Kinderen en overgewicht

/, blog/Kinderen en overgewicht

Momenteel is 1 op de 8 kinderen op Nederlandse scholen te zwaar. Ten opzichte van 20 jaar geleden is het aantal kinderen met overgewicht zelfs verdubbeld.
Als uw kind aan overgewicht lijdt, is het van belang om hier wat aan te doen. Wanneer u dit niet doet is de kans groot dat het kind hier later nog last van blijft houden. Het blijkt dat 80% van de kinderen met overgewicht hier als volwassene nog steeds last van hebben.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Overgewicht kan leiden tot medische klachten. Problemen die op kunnen spelen zijn gewrichtsproblemen zoals pijn in de voeten, knieën, rug en benen. Daarnaast hebben kinderen met overgewicht meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten.Naast fysieke problemen kunnen er ook psychische problemen ontstaan. Kinderen die dik zijn worden vaker gepest en voelen zich sneller onzeker over hun lichaam. Dit is iets wat u uw kind natuurlijk niet wil laten gebeuren.

Wat kan ik er aan doen?
Zorg dat uw kind genoeg  gezonde voeding binnen krijgt. Het  is moeilijk om streng te blijven controleren op het eten van uw kind. Kook gevarieerd en zorg dat het kind genoeg verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Naast gezond eten is ook voldoende beweging van groot belang voor uw kind.
Richtlijn hierbij is: Zorg ervoor dat kinderen minimaal 1 uur per dag actief zijn. Stuur uw kind naar buiten om daar te spelen. Dit is niet alleen van belang voor het afvallen, ook voor de sociale ontwikkeling van uw kind is het beter om samen buiten te spelen dan alleen thuis binnen te zitten. Naast het buiten spelen kan u ook overwegen om uw kind te laten sporten. De lichamelijke ontwikkeling zal positief verlopen wanneer een kind veel sport of  erg actief is.

 

Tips:

  • Altijd ontbijten! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag: na een nacht slapen hebben kinderen het ontbijt hard nodig. Niet-ontbijten betekent dat het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat tekort wordt een paar uur later vrijwel altijd gecompenseerd, meestal met koek of snoep. Die zijn natuurlijk lang niet zo gezond als een volkoren boterham met kaas en een glas halfvolle melk als ontbijt.
  • Regels zijn niet slecht: het is heel gewoon om regels rond het eten te hanteren. Ouders bepalen wat er op tafel komt. Natuurlijk houdt u rekening met wat uw kinderen lekker vinden, maar u mag van uw kinderen verwachten dat ze eten ‘wat de pot schaft’. Uw kind zal niet altijd staan te juichen, maar regel is regel.
  • Geef het goede voorbeeld: kinderen doen hun ouders in alles na. Zo leren ze praten, lopen en ook eten. Als u zelf niet van spinazie houdt en dat laat blijken, is de kans groot dat uw kind het ook niet lekker zal vinden

Richtlijnen voor kinderen tussen 4-12 jaar.

 

Brood3-5 sneetjes
Aardappelen1-4stuks (50 – 200 gr)
Groente2-3 groentelepels (100 – 150 gr)
Fruit1-2 vruchten
Melk/melkproducten2-3 glazen
Kaas0,5-1 plak
Vlees, vis kip tahoe of tempeh65-100 gr ( 50-75 gr gaar)
Vleeswaren0,5 – 1 plakje
Halvarine op brood5 gr per snee
Margarine voor bereiding15 gr
Vocht8 bekers

 

 

 

 

 

 


2013-11-18T13:30:55+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie