“Mama, mama, ik ben verliefd!” Geloof het of niet, maar kleuters kunnen echt verliefd zijn [1]. Hoe merk je als ouder dat je kindje verliefd is? Wat betekent ‘verliefd zijn’ voor een kleuter en hoe kan je hier als ouder het beste mee omgaan?

ontwikkeling peuter, sociale ontwikkeling peuter

ontwikkeling peuter

Betekenis van kleuterverliefdheid bij ontwikkeling peuter
Kleuters zijn in staat om een echte vriendschap te sluiten met andere kinderen [2]. Ze krijgen vaak een voorkeur voor een bepaald vriendje of vriendinnetje dat ze ‘heel lief’ vinden of waar ze graag mee samen spelen. Je kleuter is dan verliefd op dat vriendje of vriendinnetje. Het maakt hierbij niet uit of de hartendief van je kind een jongetje of een meisje is. Dit zegt niets over het karakter van je kind en zijn of haar geaardheid.

kleuterverliefdheid - ontwikkeling peuter

ontwikkeling peuter

De verliefde gevoelens van kleuters hebben dus een andere betekenis dan verliefdheid bij volwassenen [3]. Ze hebben echter wel dezelfde warme gevoelens en kunnen hevig blozen en glunderen als ze elkaar zien. Voor je kind voelt deze verliefdheid heel echt [4]. Echter is de verliefdheid meestal al gauw weer over en is je kleuter al weer verliefd op iemand anders.

Verliefd van peuters op de meester
Behalve op eigen leeftijdsgenoten, kan je kleuter ook verliefd worden op volwassenen. Denk hierbij aan de juf, de meester, opa, oma of jullie als papa en mama. De uitspraak: ‘Ik ga later met papa trouwen,’ is hier een duidelijk voorbeeld van. Dat dit natuurlijk helemaal niet kan, dat komt niet in je kleuter op. Je kind kan heel veel mensen speciaal vinden en dus zeggen verliefd te zijn. Pas op latere leeftijd zal je kind begrijpen wat wel of niet hoort bij verliefd zijn en wat het betekent om een vriendje of vriendinnetje te hebben [5].

Op het moment dat je kleuter verliefd wordt op iemand wordt hij of zij zich bewust van zijn of haar eigen gedrag en uiterlijk. Je dochter wil opeens haar mooiste jurk aan naar school en je zoon gaat zich stoerder voordoen om indruk te maken. Het kan ook voorkomen dat je kleuter ontdekt dat zijn of haar hartendief helemaal niet verliefd is. Dit kan voor je kind erg lastig zijn en hem of haar onzeker maken [6]. Steun en lieve woorden vanuit jullie als ouders kan je kind helpen om hiermee om te kunnen gaan.

Kusjes en knuffels van kleuters
Uit zichzelf zal een verliefde kleuter niet zomaar hand in hand lopen of een kusje geven. Pas als zij steun krijgen vanuit de omgeving, zoals van papa of mama, zal je kind dit gedrag laten zien. Wanneer je kind weet dat ‘dit’ mag, moet je niet gek opkijken als je kleuter vaak naast zijn of haar vriendje of vriendinnetje wil zitten. Ook handjes vasthouden, knuffelen en kusjes geven is verliefd gedrag. [7].

Een verliefde kleuter kan veel vrolijker en actiever zijn dan normaal of juist heel onzeker en ongelukkig. Dit is echter ‘normaal’ gedrag en geen reden om extra bezorgd te zijn. Wel is het mogelijk dat je kind zich minder goed kan concentreren op moeilijke taakjes of minder wil eten [8]. Je kleuter zit met zijn of haar gedachten op de speciale ‘roze wolk.’

Rol van de ouder
Neem de verliefde gevoelens van je kind serieus! [9] Lach hem of haar niet uit en doe geen dingen die je kind in verlegenheid kunnen brengen. Hoe schattig het soms ook kan zijn, voor je kleintje is de verliefdheid héél echt! Als het voor jou fijn voelt om je kind te leren om te gaan met deze speciale verliefde gevoelens, is het een optie om een boekje aan te schaffen over vriendschap en verliefdheid. Lees deze samen met je kleuter en praat er over met elkaar. Doe dit alleen als je merkt dat je kind hier echt behoefte aan heeft. Wees daarnaast blij voor je kleintje en geniet er lekker van.

Door: Claudia de Wit

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie

[1] (www.babyenkind.nl, 2015) (www.oudersvannu.nl, 2015) (www.online-opvoedhulp.nl, 2014) (www.opvoeden.nl, 2015)
[2] (Marx, Westpalm van Hoorn, & Molenaar, 2007, p. 201) (Valinejad, 2007, p. 105)
[3] (www.babyenkind.nl, 2015)
[4] (www.babyenkind.nl, 2015) (www.opvoeden.nl, 2015)
[5] (www.babyenkind.nl, 2015) (www.oudersvannu.nl, 2015)
[6] (www.oudersvannu.nl, 2015) (www.online-opvoedhulp.nl, 2014)
[7] (www.opvoeden.nl, 2015) (www.oudersvannu.nl, 2015)
[8] (www.online-opvoedhulp.nl, 2014)
[9] (www.oudersvannu.nl, 2015) (www.online-opvoedhulp.nl, 2014)

Meer lezen over peuters?

https://stichtinggezondheid.nl/een-nieuw-gezinslid-broertjes-en-zusjes/

https://stichtinggezondheid.nl/groupon/kinderarts/