Lange tijd werd gedacht dat koffie voornamelijk slecht is voor onze gezondheid. De laatste jaren verschijnt er echter steeds meer onderzoek over de positieve effecten van koffie. Eigenlijk is het logisch dat koffie, net als alle andere voedingstoffen, zowel positieve als negatieve effecten heeft. Er zitten namelijk veel verschillende stoffen in koffie, met allemaal hun eigen werking. Koffie bevat o.a. de gezonde stoffen vitamine B2, B5, mangaan, kalium en veel antioxidanten. Het meest bekende ingrediënt van koffie is cafeïne. Cafeïne is een middel dat stimulerend werkt op o.a. de hersenen, darmen en nieren. In een aantal gevallen is die stimulerende werking vervelend: slecht slapen, hartkloppingen en gejaagdheid. Maar de stimulerende werking heeft ook positieve gevolgen.
Hersenen
We weten allemaal dat het drinken van koffie een goede manier is om ’s ochtends snel wakker te worden. Maar belangrijker is dat wetenschappelijk onderzoek statistisch aantoont dat het drinken van 3 tot 5 koppen per dag het risico verlaagt op hersenziekten zoals een beroerte, dementie, Parkinson en mogelijk op multiple sclerose (MS). Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door de werking van cafeïne en theobromine op het centrale zenuwstelsel. En het stimulerende effect op de hersenen maakt ons ook een beetje slimmer en meer geconcentreerd. Daardoor scoren koffiedrinkende proefpersonen hoger bij examens en sportwedstrijden.
Gewicht
Alsof dat niet genoeg is, zorgt cafeïne ook voor een stimulerend effect op het metabolisme en op de vetverbranding. Helaas lijkt voor een verhoogde vetverbranding snel gewenning op te treden, waardoor het onvoldoende is om veel kilo’s kwijt te raken. Maar koffie zonder melk en suiker bevat geen calorieën, zodat het drinken van koffie een prima manier is om voldoende vocht binnen te krijgen. Een ander positief effect van het drinken van enkele koppen koffie per dag, is de verlaging van het risico op diabetes type II. Het mechanisme hiervan in het lichaam is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk stabiliseert het chlorogeenzuur in koffie de bloedsuikerspiegel. En dat leidt weer tot een verminderd hongergevoel.
Negatief
Vroeger werd gedacht dat de vochtbalans in het lichaam negatief beïnvloed werd door koffie en dat het slecht was voor de bloedvaten, bloeddruk en algemeen welbevinden. Daarvoor zijn echter geen wetenschappelijke aanwijzingen. Het Voedingscentrum waarschuwt echter voor het drinken van meer dan 5 koppen koffie per dag. Door de hoeveelheid cafeïne die je dan binnenkrijgt, kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn en hartkloppingen. Ook wordt gewaarschuwd voor de negatieve werking van cafistol op het LDL-cholesterolgehalte. Aangezien filtering ervoor zorgt dat cafistol niet in het kopje terecht komt, is onze gewone filterkoffie met een papieren filter het best om te drinken.
Bronnen
Voedingscentrum, Gezondheidsnet, InfoNu, Authority Nutrition, Medical News Today.
Geef een reactie