Het mineraal Kalium is een zilverwit alkalimetaal dat in veel voedingsstoffen voorkomt. Het regelt de vochtbalans en de bloeddruk, twee belangrijke processen in het lichaam. Ook zorgt het ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en dat de spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt een te hoge bloeddruk, kan de kans op een beroerte verlagen en zorgt voor sterkere botten. Het gaat de bloeddruk verhogende werking van natrium tegen.
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN TEKORT?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium voor een volwassene is 3500 mg. Bij een tekort aan kalium kunnen verschillende symptomen ontstaan. Zo kan je misselijk worden en minder zin in eten krijgen. Ook kan het leiden tot lusteloosheid, spierzwakte en hartritmestoornissen. Een ernstig kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, diarree of het gebruik van plaspillen. Hierdoor verliest je lichaam grote hoeveelheden kalium die eigenlijk door het lichaam opgenomen horen te worden. Dit komt vrij zelden voor, aangezien kalium in veel voeding voorkomt. Te veel alcohol kan ook leiden tot een kaliumtekort, want bij een kater heb je vaak last van een kaliumtekort.
HOE KAN IK EEN KALIUMTEKORT AANVULLEN?
Om het kaliumniveau op peil te houden is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. Het kaliumniveau in je lichaam kan je verhogen door voeding te eten waar het in voorkomt. Gelukkig komt kalium in veel voedingsproducten voor die je vaak eet, zoals:
- Aardappels
- Groente
- Fruit
- Vlees
Het zit ook in brood, melk en noten. Let wel op met koken. De kalium in aardappels en groente, bijvoorbeeld, kan dan verloren gaan.
Wil je je lichaam een echte boost geven en het kaliumniveau omhoog krikken? Eet dan abrikozen, pistachenoten, amandelen, linzen, pompoenpitten, spinazie of feta. Heb je dit niet in huis? Eet dan een banaan als fruit, pinda’s (zonder zout) als tussendoortje, volkorenbrood tijdens de lunch en aardappelen met broccoli en biefstuk of zalm als avondeten. Zo kan je met voedingsproducten die je regelmatig eet je kaliumniveau verhogen om je vochtbalans en bloeddruk weer in balans te brengen.
Het is ook mogelijk om te veel kalium in je lichaam te hebben. Dit heeft echter niet te maken met de voeding die je inneemt, maar met het functioneren van je nieren. Te veel kalium in het lichaam plas je automatisch weer uit, maar als de nieren niet goed werken kan de kalium in het lichaam blijven. Als de nieren gewoon goed werken, kan je dus niet te veel kalium in je lichaam krijgen door er te veel van binnen te krijgen. Let wel op met kaliumtabletten. Ga deze alleen gebruiken na overleg met een arts.
Geef een reactie