Mijn hemel, wat heb jij gegeten vanavond? Je had het wel wat rustiger aan mogen doen met de knoflook. En zo is de kans op een welverdiende zoen aan het einde van een leuke avond verkeken. Want hoe gezond knoflook ook mag zijn, het heeft een klein nadeeltje.

knoflookKnoflook, in het Latijns ook wel allium savitum genoemd, behoort tot de lookfamilie. Zijn bekendste broertjes zijn de ui en bieslook. Knoflook wordt voornamelijk toegepast om het eten op smaak te brengen, hetgeen je overigens ook goed kan ruiken. Vooral de Fransen zijn er dol op, maar ook andere landen rond de Middellandse Zee maken er graag gebruik van. Als je wat gemakzuchtiger bent aangelegd koop je een potje knoflookpoeder, maar als je van alle voordelen van dit fijne product wilt genieten is vers natuurlijk nog altijd het beste.

Laten we eens op een rijtje zetten waar we knoflook voor kunnen gebruiken:

  • Knoflook is een fijne remedie bij allergieën. Indien een loopneus en niezen tot de symptomen van je allergie behoren, meng dan wat fijngesneden knoflook met water en drink dat op. Naast het opdrinken van dit water kun je het ook om de vijf uur in je neusholte druppelen. Zorg er echter wel voor dat je niet teveel per keer gebruikt, dit kan namelijk gaan irriteren.
  • De actieve stoffen in knoflook helpen om koorts en hoest te onderdrukken. Hiernaast gaan ze het opzwellen van de lymfeklieren tegen bij een infectie of ontsteking.
  • Knoflook schijnt werkzaam te zijn tegen geelzucht, spier- en gewrichtspijn, en chronische longontsteking.
  • Knoflook lijkt beter tegen verkoudheid te werken dan extra vitamine C inname. Neem hierbij een teentje knoflook in de mond en beweeg er om de tijd voorzichtig overheen met je tanden om de sappen vrij te maken. Bijt er echter niet op, verse knoflook brandt namelijk in je mond.
  • Dezelfde methode werkt ook tegen een zere keel, waar de knoflook de gifstoffen opneemt die de ontsteking veroorzaken. Deze gifstoffen kunnen namelijk de keel, de amandelen, de speekselklieren en de lymfeklieren aantasten.
  • Heb je oorpijn? Omwikkel dan wat geperste knoflook met gaas en stop dat in je oor. Je kunt ook met knoflookolie druppelen waarna je het afsluit met een watje.
  • Bij oogproblemen heeft knoflook ook een zeer positieve genezende werking. Knoflook bevat namelijk een ingrediënt dat de opname van vitamine B1 bevordert. Hierdoor heeft het een positief effect op catarre van de ogen en ontstekingen van de traanbuizen.
  • Knoflook werkt als een pijnstiller. Het verwijdt de bloedvaten en zorgt voor een betere bloeddoorstroming.
  • Wanneer je last hebt van hoofdpijn valt het aan te raden om wat knoflooksap in een theelepel honing te persen en dit in te nemen. Dit oude Amerikaans-Indiaanse recept helpt de hoofdpijn verlichten.
  • Knoflook werkt cholesterolverlagend en bloeddrukverlagend. Hiernaast wordt het in Rusland ook wel het penicilline voor de armen genoemd.
  • Naast al deze gezondheidseffecten kan knoflook ook nog wel eens als afrodisiacum toegepast worden. Ook leuk om te weten!

Hoewel er een groot aantal goede eigenschappen worden toegekend aan knoflook wil dat nog niet zeggen dat deze allemaal wetenschappelijk bewezen zijn. Het blijft zaak, dat als je ergens last van hebt, je allereerst de huisarts bezoekt en samen met hem tot een goede oplossing voor je probleem komt. Dat knoflook kan helpen in een aantal gevallen lijkt bijna zeker, vooral ook omdat bij een groot aantal aandoeningen en lichamelijke functies wordt aangeraden knoflook aan je dieet toe te voegen.

Baat het niet, dan schaadt het niet.

Door: Ruud van Boxel

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie