Kan ik me beschermen tegen Covid-19?

/, blog/Kan ik me beschermen tegen Covid-19?

Sinds een aantal maanden staat de wereld op z’n kop. Iedereen is in de greep van het Coronavirus. Dit vervelende virus tast de luchtwegen aan en op dit moment is er nog geen medicijn of vaccin voorhanden. Hoe kun je de kans verkleinen dat jij een covid-19 infectie oploopt?

Zo bescherm je jezelf en je omgeving

Het RIVM heeft adviezen opgesteld voor alle Nederlanders, waarvan de belangrijkste het welbekende anderhalve meteren. Het virus is vrijwel niet overdraagbaar wanneer je 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Raak je buitenshuis ook nog oppervlakten aan – zoals een knopje bij de parkeer- of pinautomaat, deurklinken of stoelleuningen, dan is het belangrijk dat je regelmatig grondig je handen wast. Doe dit minstens 20 seconden met warm water en zeep. Zodra je thuiskomt is dit een ritueel waar alle gezinsleden zich aan moeten houden.

Uiteraard, zodra je verkouden bent, griep of koorts hebt, blijf je thuis. Tenslotte, niezen en hoestenen doe je in je ellenboog of in een papieren zakdoekje wat je daarna weggooit. In het openbaar vervoer geldt een mondkapjesplicht. Als iedereen zich aan deze hoofdmaatregelen houdt is er weinig reden tot zorgen voor een verdere verspreiding van het coronavirus.

Moet ik wel of geen mondkapje dragen?

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de adviezen van het RIVM houdt, want 1 zwakke schakel zorgt voor een verzwakking van het hele systeem. Bijvoorbeeld in het geval van het dragen van mondkapjes. Wegwerp mondkapjes ofwel chirurgische mondmaskers zorgen ervoor dat de omgeving goed beschermd wordt. De drager zelf wordt niet beschermd. Als iedereen een dergelijk mondkapje draagt in bijvoorbeeld de trein, de bus of het vliegtuig, dan wordt iedereen goed beschermd. Als een of meerdere mensen nalatig zijn of het mondkapje niet veilig dragen (tussendoor aanraken, handen niet wassen bij het op- of afzetten, meerdere keren hetzelfde mondmasker gebruiken) dan heeft het dragen ervan een stuk minder zin. Sterker nog, het wordt zelfs risicovoller indien mensen nonchalanter worden in het afstand houden tot elkaar.

Stoffen mondkapjes dragen overigens in enige mate ook bij aan bescherming voor de drager zelf, extra bescherming bieden de katoenen mondkapjes met verwisselbare filter.

Maak van de nood een deugd

In het openbaar vervoer is het dragen van mondkapjes verplicht, wellicht voel je jezelf er prettig bij om ook op andere plekken een masker te dragen. Maak van de nood een deugd en verwen jezelf met de aanschaf van een aantal modieuze mondkapjes. Zoals een model met een hip tijgerprintje of een stijlvol stoffen mondkapje in donkerblauw.

Wat kan ik nog meer doen?

Een virus heeft minder vat op je lichaam als je werkt als je zowel lichamelijk als geestelijk fit bent. Zorg dus goed voor jezelf, eet gevarieerd, sport regelmatig, beperk je alcoholgebruik en spreek regelmatig op 1,5 meter afstand af met vrienden. Bellen of Facetimen is ook een goed idee!

Afgelopen tijd zijn berichten naar buiten gekomen dat op de IC voornamelijk mensen met obesitas liggen. Het lijkt erop dat deze mensen meer moeite hebben met het vechten tegen dit virus. Het zou te maken kunnen hebben met de beperkte longcapaciteit. Zorg er dus voor dat je op gewicht blijft en mocht je overgewicht hebben dat je voorzichtig afvalt. Zeker niet te snel, want snel afvallen maakt je lichaam minder sterk en kwetsbaarder voor infecties.

Ook mensen met onderliggende gezondheidsklachten zijn vatbaarder voor een covid-19 infectie. Behoor je tot deze groep? Wees dan extra voorzichtig in het contact met anderen en blijf zoveel mogelijk thuis.

2020-05-25T12:32:34+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie