Lage Rugklachten

/, blog/Lage Rugklachten

Pijn in de onderrug is de meest voorkomende vorm van spier- en gewrichtsklachten. Er zijn verschillende oorzaken:

  • Artritis (reumatoïde artritis) ontstaat vaak door overbelasting, waardoor ontstekingen en soms zwellingen ontstaan.
  • Artrose (klassieke reuma) is slijtage van het kraakbeen gevolgd door vergroeiingen van het onderliggende botweefsel.
  • Spit is een pijn die plotseling ontstaat bij een verkeerde beweging (door de rug gaan). Waarschijnlijk ontstaan er kleine scheurtjes in het bindweefsel.
  • Bij een hernia en ischias raakt een zenuw geïrriteerd of bekneld.

Hoewel de oorzaak verschilt, resulteren de meeste vormen in kleine ontstekingen in het betrokken weefsel. Die ontstekingen zijn vaak goed te behandelen door het slikken van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac. Omdat deze medicijnen slecht zijn voor maag en hart wordt aangeraden ze niet langer dan twee weken achterelkaar te gebruiken. Wanneer de rugklachten dan nog niet over zijn, is er waarschijnlijk een andere oorzaak; dus is het beter om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Preventie

De beste manier om rugklachten te voorkomen is voldoende en gevarieerde beweging. Bewegen houdt de spieren soepel, de botten sterk en de overige weefsels gezond. Zorg dat je niet te lang in dezelfde houding zit, niet te vaak dezelfde beweging herhaalt en voorkom zware en langdurige belasting. En zorg ook voor een goede ondersteunende matras. Een erg zachte matras voelt lekker aan wanneer je gaat slapen, maar geeft vaak te weinig ondersteuning.

Daarnaast kun je eventuele kleine gewrichtsontstekingen tegen gaan door gezonde voeding, zoals rode vruchten/bessen, wortels en knollen (gember/ui/knoflook), plantaardige olie, verse groenten/kruiden en vette vis. Ook tomaten worden veel genoemd als ontstekingsremmer, zowel vers als bewerkt in bijvoorbeeld tomatensauzen.

 

Bronnen: Gezondheidsplein, Thuisarts.nl, Pijn.nl, Natuurdiëtisten.nl, Health.com, Harvard.health.edu.

2019-10-04T11:04:56+01:00

Over de auteur:

 

Geef een reactie