen als gevolg.

Te veel mensen hebben iedere dag last van hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en andere kwalen. Ook gaan veel mensen dagelijks de strijd aan met eetbuien, stemmingswisselingen en pijn door de ontstekingen in hun lichaam.

Stappenplan naar een betere gezondheid

Heb je last van hoofdpijn, moeheid, stemmingswisselingen of een opgeblazen gevoel? Dan is de eerste stap uitvinden welke voedingsmiddelen ontstekingen veroorzaken in je lijf. Wat heb je gegeten voordat je hoofdpijn of een opgeblazen gevoel kreeg? Wanneer voelde je je ineens moe? Ga dit na tot een paar dagen na het eten van dat voedsel. Ben je erachter, verwijder dit voedingsmiddel dan uit je eetpatroon en kijk hoe je lichaam reageert. Als je dit volhoudt, zullen de ontstekingen in je lichaam afnemen.

Bijna 80 procent van je immuunsysteem zit in je darmen. Als je voedsel eet dat reacties veroorzaakt (zoals allergieën, hoofdpijn, slapeloosheid en vermoeidheid), dan is het logisch dat je darmen en je immuunsysteem uit balans raken. Is dit het geval, laat je dan adviseren door een goede arts om je darmen te helpen genezen. Ook hierdoor zal je minder last hebben van ontstekingen.

Ontstekingsremmende voeding

Nadat je alle ontstekingsbevorderende voeding uit je eetpatroon hebt verwijderd, kun je voedingsmiddelen toevoegen die ontstekingen tegengaan. Verwerk deze in je dagelijkse maaltijden of eet ze als gezonde snacks. Je kunt ze ook toevoegen aan een smoothie of salade om je lichaam een extra ontstekingsremmende boost te geven.

Dit zijn 10 ontstekingsremmende voedingsmiddelen:

 1. Rauwe walnoten
 2. Bosbessen
 3. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool)
 4. Vlasolie en olijfolie
 5. Gefermenteerde groenten (zoals kimchi en zuurkool)
 6. Verse gember
 7. Geelwortel of kurkuma
 8. Knoflook
 9. Verse rozemarijn
 10. Donkere bladgroenten (zoals spinazie, palmkool en boerenkool)

Onbewerkte voeding

Naast het eten van voedingsmiddelen die ontstekingen tegengaan is het verder vooral belangrijk om onbewerkt voedsel te eten, zoals verse groenten en fruit, vers vlees en vers gevangen vis. Deze voedingsmiddelen voorzien je lijf van alle noodzakelijke voedingsstoffen om gezond te blijven en ontstekingen te voorkomen. Dit eetpatroon is ook wel bekend als een koolhydraatarm dieet.

Ontstekingsremmend recept

Een recept dat vrij is van granen en dat je in minder dan 15 minuten kan maken is noodles van pompoen met basilicum en munt. Voor een ontstekingsremmende boost voeg je nog een handvol rauwe walnoten toe als topping.

Voor dit recept heb je nodig:

 • 3 grote courgettes in dunne strepen gesneden met een groenteschiller of spiraalsnijder
 • 1 grote selderijstengel, dun gesneden
 • 1 eetlepel fijngesneden verse basilicum
 • 2 theelepels extra vierge olijfolie
 • 2 theelepels vers geperst citroensap
 • 1 theelepel fijngehakte verse munt
 • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
 • 1/4 theelepel gemalen komijn
 • Himalayazout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Je maakt de noodles door simpelweg alle ingrediënten in een grote kom te doen en met elkaar te vermengen. Eet smakelijk!

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je fitter en gezonder te voelen en overgewicht tegen te gaan. Ken jij nog meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen of lekkere recepten met ontstekingsremmende voeding? Deel ze dan hieronder in de reacties!

2017-09-30T11:50:16+01:00

Over de auteur:

Annemiek (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken en wekelijks yoga te doen en hard te lopen. Als blogger bij Nutribites.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om mensen met overgewicht te informeren over afvallen door gezond te eten.

Geef een reactie