Kan eten volgens paleo je ziek maken?

/, dieetprogramma, Voeding nieuws/Kan eten volgens paleo je ziek maken?

cursus voeding

Het Paleo dieet – dat vooral bestaat groenten en vlees – helpt veel mensen om zich energieker te voelen. Toch kun je ook problemen met je spijsvertering krijgen. Waarom is het Paleo dieet zo succesvol voor sommige mensen en niet voor anderen? Heb je een opgeblazen gevoel na het eten? Kijk dan op welke drie manieren Paleo je ziek kan maken:

1.      Je eet te veel rauwe groenten

Een snelle overgang naar overwegend rauwe groenten en vlees (dat is gezonder, maar moeilijker te verteren) kan de spijsvertering overbelasten. De oplossing? Begin met zachtere, gekookte groenten – zoals zoete aardappelen ‒ in plaats van elke maaltijd een salade met rauwe groenten. Als je het langzaam opbouwt kan je lichaam wennen aan deze nieuwe manier van eten en zal je een stuk minder last hebben van een opgeblazen gevoel.

2.      Je eet gezonde voedingsmiddelen die niet passen bij je lichaam

Maar wat als de overgang naar rauwe groenten niet het probleem is? Dan geldt de algemene regel dat je je er steeds van bewust moet zijn wat je eet. Sommige mensen die het Paleo dieet volgen, kunnen geen eieren eten. Die irriteren hun maag. Andere mensen kunnen veel eieren en vis eten, maar geen rood vlees. Het is belangrijk om te kijken hoe je je voelt bij bepaalde voeding. Dat geldt eigenlijk voor elk dieet. Als jij je triggers kent, kun je je dieet aanpassen en nog steeds Paleo eten – met een paar aanpassingen. Neem niet klakkeloos dingen aan maar onderzoek wat voor jou werkt.

3.      Je bent veel te gestrest

Er bestaat een duidelijk verband tussen je darmen en je mentale gesteldheid. Als je Paleo bent gaan eten omdat je denkt dat het helpt bij chronische vermoeidheid, stress en spijsverteringsproblemen, kun je wat dat laatste betreft wel eens bedrogen uitkomen. Waarom? Als je gestrest bent, hebben je darmen daar last van. Eet je bijvoorbeeld als je zenuwachtig bent (het maakt niet uit wat je eet), dan kun je spijsverteringsproblemen krijgen. Je darmen spiegelen namelijk hoe het mentaal en emotioneel met je gaat. Heb je bijvoorbeeld chronische spijsverteringsproblemen, dan kan dat duiden op iets in je leven wat onverteerbaar voor je is.

Welke dieet je ook volgt – of het nu Paleo, een koolhydraatarm dieet, of iets anders is – het gaat er steeds om dat je naar jezelf en je lichaam luistert. Voor jou kan dat betekenen dat je een vegetarisch of veganistisch dieet gaat volgen voor iemand anders kan dat totaal iets anders zijn. We weten allemaal dat onbewerkt voedsel, vooral groenten en fruit, onze gezondheid verbetert. Het is echter belangrijk om je ervan bewust te zijn dat een bepaald dieet mogelijk niet de volledige oplossing is voor al je gezondheidsproblemen. Neem de tijd om uit te vinden bij welke voeding jij je het beste voelt. Test en onderzoek totdat je hebt gevonden waar jij het beste op functioneert. Succes!

2016-12-20T11:55:29+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie