Hoe ontstaat de verslaving van roken?

/, Stoppen met roken/Hoe ontstaat de verslaving van roken?

Wanneer we ons slecht voelen, proberen we dit vanzelf te veranderen. Dit doen we vaak stress stoppen met rokendoor minder leuke ervaringen te vervangen door aangename ervaringen.

Het is op zich niet slecht om bepaalde kwesties eens op deze manier op te lossen. Als je dit echter voortdurend zo doet, creëer je wel een probleem. Je kweekt dan een afhankelijkheid van dat gedrag. Zo ontstaan verslavingen. Het gedrag wordt dan dwangmatig en je kunt er steeds moeilijker mee stoppen.

Een bijkomstigheid hiervan – die de verslaving bevestigt en versterkt – is dat mensen positieve eigenschappen associëren met het gedrag, in dit geval roken. Het ontspant, je zit lekkerder in je vel en je krijgt een beter zelfbeeld.

Dat roken inderdaad deze positieve gevolgen met zich meebrengt is een illusie. Er is geen enkele medische grond die uitwijst dat het zo is. Feitelijk kunnen sigaretten je deze fijne dingen niet geven.

Ook wordt aan roken vaak de eigenschap toegeschreven dat het je zou helpen met afvallen. Over dit onderwerp zijn experts het niet altijd met elkaar eens.

Inmiddels is wel aangetoond dat roken de stofwisseling versnelt, waardoor je inderdaad eerder afvalt. Ook bevredigt het orale behoeften, waardoor je minder snel naar voedsel grijpt wanneer sigaretten voorhanden zijn. Door de combinatie van deze twee factoren kan het dus toch zo zijn dat roken enigszins helpt bij afvallen.

Stichting Gezondheid Nederland raadt dit echter ten strengste af. Roken is erg schadelijk voor de gezondheid en dit kleine voordeel weegt niet op tegen de grote nadelen van tabaksgebruik.

De stichting biedt je ook de mogelijkheid om via een DVD meer te weten te komen over roken. Benieuw naar wat deze DVD jou kan leren? klik dan door naar de pagina roken!

2014-03-18T12:52:38+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie