Hoe raak je snel je stress kwijt?

/, blog, Stress/Hoe raak je snel je stress kwijt?

Stress. Wie heeft er op dit moment geen last van? Als je stress hebt, gaat het cortisolgehalte in je bloed flink omhoog. Cortisol is een stresshormoon dat je lichaam zelf aanmaakt als je in een gevaarlijke situatie terecht bent gekomen of als je alleen maar denk dat je in zo’n situatie bent. Stress, vooral chronische stress, kan een heleboel vervelende klachten veroorzaken. Wil je weten of jouw klachten te maken hebben met stress? Doe dan deze gratis test.

Acute of chronische stress

Stress is alleen maar handig als je in direct gevaar bent. Dit heet acute stress en deze vorm van stress stopt onmiddellijk, zodra je niet meer in gevaar bent. Maar als je alleen maar denkt dat er iets mis is, of je voortdurend zorgen maakt en loopt te piekeren, dan blijft de stress aanhouden. Soms wel jarenlang. Dit heet chronische stress en deze vorm kan voor ernstige lichamelijk klachten zorgen. Je bent dan moe, snel geïrriteerd en het lukt niet meer om je te ontspannen of om lekker te gaan slapen. Deze vorm van stress is dus een probleem en het is ongezond. Hoe kom je daar zo snel mogelijk vanaf?

De klassieke methode

Het beste is om bij ernstige stress contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je zeker verder kunnen helpen. Meestal bestaat deze hulp uit een vaste combinatie van adviezen. Het betreft praten over je problemen, opschrijven wat je dwars zit, ontspanningsoefeningen, zoals yoga en mindfulness, doen en ondertussen goed voor jezelf zorgen door gezond te eten en, als je daar de energie voor hebt, te gaan sporten. Dit is allemaal prima, en je moet dit zeker allemaal doen, maar er is nog een manier om van je stress af te komen, die ook heel goed te combineren is met de klassieke methode: zorg voor extra vitamines!

Geef je lichaam een extra boost!

Wat veel mensen niet weten is dat je lichaam behoorlijk uitgeput kan raken van stress. Het advies ‘ga sporten’ is dan moeilijk op te volgen. Je wilt het wel, maar je hebt er de energie niet voor. Volgens Huibert de Boer, voedingsexpert en adviseur bij Adviesjagers, is dat niet verwonderlijk, want je verbruikt als je chronische stress hebt, veel extra vitaminen en mineralen, wat het risico op  tekorten verhoogt, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is van verschillende vitamines en mineralen aangetoond dat ze een positief effect hebben bij stress, zoals vitamines B1, B2, B6 en C, tryptofaan en L-theanine. In tijden van stress kun je daarom naast de gebruikelijke adviezen je lichaam extra energie geven door  extra vitamines en mineralen in te nemen. Op manier geef je je lichaam de mogelijkheid om te snel herstellen en snel van die stress af te zijn.

2020-04-15T13:05:09+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie