Juice the Office: spanning en stress

/, Allergie, blog, Recepten/Juice the Office: spanning en stress

Onze collega Yadira Toorians had afgelopen maandag een tussenpresentatie voor haar afstuderen. Daarvoor wilde ze graag een smoothie maken en omdat het geven van een belangrijke presentatie vaak stress kan opleveren, is het een smoothie met bleekselderij geworden.

smoothie 2

Ingrediënten

  • 2kg perssinaasappels
  • 1 ananas
  • 250g frambozen (diepvries)
  • ½ bos bleekselderij

Pers de sinaasappels, snijd de ananas in stukken en was en snijd de bleekselderij. Doe alles bij elkaar in de blender en maal het fijn. Gebruik eventueel de rest van de bleekselderij als garnering; een lekker fris knabbeltje!

Bleekselderij heeft een kalmerend effect op de spieren en het zenuwstelsel. Perfect voor stressige situaties dus! Ook kan het de bloeddruk verlagen. Andere goede voedingsmiddelen voor bij stress zijn sojabonen, Parmezaanse- of cheddar kaas, zonnebloempitten en verschillende soorten vlees. Hier zit namelijk tryptofaan in, wat een aminozuur is dat helpt bij het maken van serotonine. Serotonine is het stofje waar je je gelukkig van voelt en je meer zelfvertrouwen van krijgt. Ook zijn vitamine B3 en B6 en magnesium erg belangrijk voor de aanmaak van serotonine. Deze zitten veel in volkoren granen, noten en groene groenten. Havermoutkoekjes met noten erin zijn dus ook een heel goed tussendoortje in stressige tijden.

Vitamines B3, PP ou niacine

Als je nog een extra handje geholpen wil worden, zou je ook naar speciale producten tegen stress kunnen kijken. En zijn kalmerende theeën met kamille en valeriaan, of je kan valeriaantabletjes nemen. Let hierbij wel op dat het effect op iedereen net iets anders kan zijn en ondanks dat valeriaan je kan helpen beter te focussen, wordt het niet aangeraden om binnen enkele uren na het nemen van een valeriaan-supplement auto te rijden. Laat je dus altijd goed voorlichten in de winkel over het product dat je koopt en probeer het uit op een moment dat je niets te doen hebt, om erachter te komen welk effect het bij jou heeft. Ook zijn er homeopatische middelen die je kunnen helpen te kalmeren.

Een andere manier om spanning te overkomen is om bij jezelf te blijven. Ga, op het moment dat je spanning op voelt komen stevig staan of zitten, voel hoe je voeten de grond raken en concentreer je op je ademhaling. Plan in stressvolle periodes altijd momenten van rust in. Ga dan lekker uitgebreid in bad, lees een boek of ga gewoon heerlijk onderuit zitten met je favoriete muziek op de achtergrond. Probeer dan ook niet te denken aan alle stressvolle dingen in je leven, maar juist aan de goede dingen. Mocht je dit heel lastig vinden, plan dan om met iemand anders te gaan relaxen. Spreek van tevoren af dat je niet gaat praten over dingen waarvan de stress weer op kan komen, zodat je even helemaal tot rust kan komen en kan genieten.

Hopelijk helpen deze tips je bij stressvolle situaties. Binnenkort zal er ook een boek over stress in onze webshop te vinden zijn, dus houd het nieuws in de gaten!

Wil je meer weten over gezonde voeding, bekijk hier onze cursus:

https://stichtinggezondheid.nl/shop/100-voedingtips-online/

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-03-18T14:41:14+01:00

Over de auteur:

Eén reactie

  1. Yadira 11 februari, 2015 om 15:35 - Antwoorden

    Mede door deze smoothie mijn presentatie ruim gehaald! Bedankt Jeske, hij was erg lekker!

Geef een reactie