Jodium

Er is een verschil tussen mineralen en spoorelementen. Er zijn mineralen die je in grote hoeveelheden nodig hebt, maar van sommige mineralen heb je maar heel weinig nodig. Die mineralen worden spoorelementen genoemd en jodium valt onder de spoorelementen.

Jodium is erg belangrijk voor de productie van schildklierhormonen welke worden aangemaakt door de schildklier. De schildklier ligt in je hals, net onder het strottenhoofd. Een goed werkende schildklier is nodig voor een goed psychisch welzijn, het reguleren van de hartslag en bloeddruk, lichaamsgroei en verbranding van het teveel aan vetten in het lichaam (de stofwisseling). Om de schildklier het schildklierhormoon aan te kunnen laten maken is onder andere jodium nodig. Als je lichaam weinig jodium tot zijn beschikking heeft, dan wordt er weinig schildklierhormoon aangemaakt. Dan werkt de schildklier dus langzaam of stopt soms zelfs met werken wat direct invloed heeft op de stofwisseling. Als de stofwisseling minder goed werkt kun je last krijgen van kouwelijkheid, traagheid, haaruitval, gezwollen oogleden, een droge huid en de menstruatie kan onregelmatig worden. Daarbij verbrand je ook minder waardoor je gewicht toeneemt. Je hebt dan last van hypothyreoïdie.

Bij 90% van de mensen die hypothyreoïdie hebben is de oorzaak de auto-immuunziekte Hashimoto. Je hebt deze ziekte levenslang en het komt het vaakst voor bij vrouwen. Je kunt hypothyreoïdie krijgen na een bevalling en door het gebruik van medicijnen die lithium of jodium bevatten, waarna de hypothyreoïdie ook vanzelf weer over gaat. Blijvende hypothyreoïdie kan ontstaan na een operatie van de schildklier, bestraling van de hals of een behandeling met radioactief jodium. Mensen die zelf gebakken brood, biologisch brood of zelfs geen brood eten kunnen een jodiumtekort krijgen aangezien er vaak geen gejodeerd zout aan biologisch en thuisgebakken brood toegevoegd is. Wanneer kinderen een gebrek aan jodium hebben kan dat uiteindelijk leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Als zij een erg groot tekort aan jodium hebben kan dit leiden tot dwerggroei.

Als de schildklier te traag of zelfs niet werkt kan dit niet genezen worden. Je kunt wel medicijnen slikken die het schildklierhormoon bevatten waardoor het lichaam weer goed werkt. Erg belangrijk is het om, naast gevarieerd te eten, producten te eten die jodium bevatten zoals vis, eieren, zuivelproducten en groenten. Ook in zeewier zit jodium. Jodium is soms toegevoegd aan brood, broodvervangers, vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout. Bij een tekort aan jodium kan je dat het beste oplossen door gevarieerd en meer van genoemde jodiumhoudende producten te eten. Als het normale voedsel niet voldoende blijkt te zijn of je denkt dat dit niet voldoende is, ga dan naar de huisarts. Hij of zij stuurt je door naar een diëtist of schrijft een jodiumsupplement voor wanneer dit echt nodig is. Dit is beter dan uit jezelf jodiumtabletten of zeewierpreparaten in te nemen en hiermee te ‘experimenteren’. Een overschot aan jodium kan er namelijk toe leiden dat de werking van de schildklier verstoord wordt. Er wordt dan een grotere hoeveelheid schildklierhormoon aangemaakt dan je lichaam nodig heeft waardoor je last kunt krijgen van slapeloosheid, nervositeit en gewichtsverlies. Mensen die een te snel werkende schildklier hebben, hebben last van hyperthyreoïdie. Hierdoor hebben zij vaak hartkloppingen, een gejaagd gevoel, zijn erg vermoeid en hebben last van zweten. Medische oorzaken van hyperthyreoïdie zijn de ziekte van Graves en de ziekte van Plummer.

2019-02-07T10:43:16+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie