Interview: Mike Donkers over zijn lezing

/, Algemeen, blog, Dieet, Lezingen, Voeding nieuws/Interview: Mike Donkers over zijn lezing

Met de lezing van aanstaande donderdag over de relatie tussen voeding en gezondheid in het vooruitzicht, heeft stagiair Youri Buis onze desbetreffende spreker, Mike Donkers, een aantal vragen voorgelegd. Het interview is bedoeld om mensen een beeld te geven wat ze van de lezing kunnen verwachten.

 

Kunt u wat over uzelf vertellen?

Ik ben Mike Donkers en woon in Nijmegen. In de herfst van 2006 ben ik op het spoor gekomen van wat voeding in positieve en in negatieve zin voor je kan doen. Voor die tijd was ik hier totaal niet mee bezig en was ik er ook niet bewust van. Ik heb het roer omgegooid omdat ik bepaalde gezondheidsklachten had. Ik veranderde mijn voeding en heb wat dingen uitgeprobeerd. Sommige dingen gingen wel goed en sommige niet. De uitkomst was dat de gezondheidsklachten waar ik zo’n bijna veertig jaar van mijn leven mee heb rondgelopen, als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Dit resulteerde uit het feit dat ik puur alleen mijn voeding heb veranderd. Van huis uit ben ik docent en een docent heeft de drang om kennis te verspreiden. Ik ben mijn verhaal wereldkundig gaan maken en heb daarover geschreven op het internet. Ook geef ik er lezingen over en heb ik een landelijk online forum. Eigenlijk komt het er op neer dat ik een hele ‘beweging’ in Nederland heb opgestart.

U zegt dat u van origine leraar bent. Welke studie heeft u daarvoor gevolgd en hoe heeft u dit werk kunnen doen ondanks uw gezondheidsklachten?

Het mag duidelijk zijn dat ik geen achtergrond heb als medicus of diëtist. Ik ben simpelweg een docent Engels en Nederlands en dat is ook wat ik heb gestudeerd aan de lerarenopleiding. Mijn gezondheidsklachten zaten het werk nogal in de weg. Ik moest me te vaak, te lang ziekmelden en dat kwam een paar keer per jaar terug. Hier was ik op een gegeven moment helemaal klaar mee en was eigenlijk ziek van het ziek zijn.

U heeft een eigen website en daarop schrijft u: “Ik heb een reis gemaakt op het gebied van voeding en gezondheid”. Kunt u daar wat meer over vertellen?

In totaal ben ik negentien jaar vegetariër geweest. Dit heeft me zeker gezondheidsvoordelen opgeleverd, maar de klachten waar ik mee rondliep verdwenen niet honderd procent. Sinds 2009 ben ik weer ‘normaal’ gaan eten en heb ik zeker zeventig procent verbetering ervaren, alleen al omdat ik biologische producten ben gaan eten. Maar er was toch een ‘missing link’ en als onderdeel van mijn zoektocht ben ik uitgekomen bij het onderzoek van Weston Price. Dat was een tandarts annex kaakchirurg die in de jaren dertig van de vorige eeuw onderzoek heeft gedaan naar veertien natuurvolkeren over de hele wereld. Dit raakte een snaar bij mij, want dat zijn als het ware onze voorouders. Deze mensen vertegenwoordigen een traditie van overgeleverde kennis en wijsheid van duizenden jaren. Voor mijn gevoel hebben zij er voor gezorgd dat iedereen er nog steeds is en daarom was ik van mening dat ik ook op die manier moest gaan eten. Dat botste dus met mijn vegetarisme, want Weston Price constateerde dat onder die veertien natuurvolkeren geen vegetariër te bekennen was. Sterker nog: de dierlijke component in de voeding van deze volkeren, was erg hoog. Dat zorgde voor een uitdaging en in 2009 heb ik daarom definitief besloten om op deze manier te gaan eten. In zes jaar eten volgens de principes van Weston Price, heb ik meer gezondheidswinst geboekt dan in de negentien jaar ervoor als vegetariër.

Wat heeft u gemotiveerd om het ritueel van Weston Price te gaan volgen?

Het overleveren van kennis van generatie op generatie was in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog ook nog steeds het geval. Iedereen kent wel de wetenschap dat appeltaart van je moeder of grootmoeder afkomstig is. We proberen puur wetenschappelijk over allerlei dingen te weten te komen, maar de mensen waar Weston Price over schreef wisten instinctief wie God voor hen was. Dat raakte bij mij een heel duidelijke snaar. En het kan nu wel 2015 zijn, maar als we kijken naar hoe we er nu voor staan, dan worden we er allemaal niet gezonder op en leven we uiteindelijk ook niet langer, ook al laten de statistieken dat wel zien. Als je op een oud kerkhof kijkt, kun je zien hoe oud die oude generaties werden. Je ziet dat deze mensen met gemak leeftijden van negentig tot honderd jaar haalden en het is nog maar de vraag of na oorlogsgeneraties deze leeftijden bereikt worden én met dezelfde staat van gezondheid als de mensen van toen. Als je het verhaal van Weston Price goed volgt, dan staat je wereld op z’n kop. Het nuttigen van verzadigd vet en zout is ons vanaf de jaren tachtig volledig afgeraden. Price kwam namelijk tot de conclusie dat de voeding van de natuurvolkeren hoog was in vet-oplosbare vitamines. Dat zijn vitamines A, D, E en K, waarvan maar één vitamine in plantaardige vorm identiek is aan de dierlijke vorm, namelijk vitamine E. En de vitaminen A, D en K zijn dierlijke vitamines. Verder was de voeding hoog aan mineralen en als je weet dat mineralen hoofdzakelijk in zoutvorm voorkomen, dan kom je tot de conclusie dat het gene wat ons vanaf de jaren tachtig is afgeraden (verzadigd vet en zout) precies dat gene was wat deze volkeren zo absurd gezond hield. En wie ga je dan geloven? De wetenschap of de mensen die traditie vertegenwoordigen van vele duizenden jaren? Nou, ik weet het wel!

Waarom heeft u er voor gekozen om de lezing te betrekken met de relatie tussen voeding en gezondheid en bijvoorbeeld niet tussen beweging en gezondheid?

Tijdens de lezing leg ik uit – veel uitgebreider dan dat ik nu doe – hoe ik deze reis op gebied van voeding en gezondheid heb doorgemaakt van vegetarisme tot de inzichten die ik nu heb, en waarom. Bezoekers krijgen ook de kans om op mijn verhaal te reageren. Mijn lezingen zijn altijd interactief, dus het is geen saaie PowerPointpresentatie. Ik vertel mijn verhaal en vervolgens weid ik verder uit over waar ik op uitgekomen ben, namelijk het onderzoek van Weston Price, vastgelegd in zijn boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’. Dat is wat mij betreft de beste voedingsstudie die ooit gedaan is en er moet er nog eentje komen die dat kan overtreffen.

Wat heeft er voor gezorgd dat u heeft gekozen om uw verhaal te verspreiden en niet alleen toe te passen in uw eigen levensstijl?

Ik ben iemand die graag mijn kennis deelt met anderen; daarom ben ik ook het docentenvak ingegaan. Overigens ben ik ook muzikant en sta ik ook voor een groep mensen. Dan deel ik ook informatie, alleen ander soort informatie, namelijk informatie die in muzieknoten is vastgelegd. Daarnaast geef ik lezingen, dus daaruit kun je opmaken dat ik graag voor een groep mensen sta. Zo ook in Eindhoven, aanstaande donderdag!

Heeft u ook het idee dat mensen door uw lezingen geïnspireerd raken en krijgt u ook reacties?

Ja, absoluut. Ik denk dat de kracht van mijn lezingen is, dat ik mensen inspireer en motiveer. Daarom zijn mijn lezingen ook niet saai. De bedoeling is dat je er juist heel enthousiast van wordt. Dat doe ik niet alleen, maar mijn landelijke forum (www.westonprice.nl) werkt er ook aan mee. Ik ben ook mede-organisator van een Weston Price-congres. Deze congressen zijn vaak helemaal uitverkocht, dus hier wordt echt een basis gelegd voor een compleet nieuwe beweging in Nederland. Reacties die ik krijg, krijg ik ter plekke. Mensen komen dan naar me toe of ze benaderen me achteraf via e-mail. Die reacties zijn overwegend positief. Er zitten natuurlijk altijd een paar mensen bij die zich totaal niet kunnen vinden in mijn verhaal. Er zijn ook genoeg mensen die niet naar mijn lezingen komen, maar zij baseren zich meer op wat ik op het internet schrijf. Maar mensen die mij daadwerkelijk hebben zien en horen spreken, raken in het algemeen op z’n minst geïnteresseerd en hopelijk enthousiast. En er zijn inderdaad genoeg mensen bij die dat op verschillende manieren laten weten, bijvoorbeeld dat hun wereld wat dat betreft in één avond tijd is veranderd.

U heeft een aantal keer gezegd dat u op het internet schrijft. Wat schrijft u precies?

Op dit moment schrijf ik het meeste op mijn forum. In het verleden heb ik veel artikelen geschreven op mijn website (www.mikedonkers.com) en ik heb ook een aantal artikelen geschreven voor (spirituele) tijdschriften. Mensen kunnen dus via verschillende kanalen lezen wat ik allemaal te melden heb en mijn teksten worden ook heel veel gekopieerd en geplakt, dus ik zal ook op talloze websites  te vinden zijn waarvan ik het bestaan niet eens weet.

Wat kunnen de bezoekers verwachten van uw lezing?

Wat mensen kunnen verwachten is een avond die niet echt verbonden is aan een bepaald tijdstip. Ik probeer altijd een tijdloze zone te creëren. De ervaring leert dat niet alleen ik de tijd vergeet, maar de bezoekers ook. Mijn lezingen zijn onderdeel van Stichting Gezond Verstand Avonden. Als je gezond verstand gebruikt en na gaat dat in 1980 de huidige voedingsrichtlijnen in zijn gegaan waar we ons met z’n allen tot op heden nog steeds aan proberen te houden, en we kijken terug op de laatste vijfendertig jaar: zijn we er dan zo veel gezonder op geworden? Integendeel. Dus: het werkt niet. Ik vind dat we na vijfendertig jaar een keertje een tussenbalans op mogen maken en tot de conclusie moeten komen dat de huidige theorieën niet op waarheid zijn berust en dat we dus verder terug moeten kijken in de geschiedenis, en dan kom je dus uit op het onderzoek van Weston Price.

Dus u wilt de theorieën van Weston Price aansporen in vergelijking met de huidige theorieën?

Inderdaad. Het is een bekend gegeven dat de voedingswetenschap om de paar jaar van inzicht veranderd. Om een voorbeeld te geven over angst voor cholesterol: vaak eten we maar één of twee keer per week een eitje. In het begin was het nog veel erger, toen lieten we het eigeel ook nog weg en maakten we een omelet van alleen het eiwit. En in een keer is er het inzicht dat meer eieren toch weer mogen omdat er toch ook best wel gezondheidsbevorderende aspecten inzitten. Dat, terwijl sommigen het eten van meer eieren opvatten als een soort hartaanval op je bord, omdat het zo rijk is aan cholesterol. Wat je je zelfs moet afvragen, is: hoe kan het dat een ei waar nog een kip uit moet groeien, zoveel cholesterol bevat. Het heeft er gewoon mee te maken dat cholesterol kennelijk bevorderend is voor de ontwikkeling van zo’n wezen. Dit is een voorbeeld van één inzicht waarover totaal anders gedacht kan worden en zo zijn er nog veel meer. Dit soort opvattingen brengen mensen in verwarring. Waarom moeten we deze constant opnieuw uitvinden? Deze zijn al lang uitgevonden door onze voorouders.

Is er nog andere informatie die interessant kan zijn voor de bezoekers van de lezing om vooraf te weten?

Ik denk dat het handig is om te weten waar ik voor sta. Mensen kunnen naar mijn websites gaan (www.mikedonkers.com en www.westonprice.com).

 

De lezing van aanstaande donderdag start om 20:00 uur in het Office S-gebouw aan Torenallee 20, in Eindhoven. De zaal is geopend vanaf 19:30 uur en er staat gratis koffie en thee voor u klaar. De entree bedraagt €10.

U kunt u nog aanmelden voor de lezing. Stuur een e-mail naar info@stichtinggezondheid.nl en vermeld daarin uw naam en met hoeveel personen u wilt komen. U krijgt zo snel mogelijk een bevestiging van uw aanmelding in uw mailbox. Als bonus krijgt iedere bezoeker GRATIS de dvd ‘Gezond als vrouw’ van Stichting Gezondheid cadeau.

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-03-18T14:42:18+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie