Is tanden bleken veilig?

//Is tanden bleken veilig?

Is tanden bleken veilig?

Mensen denken vaak dat je ongezond bent als je tanden niet mooi wit zijn. Witte tanden is een teken van gezondheid, aantrekkelijkheid en hygiëne.

 tanden-blekenMaar wat als je gele tanden hebt gekregen door een oorzaak die je zelf niet in de hand hebt? Je kunt je tanden wel gaan bleken, maar is dit veilig?

Lees hier een aantal oorzaken van verkleurde tanden en veilige manieren waarop je ze kunt gaan bleken.

Waarom tanden bleken?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je tanden verkleuren, en waardoor je ze dus wilt bleken. We kunnen ze onderverdelen in twee grote groepen: intrinsieke verkleuringen; binnenin de tand, en extrinsieke verkleuringen; verkleuringen aan het tandoppervlak.
Voorbeelden van intrinsieke verkleuringen zijn:

Verkleuringen door medicijnen of antibioticagebruik in de kinderjaren

  • Een dode tand door afsterven van de zenuw

tanden-verkleuring

 

 

  • Cariës of tandbederf (gaatjes)

tanden-bederf

  • Teveel aan fluoride in de kinderjaren (witte vlekken)

tanden-verkleuring

Voorbeelden van extrinsieke verkleuringen:

  • Kleurstoffen uit voeding of dranken zoals koffie, thee en koolzuurhoudende frisdranken

tanden-verkleuring 2

 

  • Gele tanden door roken

tanden-roken

  • Tandsteen

tandsteen

Het is belangrijk om te weten dat intrinsieke verkleuringen alleen door een tandarts of mondhygiënist kunnen worden verholpen. De tand moet van binnenuit worden behandeld en gebleekt. Bij een dode tand of cariës moet de tand eerst worden schoongemaakt en verzorgd voordat men aan het bleken kan beginnen.

Extrinsieke verkleuringen zitten in je tandglazuur, dit is het bovenste laagje dat je tanden beschermt tegen invloeden zoals suikers, zuren en kleurstoffen uit voedsel en drinken. Helaas is dit laagje niet onverslaanbaar, en kan het gebeuren dat er kleurstoffen in binnendringen.
Hoe werkt tanden bleken?

Voor verkleuringen die niet binnenin je tand zitten, bestaan er tandbleekproducten waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Sommige mensen zijn hier nog wat huiverig voor, omdat ze denken dat het niet veilig is om je tanden te bleken. Niets is minder waar!

Sinds november 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuwe wet opgesteld omtrent het gebruik van waterstofperoxide in tandbleekmiddelen.
Waterstofperoxide is een chemische stof met ontsmettende en blekende eigenschappen. Vroeger werden er hoge concentraties van deze chemische stof in tandbleekmiddelen gebruikt, totdat de gevolgen ervan bekend raakten.

waterstof peroxide

Hoge percentages waterstofperoxide kunnen zorgen voor gevoelige tanden en pijnlijk tandvlees, en zelfs blaasjes op de tong. Daarom besloot de NVWA om in november 2012 een beperking in te stellen op dit gebruik. Waar vroeger percentages tot soms wel 30% werden gebruikt in tandbleekmiddelen, mogen bleekproducten voor thuisgebruik nog maximaal 0,1% bevatten, en tandartsen mogen in hun behandelingen nog maximaal 6% gebruiken.

Veilig tanden bleken

Je kunt ervoor kiezen om je tanden te laten bleken bij een tandarts of mondhygiënist, hier krijg je dan een behandeling met bleekgel en een LED-lamp. Helaas zijn deze behandelingen wel duur; ze kunnen tot wel €500 kosten, afhankelijk van het soort behandeling en de tint die je wilt bereiken.
Daarnaast kun je ook je tanden zelf gaan bleken,maar op de tandbleekmarkt bestaan heel veel verschillende producten, en soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.

Je zou denken dat de meeste producten voldoen aan de richtlijnen van de NVWA, en wat Nederlandse producten betreft, is dit over het algemeen wel zo. Maar omdat je via internet tegenwoordig alles kunt verkrijgen, zijn er ook hier producten uit Amerika te koop, waar deze wet (nog) niet van toepassing is. Let dus op welk product je aanschaft! Deze Amerikaanse producten bevatten vaak tot wel 14% waterstofperoxide, wat dus schadelijk is voor je gebit en je mond. Een voorbeeld hiervan zijn de Crest Whitestrips; een folie met bleekgel die je op je tanden plakt.

3 d white

Daarnaast bestaan er ook veel producten die niet echt effectief zijn, zoals bleekpennen en whitening tandpasta’s. Dit zijn reclameproducten waarmee je weinig resultaat behaalt.

Tandbleeksets voor thuisgebruik

Over het algemeen komen de professionele tandbleekkits het beste uit de test. Zo’n kit bevat in grote lijnen het volgende: bleekgel, bitjes of bleeklepels en eventueel een LED-lampje.
tandbleek-thuisgebruik
Het is belangrijk dat je de bitjes op maat kunt maken, zo passen ze perfect bij jouw gebit en kan de bleekgel je tanden goed bereiken. In sommige pakketten zitten voorgevormde bitjes die bij iedereen zouden moeten passen. De ervaring leert dat deze soms wat ongemakkelijk aanvoelen, en dat is geen pretje als je ze voor 30 minuten moet inhouden!

Het is ook een voordeel als de kit die je koopt een LED-lamp bevat, omdat deze de werking van de bleekgel versterkt en versnelt.

 

De prijzen van deze professionele kits liggen tussen de €30 en €100, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt! Goedkopere varianten van deze sets kun je ook bij de drogist kopen, maar er bestaan nog professionelere, deze bestel je dan over het algemeen via internet.

Goede mondhygiëne boven alles

Voordat je besluit te gaan bleken, moet je er eerst voor zorgen dat je mondhygiëne in orde is. Goed poetsen, flossen en stoken en het gebruik van koffie en thee beperken. Roken is al helemaal funest voor je lichaam en gebit, dus dat kun je beter helemaal afschaffen!

tandenpoetsen
Ben jij ervan overtuigd dat je een goede mondhygiëne hebt en dat je tanden wel een tintje witter kunnen? Dan kun je advies vragen aan je tandarts of zelf thuis aan de slag gaan met het bleken van je tanden.
Bron: www.tandenblekenadvies.nl

2016-05-17T13:31:58+01:00

Over de auteur:

Eén reactie

  1. Jojanne 28 juli, 2016 om 13:35 - Antwoorden

    De beste manier is nog altijd het voorkomen van het krijgen van gele tanden. Maar soms is het gewoon te laat, dan kijk je in de spiegel en besef je dat je je witte tanden mist. Tanden bleken is een mooie oplossing en ik ben blij hier te kunnen lezen dat het veilig is. Alleen zou ik zelf nooit zelf een ‘kit’ kopen en er thuis mee aan de slag te gaan. Dan ga ik liever naar een specialist….

Geef een reactie