Juice the office: Intolleranties & Allergieën

/, Allergie, blog, Recepten/Juice the office: Intolleranties & Allergieën

In eerdere smoothies is er wel eens gebruik gemaakt van melkproducten, maar als u of iemand in uw omgeving een lactoseintolerantie heeft, kan het gebruiken van melkproducten vervelende gevolgen hebben. Een vervanging van melk is sojamelk; lactosevrij en erg lekker in deze smoothie!

int

 

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 750g aardbeien (diepvries)
  • 1l sojamelk
  • ½ citroen

 

Schil de bananen en doe ze in stukken in de blender, voeg de aardbeien, sojamelk en het sap van de halve citroen toe. Blenderen en klaar!

Maar wat is een (lactose) intolerantie eigenlijk? En wat is het verschil tussen een intolerantie en allergie? Bij een allergie reageert het lichaam op een stof alsof het een ziekmaker is en gaat het afweersysteem werken. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals uitslag, benauwdheid, misselijkheid, bloeddrukdaling, vermoeidheid en in het ergste geval een anafylactische shock. Een intolerantie heeft te maken met dat het lichaam een stof niet goed kan verteren waardoor misselijkheid, winderigheid, diarree of juist verstopping kan ontstaan.

Bij een lactoseintolerantie kan het lichaam de melksuikers niet verteren. Voor volwassen mensen is het eigenlijk helemaal niet vreemd om geen melksuiker te kunnen verteren; melk is immers babyvoedsel. Toch hebben onze lichamen zich hier aangepast om de melksuiker toch af te kunnen breken; wij krijgen namelijk niet veel zonlicht binnen en daarmee een lagere hoeveelheid vitamine D. Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium, dus als we minder vitamine D binnen krijgen, hebben we meer calcium nodig. Omdat melkproducten bronnen zijn van veel calcium, heeft het lichaam van veel mensen zich dus aangepast om dit toch te kunnen verteren. In landen dichter bij de evenaar zal je dus ook vaker een lactoseintolerantie vinden dan verder van de evenaar, zij maken immers veel meer vitamine D aan!

Er zijn veel verschillende allergieën. Enkele bekende allergieën zijn hooikoorts, pinda allergie en glutenallergie (of coeliakie, uitgesproken als seuliakie). De symptomen bij deze allergieën zijn allemaal anders en komen in verschillende sterktes voor; van mild tot zelfs dodelijk! Het is dus erg belangrijk om te weten als mensen in je omgeving een allergie hebben. Vaak letten mensen met een allergie zelf al goed op wat ze wel en niet mogen hebben, maar vooral voor kinderen kan het toch vaak lastig zijn en is het fijn als mensen meedenken.

 

(Voedsel) allergieën komen vaak voor en kunnen een belangrijk deel uitmaken van iemands leven. Gelukkig is er steeds meer kennis over en komen er meer producten voor veel allergieën op de markt. Probeer, nu je wat meer weet over allergieën en intoleranties, af en toe eens na te denken over de mensen om je heen die er last van hebben en welke invloed dit op hun heeft. Het is voor deze mensen heel fijn als er af en toe even aan hen gedacht wordt, bijvoorbeeld door middel van een hapje of drankje dat zij ook mogen hebben!

Door: Jeske Dolmans

Wil je meer weten over gezonde voeding, bekijk hier onze cursus:
https://stichtinggezondheid.nl/shop/100-voedingtips-online/

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-03-18T15:25:36+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie