Lang gezond blijven, is lang zelfstandigheid!

/, blog, EHBO/Lang gezond blijven, is lang zelfstandigheid!

Geborgenheit

 

Dat we als Nederlanders gemiddeld een steeds langer leven tegemoet zien. Daarnaast is het ook bekend dat we steeds langer vrij zijn van beperkingen die horen bij ouderdom. Deze trend zet zich al voort sinds de jaren tachtig.

Ouderdom

Ouderdom (Senium, senectus) wordt volgens de medische wetenschappen omschreven als de leeftijd waarbij lichamelijke en geestelijke functies geleidelijk afnemen. Daarbij treedt een aantal verschijnselen op. Deze zijn er zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak beperken deze je uiteindelijk in je vrijheid om zelf te wonen, leven of jezelf te verplaatsen.

Verschijnselen

De verschijnselen zijn lichamelijk al vanaf een vroeg stadium denkbaar. Denk maar aan de eerste grijze haren die te zien kunnen zijn, gewrichtsslijtage, stijfheid of andere functies die moeizamer worden uitgevoerd.

Geestelijke verschijnselen zijn er ook in verschillende varianten. Het kan beginnen met een verminderd concentratie- en reactievermogen, of afname van het gezichtsvermogen. De leeftijd waarop al deze klachten optreden is sterk wisselend. Het is deels iets waarin jezelf zeker wel invloed op kan hebben. Natuurlijk valt het niet uit te sluiten dat je gezond leeft, en toch vroeg “oud” wordt.

Maatregelen

Om ouderdom tegen te gaan kan jezelf een aantal maatregelen treffen. Zo blijkt regelmatig leven belangrijk te zijn. Een onregelmatig eet- en slaappatroon zorgt ervoor dat je biologische klok gedeeltelijk in de war raakt. Deze klok loopt bij iedereen anders, want er zijn nu eenmaal avondmensen en ochtendmensen. Het is van belang dat je je aanhoudt aan je biologische klok. Dit ritme wordt ook wel het cicadiaan ritme genoemd, en duurt ongeveer een dag. Dit ritme wordt vastgelegd door factoren in je hersenen.

Ook de voeding is zeer belangrijk, evenals genoeg beweging. Deze twee facetten samen zorgen ervoor dat je lichaam in balans is en je jezelf zolang mogelijk fit kan houden. Dat wil zeggen vooral niet te veel eten, niet te vet maar wel genoeg voedingsstoffen.

Zelfstandigheid verloren?

Ben je nu uiteindelijk toch steeds ouder aan het worden en vind je het lastig om alles zelf te regelen en organiseren? Dan is er tegenwoordig ook geen man over boord. We leven in een maatschappij waarin veel is geregeld voor elkaar. Overal in Nederland kan je gebruik maken van thuiszorg. Van thuiszorg in Eindhoven, tot mantelzorg op Texel. Doordat er zorg thuis wordt aangeboden, kan je wel zelfstandig leven maar wordt je van tijd tot tijd geholpen door een professional. Hierdoor verlies je vrijwel geen zelfstandigheid maar behoud je wel de kwaliteit van je leven.

Wil je meer weten over gezond leven, bekijk hier onze gezondheidacademie:
https://stichtinggezondheid.nl/academie/#unique-identifier9

 

2015-02-20T09:50:04+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie