Interview: voedingsdeskundige Ralph Moorman introduceert gezond brood

//Interview: voedingsdeskundige Ralph Moorman introduceert gezond brood
Interview Ralph Moorman met Stichting Gezondheid Nederland

Interview Ralph Moorman met Stichting Gezondheid Nederland

Stichting Gezondheid Nederland heeft een interview met Ralph Mooman o.a. bekend van boeken en lezingen over voeding. Hij brengt een eigen brood op de markt. Waarom?

Even voorstellen….

Ir Ralph Moorman studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. Hij is nu werkzaam als levensmiddelenadviseur, bedrijfsadviseur voeding & gezondheid, spreker, docent en gezondheidscoach volgens de principes van zijn eigen hormoonfactorprogramma.

Ondanks ontwikkelde hij in samenwerking met YAM een ‘gezond’ brood. Hier wilden wij meer over weten….

Wat is YAM desem?

YAM desem is één van de vijf broden onder het merk YAM waar vrijwel alle slechte eigenschappen dat een brood kan hebben uit zijn gehaald. Dit brood voldoet aan de volgende criteria:

 • Het bevat geen sporen van gluten
 • Het is dus ook geschikt voor mensen met coeliakie (geen sporen van gluten)
 • Het is sojavrij, lactosevrij, koemelkvrij en eivrij
 • Het verstoort de bloedsuiker niet te snel
 • Het is hypo-allergeen
 • Het is van biologisch grondstoffen gemaakt
 • Het is vezelrijk
 • Het heeft een hoge voedingswaarde
 • Het verzadigt goed
 • Het bevat geen gist en andere ongewenste toevoegingen
 • Het wordt dagvers aangeboden
 • Het heeft een goede smaak en structuur

Wat is er mis met de bestaande glutenvrije broden?

Ze zijn niet aantrekkelijk genoeg en om ze wel aantrekkelijk te maken worden er alsnog allerlei kunstgrepen toegepast die ten koste gaan van de kwaliteit en gezondheidswaarde. Zo staan de meeste glutenvrije broden stijf van de suikers en andere ongezonde toevoegingen terwijl ze een lage voedingswaarde hebben

YAM desem is een ideale combinatie van zuurdesemtechnieken, glutenvrije havervlokken, psylliumvezels en bakproces. Volkoren haver is een zeer voedzaam product, rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en geeft langdurig energie.

En YAM desem is 100% gezond?

yam desembrood

yam desembrood

Er zit nog een kleine fractie witmeel (rijstmeel) in om de desemcultuur op te starten. Daarnaast is het brood in de oven gebakken en door verhitting vormen zich onvermijdelijk wat ongezonde stofjes in de korst. Dit is zo gelaten, omdat ongebakken brood niemand eet.

Je hebt gekozen voor bakkerszout en niet voor natuurzout. Wat is je gedachte hier achter?

In bakkerszout zit jodium. Dit product zal niet alleen gekocht worden door zeer gezondheidsbewuste personen die voldoende zee-producten eten om voldoende jodiuminname te garanderen. Jodiumtekort bij deze mensen wil ik niet op mijn geweten hebben, dus daarom deze keuze.

Waarom alleen te koop bij Jumbo?

Meer bedrijven wilden de primeur hebben en exclusiviteit voor een bepaalde introductie periode. YAM heeft gekozen voor een keten met veel verkooppunten om landelijk bereik te garanderen. Bovendien is er een flinke schaalgrootte nodig om de productiekosten omlaag te brengen zodat je automatisch bij één van de grote ketens uitkomt.  Na het eerste half jaar kan het product ook door andere winkels worden afgenomen.

(Note redactie: het brood is ook online te bestellen via: http://www.glutenvrijemarkt.com/yam-desembrood.html )

Waarom onder het label YAM?

YAM is de enige producent die dagverse glutenvrije broden levert aan supermarkten. Zij streven hoge kwaliteit na (Jaarprijs Goede Voeding 2014 gewonnen). YAM was direct enthousiast en het gevoel bij hen is goed.

Waarom zo duur?

4,25 euro is voor veel mensen een hoog bedrag. Maar dit valt mee als je weet dat:

– De ingrediënten een factor 6 duurder zijn dan normaal (gecertificeerde glutenvrije haver, alles biologisch en geen goedkope vulmiddelen)

– Het proces veel arbeidsintensiever is dan normaal en langer duurt (48 uur)

– Alles 100% glutenvrij moet zijn en dat vereist een speciale bakkerij

– Er kosten voor keurmerken en certificeringen worden gemaakt (skal, biologisch, glutenvrij)

– De productie relatief kleinschalig is.

Maar voor dat geld koop je dus een hoogstaand product dat echt vult in plaats van gebakken lucht.

Waarom staat het ‘vlinder logo’ van Vullen of Voeden op de verpakking?

Ik werk samen met Wilfred en Lili Genee op het gebied van productontwikkeling. Zij hebben een gezondheidsconcept opgezet dat zicht richt op ouders die hun kinderen gezond op willen voelen. Zij streven ook naar gezonde levensmiddelen en gezien je samen sterk staat hebben we de handen ineen geslagen.

Het is een lekker brood alleen zat er in mijn broodje een luchtbel. Is dit normaal?

Het loslaten van de korst ontstaat helaas soms bij het vervoer naar de supermarket en op het schap. Voor de voedingswaarde en smaak maakt dit niets uit, wel voor het snijden en beleggen. Het probleem is dat door de volle glutenvrije granen en de psylliumvezels die vocht aantrekken de kruim nogal zwaar wordt en dat de korst dit niet altijd kan dragen. Normaalgesproken gebruiken (glutenvrije) bakkers een aantal methodes om dit te voorkomen, zoals het toevoegen van suikers en allerlei broodverbetermiddelen. Onder de “inspired by Ralph Moorman” criteria is dit uiteraard geen optie. Daarom zijn we bezig met een andere oplossing, namelijk het gebruik van een vacuümkoeler die over 3 maanden gereed is.

Wat is “Inspired by Ralph Moorman”?

Tijdens mijn studie levensmiddelentechnologie heb ik geleerd hoe je producten juist níet moet maken, namelijk zwaar bewerkt.  Hier probeer ik mensen bewust van te maken middels het boek De boodschappencoach en leid ik collega’s tijdens mijn opleiding tot Trainer Hormoonfactor op tot boodschappencoach zodat zij cliënten kunnen helpen in de supermarkt. Als alternatief voor de commerciële keurmerken zoals bijvoorbeeld ‘het vinkje’ kom ik als ‘persoon’ met een eigen keurmerk data aan veel strengere eisen voldoet. Mijn favoriete producten zijn zo min mogelijk bewerkt, verstoren de bloedsuiker niet te veel, bevatten weinig of geen onnatuurlijke toevoegingen, zitten in een verpakking die geen gifstoffen afgeeft, zijn optimaal verteerbaar en hebben een hoge voedingswaarde. Ik hoop dat ook dit logo bekend gaat worden zodat meer en meer bedrijven geïnteresseerd raken en ik kan helpen om hoogwaardige voedingsproducten te ontwerpen die voldoen aan mijn strenge maatstaven.

— einde interview —

Leer alles over voeding: https://stichtinggezondheid.nl/cursus-voeding-expert-met-certificaat/

voeding expert certificaat

Haal nu het voeding expert certificaat

2015-12-14T13:28:47+01:00

Over de auteur:

Eén reactie

 1. Agnes Schouten 23 januari, 2016 om 11:17 - Antwoorden

  Hallo Ralph,
  Ik lees bij Juglen dat bakkerszout zwaar geraffineerd is, alle mineralen, incl. jodium is eruit gehaald, als dit zo is waarom gebruik je dan geen keltisch zout, ik zie dat steeds meer in brood van goeie bakkers en ook in kaas.

  jij schrijft dat er juist jodium in bakkerszout zit, maar als er helemaal geen jodium in welk zout ook zit, halen we de jodium toch uit andere produkten.

  jammer ik ben nog geen jumbo tegengekomen waar ik je brood kan kopen.

  vr. groet Agnes

Geef een reactie