Ieder pondje gaat door het mondje

/, blog/Ieder pondje gaat door het mondje

Ons lichaam heeft een flinke dosis energie nodig om goed te functioneren. Deze vorm van energie noemen we doorgaans: ‘calorieën’. Een oud gezegde luidt: “Ieder pondje gaat door het mondje.” Een volkswijsheid die zeker geen fabeltje is, want calorieën bevinden zich  in alle mogelijke voedingsmiddelen en je krijgt ze binnen bij alles wat je eet of drinkt. Maar, door lichaamseigen processen en elke vorm van fysieke beweging, raak je ze gelukkig voor een groot deel ook weer kwijt door verbranding. Zo vormen ze de energievoorziening en de brandstof van ons lichaam.

ieder pondje gaat d

Inspanning

Naarmate je lichamelijke inspanning stijgt, heb je daarom logischerwijs meer energie nodig en verbrandt je dus ook méér calorieën.

Je kunt dus stellen dat iemand die veel sport en beweegt, over het algemeen, meer energie nodig heeft dan iemand die liever lui dan moe is.

Volgens de Nederlandse standaard richtlijnen heeft een man gemiddeld 2500 kilocalorieën per dag nodig. Voor een vrouw is dit aantal gemiddeld 2000. Dat het hier om richtlijnen gaat, geeft al aan dat dit géén vaststaand feit is. Voor sommige mensen kan slechts 1300 kilocalorieën per dag, al ruim voldoende zijn.  Je lengte, lichaamsbouw en spiermassa zijn hierin namelijk allemaal factoren van belang.

 

Pas je calorie inname aan op jou leefstijl

Geen verrassing dus,  dat de energiebehoefte van iemand van 2 meter  hoger ligt dan die bij iemand met een lengte van 1 meter 60. Zelfs al is het lichamelijke inspanningsniveau voor beide mensen even hoog.

En bijvoorbeeld een bodybuilder verbruikt dagelijks wel tot twee keer zoveel calorieën als jij of ik. Het kweken van meer spiermassa betekent namelijk ook meer verbruik van calorieën.

Je kunt het eventueel vergelijken met een auto: Een zwaardere, grotere motor slurpt immers ook veel meer brandstof op dan een kleinere variant.

Ook van invloed op de energiebehoefte. Bij alle mensen vinden we één van deze drie typen terug. Meer weten over de verschillende typen? Lees dan onze blog ‘benut jij jou eigen lichaamsbouw in het dagelijks leven?’

2015-04-10T11:28:49+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie