Veel dingen hebben betrekking tot een ongezonde levensstijl. Dit kunnen grote dingen en kleine dingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeer gezond eten, maar nog steeds te weinig eten. Je kunt 1 glas alcohol drinken in het weekend, maar toch in totaal 25 glazen in één week, dus wat is nou ongezond? Met andere woorden, waar ligt de grens? Het belangrijkst is dat je lekker in je vel zit en daarbij ook nog gezond leeft. We zullen het als eerst hebben over de gevolgen van ongezond leven. Daarbij zullen we de verschillende dingen bespreken die bij een ongezonde levensstijl horen.

Ongezonde voeding
Structureel ongezond eten heeft grote gevolgen voor de gezondheid. De meeste mensen die ongezond eten, eten teveel vet. Het risico op hart- en vaatziekten neemt af door het eten Gemüseerntevan goede voeding zoals vis, groenten en fruit. Door ongezond te eten kan je aandoeningen zoals suikerziekte, kanker en botontkalking (osteoporose) oplopen. Door groente en fruit te eten heb loop je hier minder risico op. De jongeren in Nederland eten over het algemeen teveel verzadigd vet. We hebben het dan vooral over fastfood zoals chips, friet, hambugers en nog veel meer.  Slechts de helft van de jongeren gebruikt een voeding die voldoet aan de aanbeveling voor de maximale hoeveelheid totaal vet. De meeste mensen eten onvoldoende groenten en fruit. Allochtonen en lage sociaaleconomische groepen is het aantal mensen dat niet voldoet aan de voedingsaanbevelingen nog groter.

Het voedselaanbod in Nederland heeft hier ook veel te maken. De meeste winkels in Nederland bieden ongezonde voeding op grote schalen aan, daarbij is het ook goedkoper. Daarom kiezen veel mensen ook voor deze optie.  Het aanbod van junkfood heeft gezorgd voor een daling van het verkoop van groente en fruit. ondanks het bredere aanbod van groenten en fruit.

De ziektes/gevolgen van een ongezond voedingspatroon zijn: Cariës, dikke darmkanker, hart- en vaatziekten, kanker van het hoofd-halsgebied, longkanker, maagkanker, obstipatie, osteoporose, slokdarmkanker en suikerziekte.

Roken:
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 20 000 mensen van twintig jaar en ouder aan Cigarette butt - No smoking.de directe gevolgen van roken.  Toch ligt de werkelijke sterfte hiervan nog hoger, want passief roken is nog niet eens meegeteld! Passief roken houd in dat je onbewst of bewust mee rookt met anderen, bijvoorbeeld als er een vriend van je naast je op de bank rookt. Ook al heb jij geen sigaret in je hand, toch rook je mee. De jaarlijkse sterfte door meeroken wordt geschat op enkele duizenden gevallen door hartaandoeningen, enkele honderden gevallen door longkanker en een tiental gevallen van wiegendood. Wereldwijd sterven er ongeveer 1 op de 100 mensen aan passief meeroken. Deze sterfte wordt veroorzaakt door hartziekten, luchtwegeninfecties, astma en bovenal longkanker.

Longkanker, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker, mondholtekanker en ook COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), worden overwegend door roken veroorzaakt.

Van de vele vermijdbare risico’s die invloed hebben op de gezondheid, heeft roken de meeste doden tot gevolg. iedereen weet dat roken schadelijk is en toch worden er dagelijks pakjes op grote schalen verkocht, dit is erg spijtig naar onze mening.

Ook mensen die meeroken (passief roken) hebben een verhoogde kans op longkanker. Bij passief rokende vrouwen is een verhoogd risico gevonden van twintig procent en bij passief rokende mannen van dertig procent. Naast longkanker verhoogt meeroken het risico op andere ziekten van de ademhalingswegen zoals astma en bronchitis. Uit onderzoek blijkt dat in regio’s waar een rookverbod wordt ingesteld in de publieke ruimten, al na één jaar het aantal acute hartinfarcten door passief roken met zeventien procent is afgenomen (www.rokeninfo.nl).

Te weinig beweging:
Wij mensen stammen af van de hardwerkende, veel bewegende holbewoners. Zij waren bijna continue in beweging. Momenteel zitten de meeste mensen het grootste deel van de dag. Maar ons lichaam is hier eigenlijk helemaal niet geschikt voor! Door te weinig bewegen komt er teveel LDL-cholesterol in ons bloed. Dit verhoogd de kans op diabetes, hoge bloeddruk en stress. Deze dingen samen verhogen weer de kans op slagaderziekte.

Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Met matig bewegen wordt er bedoeld dat je bijvoorbeeld: de trap een aantal keer neemt, schoonmaken rondom het huis, het gras maaien etc. Het is wel de bedoeling dat je tenminste een halfuur lang zulke activiteiten iedere dag onderneemt. Veel bewegen is dus goed, maar we raden je niet aan om iedere dag een marathon te lopen! Dat is weer net iets te veel van het goede.

Door te weinig beweging verhoog je, je kans op meerdere ziektes en aandoeningen.

Regelmatig bewegen verkleint het risico op diabetes, omdat beweging een goede stofwisseling in het bloed bevordert. Voor mensen die al diabetes hebben is het ook verstandig om in beweging te blijven. Hierdoor hebben ze minder kans op complicaties, daarbij hoeven ze dan ook minder medicijnen in te nemen. Slagaderziekte is vaak een gevolg van diabetes, dus het verstandig om dit te voorkomen op zo veel mogelijk manieren.

In je lichaam heb je allerlei kleine slagaders, bij een hoge bloeddruk neemt de weerstand in de kleine slagaders toe. Daarbij staan de vaatwanden onder extra druk, hierdoor wordt het risico op slagaderziekte groter. Door minstens een half uur per dag te bewegen, train je, je bloedsomloop. De kleine slagaders verwijden en vernauwen zich door spiercellen die net als de spiercellen in je kuit sterker en soepeler worden als je ze regelmatig gebruikt.

Een halfuur per dag bewegen kan helpen tegen stress. Ook stress kan er uiteindelijk tot leidde dat je dupe wordt van een hartziekte. Maar hoe ontstaat stress eigenlijk? Stress ontstaat door overprikkeling van de sympathicus, een deel van het autonome zenuwstelsel waar je geen bewuste controle over hebt en dat actief wordt als reactie op bepaalde emotionele omstandigheden. Bij overmatige prikkeling van de sympathicus ontstaat stress. De sympathicus wordt eveneens geprikkeld door lichaamsbeweging, maar dan is positieve zin. Echter is stress dan niet een gevolg. Als je regelmatig en intensief beweegt wordt de sympathicus getraind om minder snel overbelast raken, hierdoor heb je weer minder kans op hartziektes (www.hartwijzer.nl).

Stress:
Stress is een vorm spanning die vaak gevolgen heeft op je lichaam. Stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door werkdruk, relatie problemen, ruzie enzovoort. Door deze stress-triggers worden stresshormonen aangemaakt (cortisol, adrenaline en noradrenaline). Zowel de stress zelf als de stresshormonen brengen verschillende symptomen en kenmerken (stressklachten) met zich mee.

telfoonangstWanneer je stress ervaart gaat er een alarmmechanisme af in lichaam. Dit duurt in de meeste gevallen niet zo lang. Want zodra het ‘gevaar’ is verdwenen, valt het alarmmechanisme weg. Je lichaam functioneert dan dus weer normaal. Dit het proces wat het lichaam ervaart bij stress. Bij chronische stress ervaart het lichaam een ander proces. Mensen die last hebben van chronische stress, ervaren ook eerder stress als ‘normale’ mensen. Bovendien houd de stress langer aan of gaat het niet eens meer weg. De stress symptomen zijn langer actief. Bij chronische stress is er sprake van verhoogde adrenaline-spiegels. Als je vaak last hebt van stress of last hebt van chronische stress dan is het verstandig om de situaties die gestrest maken te ontwijken. Daarbij is het mogelijk om je stressbestendigheid te ontwikkelen doormiddel van andere copings-strategieën.  De manier waarop iemand met zijn problemen, gedachten, gebeurtenissen en gevoelens omgaat noem je coping. Het kan zo zijn dat de persoon die stress ervaart niet de goede copings-strategie heeft.

Alle dingen die je mee maakt in het dagelijks leven brengen prikkels met zich mee. Prikkels kunnen als fijn ervaren worden, maar sommige gevallen brengen ze ook spanning met zich mee. Teveel prikkels kunnen bijvoorbeeld spanning veroorzaken, je ervaart dan teveel prikkels op dat moment. Het gevolg hiervan is dat je overspannen raakt. Overspannenheid gaat  samen met vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en lusteloosheid. Simpel gezegd wordt alles gewoon teveel voor je. Als jij jezelf hierin herkent dan is het raadzaam om hulp te zoeken bij je huisarts, Maatschappelijk Werk, een psycholoog of een psychotherapeut.

Je voelt je opgebrand, je hebt geen energie en je motivatie is helemaal weg. Mensen die dit ervaren hebben last van een burn-out. Je energie en motivatie zijn jarenlang overbelast geweest. Hierdoor zijn ze uitgeput. Het is dan ook zeker een vereiste om behandeld te worden wanneer je last hebt van een burn-out. Als een burn-out wordt gediagnosticeerd door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater, dan betekent dat dat je je grenzen te vaak en te lang hebt overschreden (www.salusi.nl).

Slaapproblemen:
Erg veel mensen hebben last van slaapproblemen, maar liefst 1/3 van alle volwassenen! Slechts 10 tot 20 procent van deze mensen leggen hun slaapprobleem voor aan de huisarts. Ook is het een feit dat slaapproblemen 2 keer zo vaak voor komen bij vrouwen als bij mannen. Hoe komt het dan vrouwen hier meer last van hebben? Hoe komt het dat mensen last hebben van slaaptekort en wat zijn de gevolgen van slaapproblemen?

Slaaptekort is meestal het gevolg van slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste en meest voorkomende gevolgen staan hieronder op een rijtje:

Piekeren, iedereen doet het weleens, het is ook zeker normaal. Maar mensen met slaapproblemen kunnen vaak niet eens in slaap komen door het piekeren en dan wordt het een probleem. Door het piekeren val je pas laat in slaap, hierdoor krijg je weer te weinig slaap en ben je moe overdag. Als dit een langere tijd aanhoud kunnen  er meer onplezierige gevolgen optreden.

Het is niet abnormaal dat mensen die last hebben van een depressie ook naast hun depressie slaapproblemen ervaren. Zij slapen moeilijk in en ook door. Deze problemen leiden uiteindelijk weer tot slaaptekort en vermoeidheid overdag.

Iedereen weet hoe het is om verkouden te zijn en dan heb ik het met name over die irritante kriebelhoest. Het is een akelig gevoel om in bed te liggen en de hele tijd te moeten hoesten, het gevolg hiervan is dat je niet goed kan slapen. Dit is natuurlijk niet de enige pijn waardoor je niet kan slapen, bij lange na niet! Er zijn teveel verschillende pijnen om ze allemaal op te noemen, maar de meest voorkomende zijn toch: spierpijn, oorpijn, kiespijn, keelpijn, hoesten en jeuk.

Mensen die een onregelmatig dagelijks ritme hebben, hebben kans dat hun biologische ritme wordt verstoord. Hierbij moet je vooral denken aan mensen die werken in ploegdiensten. Doordat de biologische klok wordt verstoord, kunnen mensen minder goed slaap vatten. Ook een jetlag kan je slaapritme verstoren, omdat de biologische klok tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de tijdzone.

Er is geen twijfel over mogelijk dat alcohol je sneller laat inslapen. Toch is dit niet ideaal, want door alcohol slaap je wel onrustiger en minder diep. Daardoor is de kans groot dat je vaker en eerder wakker wordt. Ook kan je koffie beter in de avond overslaan. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, de ademhaling en hartslag. Het gevolg hiervan is dat je klaarwakker in je bed ligt.

Bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van slaapproblemen en slaaptekort. Bijvoorbeeld PLMD (periodic limb movement disorder). De persoon in kwestie maakt trappende bewegingen tijdens de slaap, hierdoor slaapt deze persoon minder diep. Een andere aandoening is het slaapapneusyndroom. Tijdens de slaap komen korte perioden van ademstilstand voor, waardoor de slaap ook minder diep is. Je kan dan plotseling hijgend wakker worden, je lichaam heeft adem tekort en dat kan dan weer zorgen voor slaaptekort (www.dokteronline.com).

Slaaptekort heeft veel mogelijk gevolgen waar niemand op zit te wachten. De meest voorkomende gevolgen staan hieronder op een rijtje:

  • Vermoeidheid;
  • Gebrek aan energie;
  • Concentratieproblemen;
  • Irritatie;
  • Verminderde productiviteit;
  • Vertraagd reactievermogen.
  • Versnelde huidveroudering

Uit het onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat de hersenen van mensen die te weinig slaap krijgen (mogelijk) sneller krimpen dan de hersenen van mensen die altijd genieten van een goede nachtrust.

slapenUlrich Ettinger (2014) heeft onderzoek gedaan naar slaap tekort. Hij bestuurde verschillende proefpersonen die 24 uur wakker waren. Wat nou blijkt is dat ze langzamerhand symptomen van schizofrenie begonnen te vertonen. Ook legde deze onderzoeker uit dat een nacht zonder slaap voor verschillende problemen kan zorgen, namelijk aandachtsproblemen die in verband te brengen waren met schizofrenie. Er was bij de proefpersonen sprake van chaos in de hersenen, ze waren gevoeliger voor licht en geluid en hun gevoel voor tijd en geur veranderden. Sommige deelnemers hadden zelfs het idee dat ze de gedachten van andere proefpersonen konden lezen. Met andere woorden, ze waren zichzelf niet meer. Zo ver moet je het dus nooit laten komen.

Niemand kan zonder slaap, het is namelijk een van de belangrijkste factoren voor je hersenen. Als we slapen herstelt en repareert het brein zich namelijk. Daarbij bevorderd slapen het geheugen en het concentratievermogen. (www.dokteronline.com).

Onveilige en ongezonde seks (lichamelijke gevolgen)
Seks is eigenlijk een van de normaalste zaken van de wereld. Iedereen doet het en ieder mens dat leeft, is er vanwege seks! Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een kind te krijgen, maar dit is de voornaamste en meest natuurlijke manier. Toch vinden veel mensen het een lastig onderwerp. Dat is begrijpelijk, maar daarom vinden wij het als stichting juist erg belangrijk om dit onderwerp ook te behandelen! Seks kan geweldig zijn. Het is opwindend, , gezond, spannend, liefdevol en passioneel. Tenminste zo kan het zijn, er zijn namelijk ook veel situaties waarin dit anders wordt ervaren

Je  moet ten eerste de juiste persoon vinden, iemand waarbij je, je fijn en op je gemak voelt. Het hoeft niet meteen iemand te zijn waar je, je rest van je leven mee moet doorbrengen, maar het is nog belangrijker dat je het met iemand doet waar je later geen spijt van gaat krijgen. Sommige lezers zullen nog niet seksueel actief zijn, anderen wel. Als je nog niet seksueel actief bent is het extra belangrijk dat je goed op let. Seks brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Als je op de hoogte bent van deze risico’s kun je ze voorkomen. Dat we tegenwoordig veel dingen kunnen genezen is fijn, maar voorkomen is duizend maal beter.

Veilige seks is het belangrijkst, door veilige seks te hebben kan je voorkomen om zwanger te raken en geslachtsziektes te krijgen. Wanneer je dan toch seks gaat hebben is het belangrijk dat je niet te veel op gaat in het moment. In ieder geval niet voordat je een voorbehoedsmiddel draagt! In het ‘moment’vergeten namelijk veel mensen om een voorbehoedsmiddel te gebruiken of ze vinden het niet de moeite waard.

Het is weldegelijk de moeite waard. Dat leuke moment is leuk voor die dag, maar wanneer je er een paar maanden later er achter komt dat je zwanger bent, dan zou je willen dat je dat korte moment zou kunnen terug draaien, hoe leuk het ook was. Wees zelfs op je hoede als het meisje met wie je seks wilt de anticonceptiepil gebruikt. Veel meisjes vergeten deze namelijk in te nemen of nemen hem onregelmatig in. Dit kan haar vruchtbaarheid beïnvloeden, met andere woorden, ze kan zwanger raken. Daarnaast kan je nog steeds een geslachtsziekte krijgen door haar, ook al slikt ze de anticonceptiepil. Gebruik dus daarom altijd een condoom!

Naast het hebben van veilige seks is het weten of je er klaar voor bent net zo belangrijk. Laat je nooit dwingen door een ander! Ook niet als diegene heel lief, grappig en knap is. Ten eerste kan diegene liegen omdat hij/zij met jou seks wilt. Ten tweede is moet je het nooit doen als je twijfelt. Ten derde is het belangrijk dat wanneer je onder invloed bent van drugs je er nog eens goed over nadenkt of je het nou echt wilt.

Door: Iris van Leeuwen

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie