IJzer

Is nodig voor:

– vorming van hemoglobine, onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof door het lichaam.

– aanmaak van enzymen die nodig zijn voor onder meer de productie van eiwitten en hormonen.

– productie van energie

– bijdrage aan werking afweersysteem.

 

Er zijn twee soorten ijzer:

1) heem-ijzer: zit in dierlijk voedsel zoals vlees en vis; wordt goed opgenomen door het lichaam.

2) niet-heem ijzer: zit in zowel dierlijk- als plantaardig voedsel, zoals fruit, groente, granen en aardappelen; wordt minder goed opgenomen door lichaam.

 

Een teveel aan ijzer kan onder meer zorgen voor hemachromatose, siderose, leverbeschadiging of artritis.

Symptomen van een tekort aan ijzer zijn bleekheid, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, broze nagels en rusteloze benen.

Aanvullen van het ijzertekort kan enerzijds door medicijnen via de huisarts zoals ijzertabletten en anderzijds door ijzerrijk voedsel en drinken.

 

Voedsel:

– rood vlees

– appelstroop (voor minder suiker kies die met fruitsuiker)

– granenkoek als tussendoortje

– roggebrood

– gekookte eieren

– peulvruchten (vooral gedroogde bonen)

– gedroogd fruit

– oesters

– pure chocolade

 

Drinken:

– Roosvice Ferro

– tomatensap

 

 

Related Post

2018-09-29T14:34:42+00:00

About the Author:

Geef een reactie